A'dan Z'ye Kahve Demleme Yöntemleri ve Tarifleri
Son yıllarda popülerleşen 3 dalga kahve akımıyla beraber kahve tutkunları için birçok kahve demleme yöntemleri ortaya çıktı. Klasik Espresso ve filtre kahve makineleri dışında kahve çekirdeklerinin aromalarını en iyi ortaya çıkaracak ekipmanlar hayatımıza girdi. Chemex, Aeropress, Moka Pot, V60 gibi birçok kahve ekipmanıyla farklı tariflerde nefis kahveler yapabilirsiniz.
Bu bir ilandır.
Yeni nesil kahvecilikte damak tadına göre seçilen kahve çekirdekleri, demleme iÅŸleminden hemen önce yapılacak yönteme göre öğütülür.Â
Kahve çekirdeklerinin öğütülme büyüklüğü de ekipmana göre değişiklik gösteriyor. Kahvenizi chemex, aeropresste ya da french press'te demleyecekseniz iri, V60’de demleyecekseniz orta, moka potta demleyecekseniz ince taneli öğütmelisiniz.
Kahve çekirdeklerinin öğütülme büyüklüğü de ekipmana göre değişiklik gösteriyor. Kahvenizi chemex, aeropresste ya da french press'te demleyecekseniz iri, V60’de demleyecekseniz orta, moka potta demleyecekseniz ince taneli öğütmelisiniz.
V-60 - POUR OVER YÖNTEMİ
Yeni nesil kahve demleme yöntemlerinden belki de en sık kullanılanı pour over yöntemi. En hızlı, masrafsız ve pratik kahve demleme yöntemlerinden biri olması da çok tercih edilmesini açıklıyor aslında.Â
Tek kişilik kahve demlemek için ideal olan bu yöntemin işleyişi basittir; altı delik bardağın üzerine filtre kağıdı yerleştirilir ve kahve damlalarının bardağın altındaki sürahiye dolması şeklinde çalışır.
Tek kişilik kahve demlemek için ideal olan bu yöntemin işleyişi basittir; altı delik bardağın üzerine filtre kağıdı yerleştirilir ve kahve damlalarının bardağın altındaki sürahiye dolması şeklinde çalışır.
İhtiyacınız Olan Malzemeler:
Su Isıtıcısı
Ölçü
V60
Filtre Kağıdı
Öğütülmüş Kahve
Hazırlanışı:
Damak tadınıza göre değişmekle beraber genel tarife göre 1:15 kahve- su oranı yani bir gram kahve için on beş gram su tercih edin. Bu oranı artırıp azaltabilirsiniz.
Tercih ettiğiniz fitre kağıdını V60’ın içine yerleştirin. Altına ise kahve bardağınızı veya tercih ettiğiniz bir sürahi, karaf’ı koyun. Kokusunun kalmaması ve bardağı ısıtmak için için filtre kağıdını sıcak su ile ıslatın. Bardağa dökülen suyu boşaltın.
İnce ve orta büyüklükte öğütülmüş yirmi beş gram kahveyi filtreye boşaltın. Düz bir yatak oluşmasını isterseniz V60’a hafifçe vurun.
Ölçü
V60
Filtre Kağıdı
Öğütülmüş Kahve
Hazırlanışı:
Damak tadınıza göre değişmekle beraber genel tarife göre 1:15 kahve- su oranı yani bir gram kahve için on beş gram su tercih edin. Bu oranı artırıp azaltabilirsiniz.
Tercih ettiğiniz fitre kağıdını V60’ın içine yerleştirin. Altına ise kahve bardağınızı veya tercih ettiğiniz bir sürahi, karaf’ı koyun. Kokusunun kalmaması ve bardağı ısıtmak için için filtre kağıdını sıcak su ile ıslatın. Bardağa dökülen suyu boşaltın.
İnce ve orta büyüklükte öğütülmüş yirmi beş gram kahveyi filtreye boşaltın. Düz bir yatak oluşmasını isterseniz V60’a hafifçe vurun.
Kaynattığınız sudan yetmiş beş gram ayırın ve kahvenin üzerine dökün. Suyun 94 santigrat derecede olmasına dikkat edin. Eğer ısıyı kontrol edecek bir ekipmanınız yok ise bu sıcaklığa suyu kaynama noktasına getirip bir dakika bekleme ile ulaşabilirsiniz. Suyu filtrenin dışından merkeze doğru olacak şekilde boşaltın.
Daha sonra suyu üç yüz yetmiş beş grama tamamlayıncaya kadar dıştan merkeze doğru dökmeye devam edin.
Ortalama iki buçuk ile üç dakika arası kahvenizi demleyin. Afiyet olsun!
Daha sonra suyu üç yüz yetmiş beş grama tamamlayıncaya kadar dıştan merkeze doğru dökmeye devam edin.
Ortalama iki buçuk ile üç dakika arası kahvenizi demleyin. Afiyet olsun!
MOKA POT
Moka pot, aslında eski bir kahve demleme yöntemidir. Son yıllarda yeniden popüler olan moka potta demlenen kahve, fltre kahveye göre daha yoğun tat ve kafein içeriyor.
Moka pot üç bölümden oluşuyor; en aşağıda su haznesi, ortada kahve haznesi ve en üstte demlenen kahvenin çıktığı hazne. Moka potun en altına su koyun. Orta kısımdaki bölmeye de öğütülmüş kahveyi koyun ve sıkıca kapatın. Ocağın üstüne, kısık ateşte koyun. Kahvenizin yavaş yavaş demlenmeye başladığını, mutfağın mis gibi kahve koktuğunu anında göreceksiniz.
Moka pot üç bölümden oluşuyor; en aşağıda su haznesi, ortada kahve haznesi ve en üstte demlenen kahvenin çıktığı hazne. Moka potun en altına su koyun. Orta kısımdaki bölmeye de öğütülmüş kahveyi koyun ve sıkıca kapatın. Ocağın üstüne, kısık ateşte koyun. Kahvenizin yavaş yavaş demlenmeye başladığını, mutfağın mis gibi kahve koktuğunu anında göreceksiniz.
CHEMEX YÖNTEMÄ°Â
Chemex yöntemi, pour over yöntemiyle çok benziyor. Aralarındaki tek fark; pour over ile tek kişilik, chemex yöntemi ile 2-3 kişilik kahve demleyebilirsiniz.
Chemex yöntemi ile kahve nasıl yapılır?
Filtre kağıdını, 3 tabakalı kısmı Chemex’in ağız kısmına gelecek şekilde yerleştirin.
Kağıt kokusunu ortadan kaldırmak için Chemex içindeki kağıdı bol sıcak su ile yıkayın. Chemex içinde kalan suyu yavaşça boşaltın.
Kahvenizi orta derecede öğütün. 320 ml su için 20 gr kahve yeterli olacaktır.
Chemex yöntemi ile kahve nasıl yapılır?
Filtre kağıdını, 3 tabakalı kısmı Chemex’in ağız kısmına gelecek şekilde yerleştirin.
Kağıt kokusunu ortadan kaldırmak için Chemex içindeki kağıdı bol sıcak su ile yıkayın. Chemex içinde kalan suyu yavaşça boşaltın.
Kahvenizi orta derecede öğütün. 320 ml su için 20 gr kahve yeterli olacaktır.
Chemex’i tartının üzerine yerleştirip sıfırlayın ve öğüttüğünüz kahveyi yavaşça filtreye boşaltın. Kahveyi eşit ve düz bir şekilde yaymak için hafifçe Chemex’e yandan vurun. Tartıyı sıfırlayın.
Zamanlayıcıyı başlattıktan sonra uygun ısıdaki 50 ml suyu tüm kahveleri ıslatacak şekilde dökün, 25-30 saniye bekledikten sonra suyun kalanını, yavaş bir şekilde saat yönünde ve filtre kağıdına temas etmeyerek dökün. Suyun Chemex duvarının ortasını geçmemesine dikkat edin.
Filtre kağıdından süzülme bittiğinde demlenme tamamlanmış olacak. Ortalama 3 dakikada kahveniz hazır, afiyet olsun!
Zamanlayıcıyı başlattıktan sonra uygun ısıdaki 50 ml suyu tüm kahveleri ıslatacak şekilde dökün, 25-30 saniye bekledikten sonra suyun kalanını, yavaş bir şekilde saat yönünde ve filtre kağıdına temas etmeyerek dökün. Suyun Chemex duvarının ortasını geçmemesine dikkat edin.
Filtre kağıdından süzülme bittiğinde demlenme tamamlanmış olacak. Ortalama 3 dakikada kahveniz hazır, afiyet olsun!
 AEROPRESS YÖNTEMİ
Yine son yıllarda popüler olan bir diğer yöntem de Aeropress yöntemi. Basınçla kahve demleme yöntemi olan Aeropress'te damak tadınıza göre kahve oranını ayarlayabileceğiniz gibi standart olarak 1:15 kahve-su oranı kullanabilirsiniz. Yani her bir gram kahve için 15 gram su demek oluyor.
Bir porsiyon aeropress filtre kahve demlemek için 15 gr kahve ve 225 gr su kullanmalısınız. Kullanacağınız suyun sıcaklığı 85-90 derece aralığında olmalıdır. Eğer kahve demlemek için hassas ısıtıcınız yok, normal kettle kullanıyorsanız suyu kaynattıktan sonra 3-4 dakika bekletip bu ısı aralığına getirebilirsiniz.
Adım adım Aeropress kahvesi tarifi;Â
Filtre kağıdını yuvarlak filtre aparatına tam oturacak şekilde koyun. Ardından altına kahve bardağınızı koyun üzerine sıcak su döküp filtre kağıdının kokusundan kurtulun. Bu sayede bardağınızı da ısıtmış olacaksınız.
Filtre kahve için ince öğütülmüş on beş gram kahveyi kahve yatağına dökün. Kahvenin düz hale gelmesi için aleti hafifçe sallayın. Üzerine önce 45 ml su dökün. Suyu döktükten sonra 25-30 saniye kadar bekleyin. Kahveniz göz göz baloncuklar oluşmaya başlayacak.
Filtre kahve için ince öğütülmüş on beş gram kahveyi kahve yatağına dökün. Kahvenin düz hale gelmesi için aleti hafifçe sallayın. Üzerine önce 45 ml su dökün. Suyu döktükten sonra 25-30 saniye kadar bekleyin. Kahveniz göz göz baloncuklar oluşmaya başlayacak.
Bu aşamada kalan suyu yavaş olacak şekilde ve dairesel yönde dökün. Karıştırma çubuğunu kullanarak sağa, sola ve yukarı, aşağı hareketlerle sekiz saniye kadar karıştırın. Aeropress’in itici parçasını üzerine yerleştirin. Daha sonra yavaş bir biçimde bastırın. Ellerinizle dengeli olarak bastırmaya özen gösterin. Demlenen kahvenizi ısıttığınız bardağınızla döküp afiyetle tüketin.
CEZVE
Geleneksel lezzetimiz Türk kahvesini hazırlamak için kullandığımız cezveler genellikle alüminyum ya da bakırdan yapılır. Son yıllarda sıklıkla ocak üstü ya da elektrikli cezveler kullanılmaktadır. Diğer kahve demleme yöntemlerinden en büyük farkı telve ve sıvı kısmın birbirinden ayrılmadığı tek demleme yöntemi olmasıdır.
 TÜRK KAHVESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Türk kahvesi yaparken kullandığınız su kahveniz kadar önemlidir. Kireçsiz, klorsuz tatlı su ile kahveden daha iyi sonuç alırsınız. Suyunuzun soğuk olması da önemlidir. Soğuk suyla yapılan kahve daha iyi köpürür.
Kahve-su oranı da çok önemlidir. 1 fincan kahve için cezveye 2 çay kaşığı Türk kahvesi koymalısınız. Kahvenin suyunu da fincanla ölçerek koymanız hata yapmanızı önler. Ancak suyu koyarken fincanları ağzına kadar doldurmayın; kahve piştiğinde telve ve köpüğün fincanınızın bir kısmını dolduracağını unutmayın. Şeker oranını ise tercihe göre ayarlayın. Ancak genel olarak sade kahveye hiç şeker atılmazken, az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır.
 TÜRK KAHVESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Türk kahvesi yaparken kullandığınız su kahveniz kadar önemlidir. Kireçsiz, klorsuz tatlı su ile kahveden daha iyi sonuç alırsınız. Suyunuzun soğuk olması da önemlidir. Soğuk suyla yapılan kahve daha iyi köpürür.
Kahve-su oranı da çok önemlidir. 1 fincan kahve için cezveye 2 çay kaşığı Türk kahvesi koymalısınız. Kahvenin suyunu da fincanla ölçerek koymanız hata yapmanızı önler. Ancak suyu koyarken fincanları ağzına kadar doldurmayın; kahve piştiğinde telve ve köpüğün fincanınızın bir kısmını dolduracağını unutmayın. Şeker oranını ise tercihe göre ayarlayın. Ancak genel olarak sade kahveye hiç şeker atılmazken, az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır.
DALGONA KAHVE
Kahve demleme yöntemlerinden bahsetmişken Kore'de doğup tüm dünyaya yayılan bir trend olan dalgona kahve tarifi vermeden geçmeyelim.
Malzemeler:
4 yemek kaşığı granül kahve
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı sıcak su
2 su bardağı soğuk süt
Dalgona kahve tarifi Nasıl yapılır?
Kahve ve şekeri bir kaseye alıp üzerine suyu ekleyin.
Tel bir çırpıcıyla 15 dakika kadar ara vermeden çırpın. (Dilerseniz mikser kullanabilirsiniz.)
Bu sürenin sonunda kahveniz açık renkli ve krema gibi koyu kıvamlı bir hal alacak.
Kahvenizi servis edeceğiniz bardaklara birkaç küp buz koyun.
Sütü bardaklara bölüştürün.
Ãœzerine kahve kremasını da ekleyip buz erimeden servis edin. Afiyet olsun…Â
Malzemeler:
4 yemek kaşığı granül kahve
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı sıcak su
2 su bardağı soğuk süt
Dalgona kahve tarifi Nasıl yapılır?
Kahve ve şekeri bir kaseye alıp üzerine suyu ekleyin.
Tel bir çırpıcıyla 15 dakika kadar ara vermeden çırpın. (Dilerseniz mikser kullanabilirsiniz.)
Bu sürenin sonunda kahveniz açık renkli ve krema gibi koyu kıvamlı bir hal alacak.
Kahvenizi servis edeceğiniz bardaklara birkaç küp buz koyun.
Sütü bardaklara bölüştürün.
Ãœzerine kahve kremasını da ekleyip buz erimeden servis edin. Afiyet olsun…Â