12 Sağlık Deposu Baharat
.
Mutfağınızdaki 12 Sağlık Deposu Baharat Tanıyor musunuz?
Hemen hemen herkesin mutfağında bulunan baharatların birer sağlık deposu olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, bu 12 küçük sihirbazın sağlığa faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.
2. Kekik:
Yemeklere, özellikle de etlere farklı tadı ve kokusu ile lezzet veren kekik, öksürüğe, üst solunum yollarına ve boğaz iltihaplanmasına karşı da etkili. Yapılan araştırmalar kekiğin antimikrobiyal etkinliğe sahip olduğunu ve içeriğindeki uçucu yağın safra salgısını artırarak özellikle yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırdığını ortaya koyuyor.
3. Kırmızı pul biber:
Acı kırmızı pul biberin kanser hücrelerini özellikle de içeriğindeki ‘kapsaisin’ isimli biyokimyasal bileşenin, prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi kanıtlanmış Yapılan deneylerde ‘kapsaisin’in kan lipit düzeylerini de olumlu etkilediği görülüyor. Bibere kırmızı rengini veren karotenoid maddesi ise antikanserojen özelliğe sahip.
4. Biberiye:
Biberiye yapraklarının, yapılan deneysel çalışmalarda bağırsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı, karaciğer yağlanmasını önleyici etkisi ortaya çıktı. Ayrıca safra salgısını artırarak sindirimi, bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştıran biberiye, vücutta ödem attırıcı etkiye de sahip.
6. Kimyon:
Keskin kokusu ve tadıyla baharatlar arasında farklı bir yeri olan kimyon, sindirim güçlüklerine fayda sağlıyor. Gaz, şişkinlik gibi durumlarda sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi ile öne çıkıyor.
8. Zerdeçal:
Nam-ı diğer ‘kanser savaşçısı’ zerdeçal, kanserlerden kalp-damar ve yangılı hastalıklara kadar insan sağlığını tehdit eden sorunların önlenmesinde oldukça etkili. Yemeklerinize ve çorbalarınıza günde toplam bir tatlı kaşığı zerdeçal ekleyebileceğiniz gibi, günde bir fincan zerdeçal çayı da tüketebilirsiniz. Ancak rafine şeker yerine bal koymaya dikkat edin.
9. Rezene:
Rezene bitkisi anne sütünü arttırıyor, gaz söktürüyor, bebeklerde iştahı açıyor. Sindirim problemlerinin çözülmesine de yardımcı olan rezene, sindirim sorunlarından dolayı yaşanabilen baş ağrılarını geçiriyor. Sinirleri yatıştırıcı etkisi de var ancak uykunuzun kaçmasına neden olabileceği için uyumadan hemen önce tüketmemekte fayda var.
10. Fesleğen:
Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve anti-stres özellikleri bulunan fesleğenin, yapılan çalışmalarda akciğer enfeksiyonları ile ilişkili bakterilerin büyümesini kısıtladığı da ispatlanmış durumda. Özellikle de salatalara lezzet katan bu hoş kokulu bitkiyi sağlık açısından bolca tüketmekte fayda var.
12. Sumak:
Antimikrobiyal etkisi ile gıdaların daha uzun süre saklanmasına yardımcı olan sumak, özellikle iştahsızlık problemi yaşayan bireylerde iştah açıcı etkisi ile fayda sağlıyor. Baharatların günlük tuz kullanımı yerine geçebilmeleri, faydalarını bir kat daha artırmaktadır. Fazla tuz kullanımına bağlı ortaya çıkabilen yüksek tansiyon, kemik erimesi ve mide yaralanmaları hatta kanserlerinin önüne geçmesiyle de ayrıcı fayda sağlamaktadır.