Güncelleme Tarihi:
Fındık üretiminde kaliteli fındık yetiştirmek için dikilen fidanların özelliklerini ve cinslerini iyi belirlemek gerekmektedir. Fındık ağaçları özellikle Karadeniz kıyılarında yetişen ve dünya çapında ünlenen fındık verimiyle tercih edilmektedir. Fındık yetiştirmek için fındık fidanına ihtiyaç vardır.
Fındık Fidanı Nedir?
Fındık yetiştirmek için kullanılan fidan türüdür. Düz veya çalı şeklinde fındık fidanı çeşitleri açık köklü veya tüplü olarak yetiştirilmektedir.
Fındık Fidanı Nasıl Dikilir?
Fındık fidanı dikimi için toprak hazırladıktan sonra belli aralıklar ile fındık fidanları dikilebilmektedir. Fındık fidanı dikiminde fidanların güneye bakan yerlerde dikilmesi gerekmektedir.
Fındık Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Fındık fidanı dikmek için sonbahar ve ilkbahar ayları elverişli olmaktadır. Sürgünlerden yetiştirilen fındık fidanlarının özellikle sonbahar ve ilkbaharda ekilmeleri yeterli suyu almaları için önemli olmaktadır.
Fındık Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Fındık fidanı bakımında köklerdeki otlar temizlenerek yeterli şekilde gübre verilerek diplerine bakım yapılmaktadır. Fındık fidanları budanması ve bakımı yapılırken diplerinde oluşan sürgünler fındık üretimini çoğaltmak için kullanılmaktadır. Fındık fidanı bakımı gerektiren bir fidandır. Çapalama ve toprağı havalandırma ihtiyacı hissetmektedirler. Toprağı sonbaharda gübrelemek de gerekmektedir. Fındık fidanı aralıklarının temizlenmesi, budanması ve diplerinin çapalanması esas bakımları olarak verim için gerekli olmaktadır.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler. Fındık ağaçlarının cinsi üretilen fındık kalitesini de etkilemektedir. Bölgelere göre verimi değişen fındık fidanı gereken şartlar oluşturulduğunda meyve verimi artmaktadır.
Fındık Fidanı Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Fındık fidanı yetiştirmek için dikilecek toprağın hazırlanması gerekmektedir. Soğuk bölgelerde büyük ağaçların güneye bakan taraflarına fındık fidanı ekilerek soğuk engellenmelidir. Fındık fidanı bakımı düzenli çapalama ve budama yapılarak her sezon yenilenmelidir.
Fındık Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadardır?
Fındık fidanı fiyatlarında fidanın cinsi ve açık köklü yahut tüplü olması fiyatı değiştiren unsurlardandır. Cinsi özel olarak talep edilen fındık fidanları tüplü olarak 50 TL ve 100 TL arasında değişmektedir. Açık köklü fidanlar ise 25 TL den başlayarak cinsine ve boyutlarına göre artmaktadır.
Fındık Fidanının Çeşitleri Var mıdır?
Fındık fidanı oldukça çeşit içeren bir fidan türü olmaktadır. Yağlı fındıklar, Palaz fındıklar, sivri fındıklar, badem fındıklar, kara fındık ve kuş fındığı çeşitlerinde fidanlar bulunmaktadır.
Fındık Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
Fındık fidanı çoğaltma işi sonbaharda fındık ağacının köklerinde yer alan sürgünlerin alınarak ilkbaharda ekilmesi ile yapılmaktadır. Fındık çoğaltılması yeni fidanların dikilmesi ile de yapılabilmektedir. Fındık fidanı kökten sürgün ile elde edilebilirken aynı zamanda tohum ile de üretilebilmektedir. Çelik yapılma yöntemi ile de fındık üretimi ve çoğalması yapılabilmektedir.
Fındık Fidanı Budanması Nasıl Yapılır?
Fındık fidanı budanması yaşlı dalların kesilmesiyle sonbaharda yapılmalıdır. Fındık budanması esnasında köklerdeki sürgünler de alınarak çoğaltmak için hazırlanabilmektedir.
Fındık Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.