Adını Nadiren Duyduğumuz 10 Sağlıklı Besin
.
Amerikan Time dergisi "Kimsenin pek tanımadığı çok sağlıklı 10 yiyeceği" sıraladı. Time dergisinin listesinde yer alan bu 10 bitki, sebze ve meyvenin çoğu ülkemizde bilinmiyor. Ancak bu yiyeceklerin her biri vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri taşıyor. İşte Time dergisine göre pek tanınmayan 10 yiyecek...
Pu-erh çayı
Zayıflatıcı çaylar arasında ilk sırada gösterilen Pu-erh çayı, Çin'in Yunnan bölgesinde yetişiyor. Kırmızı çay olarak da bilinen Pu-erh çayı tam okside özelliği taşıyor. Pu-erh çayı şarap gibi yıllandıkça tadını daha iyi bulur. Polifenoler zengini olan bu çay ayrıca kolestrolü dengeleyici etkisi de bulunuyor. Cilde ve Sivilceye İyi Gelen Besinler
Pomelo
Görünüşü itibarıyla yeşil greyfutu andıran pomelo ekşi bir kavun tadında. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yetişen bu bitki marketlerdeki yerini yaz ortaları ve sonbaharda alıyor. Düşük kalorili bu meyve zengin lif ve potasyum içerir. Kanseri önleyen antioksidanları da bünyesinde barındırır.
Helvacı kabağı
Bir kabak türü olan helvacı kabağı küremsidir. Üzeri dilimli, pürtüklü, düz, kirli sarı ya da kırmızımtırak renklidir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra A ve C vitamini içerir. Helvacı kabağı potasyon ve lif zengini bir sebzedir. Lahana gibi çorbası yapıldığı gibi kaynatılarak da tüketiliyor.
Teff
Afrika'nın kuzeyinde yetiştirilen bir tahıl çeşidi olan teff, mangenez, demir, lif, protein, B vitamini ve çinko zengini. Glutensiz olan bu tahil Etiyopya'da ekmek yapımında kullanılır. Bir bardak pişirilmiş teff günlük kalsiyumun yüzde 40'nı ve sekiz temel amino asit ihtiyacını karşılar.
Fenugreek
Yemeklere tat vermek için kullanılan bu bitki çok amaçlı kullanılabilir. Fenugreek tohumu demir, potasyum, kalsiyum, lif ve kolin zenginidir. Fenugreek yaprakları salatada kullanılabileceği gibi unundan salamura yapılabilir.
Semiz otu
Akdeniz mutfağına özgü olan semiz otu Batılı ülkelerde pek tanınmamakta. Omega 3 zengini olan semiz otu C ve E vitaminleri içerir. Lif zengini olan semiz otu pektin de içerir. Ekşimtırak olan bu bitki salata, sos ve sandiviçlerde kullanılabilir. Cilde ve Sivilceye İyi Gelen Besinler