Güncelleme Tarihi:
Üzüm
Mevsim geçişlerinde vücudun toksinlerden arınmaya yani temizlenmeye ihtiyacı var. Bunun için bol bol üzüm yiyin. Bol lifli olduğu için bağırsakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü özellikler içeriyor. Tıpkı bir süpürge gibi organizmayı toksinlerden temizliyor. Üzümün bir diğer adı da "bitkisel süt". Taze üzüm suyu en az anne sütü kadar yararlı. Magnezyum ve potasyum kaynağı olan üzüm, vücudun direncini artırıyor. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideriyor. Ayrıca vücut tarafından kolayca özümsenen basit şekerleri sayesinde bol enerji veriyor. Cildin yaşlanmasını geciktirip güzelleştiriyor.
Makarna
Nasıl ki arabalar benzinle çalışıyorsa vücudumuz da karbonhidratları yakıt olarak kullanıyor. Yani karbonhidratlar sayesinde enerji depoluyoruz.
Makarna gibi zengin karbonhidrat kaynağı olan pilav, erişte, ekmek ve bulgur yiyebilirsiniz. "Pirinç mi? makarna mı?' konusunda uzmanlar genelde ikincisini öneriyorlar. Makarna pirince göre daha fazla kalori içeriyor. Buna karşılık protein açısından pirinçten daha zengin. Üstelik makarna kalsiyum ve magnezyum gibi vücuda enerji sağlayan mineraller de içeriyor. Pirinçte demir bulunmazken makarnada ise porsiyon başına 1 mg. demir düşüyor.
Elma
"Elma giren eve doktor girmez" diyor uzmanlar. Her gün 1 elma yemek bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Özellikle az sebze yiyenlerin hastalanmamak için her gün düzenli olarak 1 elma yemeleri gerekiyor. Kabuğundaki pektin maddesi sayesinde kalbi koruyor, tansiyon ve kolesterolü düşürüyor. İçeriğindeki A vitamini cildi serbest radikallerden koruyarak, yaşlanmayı önlüyor ve gözlere iyi geliyor. Elmada ayrıca C vitamini ve mineraller de bulunuyor. İçeriğinde bulunan bir madde ishali de önlüyor. İngiliz araştırmacılara göre her gün 1 elma, kalp hastalıklarının yanı sıra solunum yolları hastalıklarına karşı vücudu koruyor.
Balık
Uzmanlara göre denizden gelen sağlık; balık. Bu değerli besinde bulunan Omega3 yağ asitleri bağışıklık siste mini güçlendirirken, beynin performansını artırıyor, konsantrasyonu güçlendirip unutkanlığı önlüyor. Kalpteki ritim bozukluklarını ve kan pıhtısı oluşma olasılığını azaltıyor. İyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolün ön maddesi olan trigliseridleri düşürüyor. Romatoitli hastalarda eklem şişliği ve hassasiyetini, sabah katılığını ve ağrıyı azaltıyor. Uzmanlar her gün bir porsiyon balık yemeyi öneriyorlar. Balıkta ayrıca B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, kükürt, demir, selenyum, bakır ve çinko bulunuyor.
Diyet programı
Bu programı verdiğimiz seçeneklere göre kendiniz düzenleyebilirsiniz. Günde 3 dilim ekmek ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı tüketebilirsiniz. Kilo vermek için bu programı 15 gün, formunuzu korumak için ise 1 hafta uygulamanız yeterli.
Kahvaltı seçenekleri:
* 1 bardak üzüm suyu, 1 katı haşlanmış yumurta, 2-3 yulaflı bisküvi
* 1 küçük kase light yoğurt, 1 dilimlenmiş elma ve 30 gr kahvaltı gevreği
* 1 bardak light süt, 1 dilim çavdar ekmeği, 1 çay kaşığı bal
Ara öğün seçenekleri:
* Elma, havuç, üzüm karışımı meyve suyu
* 1 salkım üzüm
* 1 elma
Öğle seçenekleri:
* Izgara köfte, Sebzeli kepekli makarna, Ayran
* Sebzeli kepekli makarna, şark usulü sebze salatası, üzümlü kıtır bohça
* Izgara hindi, Şark usulü sebze salatası, 1 küçük kase yoğurt
İkindi seçenekleri:
* 3 çekilmiş ceviz ilaveli meyve salatası
* Meyveli yoğurt
* 3 orta boy incir
Akşam seçenekleri:
* Izgara balık, Şark usulü sebze salatası, 2-3 mürdüm eriği
* Kaparili zeytinli balık, Çoban salatası, 1 elma
* Fırında buğulama balık, Roka salatası, Üzümlü kıtır bohça
Üzümlü kıtır bohça
1 porsiyon 280 kalori
Malzeme (4 kişilik)
150 gr beyaz üzüm, 150 gr siyah üzüm, 1 çay bardağı kuru üzüm, 2 çorba kaşığı pudraşeker, 1 çorba kaşığı bal, 1 limon, 2 yufka
Beyaz ve siyah üzümleri yıkayıp ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Kuru üzümü ılık suda yumuşayıncaya kadar bekletip süzün. Beyaz, kırmızı ve kuru üzümleri derin bir kaseye alıp harmanlayın. Limonun kabuğunu ince ve uzun şeritler halinde kesip suyunu sıkın. Tozşeker ve balı limon suyuna ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. Yarısını ayırıp kalanı üzümlü karışıma ilave edin.
Yufkalardan 20x20'lik 8 kare kesin. İki kare yufkayı aralarına yağ sürüp üst üste yerleştirin. Yufka parçalarını bu şekilde 4 grup halinde hazırlayın. Her yufka grubunun üzerine ayırdığınız ballı limon suyundan sürün. Ortalarına üzümlü karışımı paylaştırıp bohça gibi kapatın ve mutfak ipliği ile bağlayın. Bohçaları yağlanmış tepsiye dizip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10 dakika pişirin. Bohçaların ipliklerini çözün ve limon kabuğu ile bağlayın. Soğuyunca servis yapın.
Şark usulü sebze salatası
1 porsiyonu 150 kalori
Malzeme (4 kişilik)
2 kabak, 2 havuç, 1 salatalık, 1 taze soğna, 1 kırmızı elma, 1 salkım siyah üzüm, 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz, Yarım limonun suyu, 1 çay kaşığı hardal, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, Tuz, karabiber.
Kabak ve havuçları temizleyip kibrit çöpü kalınlığında çubuklar halinde doğrayın. Salatalık ve elmayı soyup kibrit çöpü gibi doğrayın. Üzümleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Taze soğanı temizleyip 2-3 parmak uzunluğunda doğrayın.
Zeytinyağını teflon tavada ısıtıp havucu soteleyin. Kabağı ilave edip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp elma, taze soğan, salatalık, üzüm ve cevizi ekleyin.
Hardalı limon suyuna ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve sebzelerin üzerine gezdirin. Tuz ve karabiber serpip harmanlayın. Soğuyunca servis yapın.