Evlendikten sonra kilo almamak için ne yapmalı?
"Genellikle düğün telaşı nedeniyle çiftler iyice zayıflar. Düğün bitip hayat normale dönünce bol abur cubur, TV karşısında atıştırmak yeni evlilere hızla kilo aldırır."
Yayınlanan bir makalede "evlenmek kilo aldırıyor" denildi. Araştırmacılar evlenen kişilerin bekârlara oranla 2.5 ile 4 kg arasında ağırlık artışı yaşandığını bildiriyor. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, bireylerin evlendiklerinde artık kendilerine özen göstermelerine gerek kalmadığını düşünmeleri ve kilo vermeyi önemsemedikleri tahmin ediliyor.
Ben bu durumun ülke kültürü ve bireylerin yaşam şekline göre değiştiğini düşünüyorum. Üstelik erkek ve kadınların farklı davranış biçimi, farklı fizyolojik yağı ve farklı duygu durumlarına sahip olduğunu da unutmamak gerek.
Önce eğlenceli gelir, ama...
Bizim ülkemiz için genelde genç gelin adayları evlenmeden önce yeni ev telaşı, gelinlik provası, düğün hazırlığı, davetiyeler, ailelerin stresi, daha güzel görünmek için spor bakım ve diyetler ile hayatlarının en zayıf hali ile gelinlik giyerler. Hatta daha sonra kilo alan birçok kişi hep gelinliğini örnek verir, "ben evlendiğimde 48 kiloydum belim de sadece 59 - 60 santimetreydi" diye veya buna benzer cümleler ile övünülerek anlatılır bu anılar. Peki sonra ne olur? Genelde şöyle olur:
Gelin hanıma düğün sonrası uzak yakın birçok akraba ziyarete gelir ve o da tüm marifetlerini sergilemek üzere pasta, börek, en güzel tatlılar, en lezzetli yemeklerle misafirlerini ağırlar. Eşini hem bu arta kalan yemekler, hem de her gün yeni yeni tariflerle besler, böylece hem kendisi hem de eşin bir anda kilo alırlar. Çünkü yeni evlilerin en sevdiği hallerden birisi de evde film izlemek, televizyon karşısında bir şeyler atıştırmak, hafta sonu yeni evlerinde güzel kahvaltılar yapmak olur.
Önceleri bu durum eğlenceli gelir hatta "bak eşime ne güzel bakıyorum yüzü gözü kanlandı canlandı" bile denilir. Eğer hemen çocuk yapma isteği de varsa gelin hanım bu kiloların üzerine hamilelik kilolarını da ekleyerek, gelinlik içindeki vücudunu hayal dünyasına doğru gönderir ve fotoğraflarla avunur.
Bu senaryo biraz ev hanımı bir gelin için oldu, eşlerin çalışması halinde ise kilo almanın en büyük sebebi akşam eve yorgun gelip yemek yapmaya üşenerek dışarıdan fast-food siparişi oluyor ve yine televizyon karşısı atıştırmalar ve hafta sonu arkadaş toplantıları... Tabii bunlar en kötü ama genele en uygun senaryolar oysa bu durumda olmayan birçok yeni evli çift de var.
Evlendikten sonra kilo almamak için ne yapmalı?>>>
Evlendikten sonra kilo almamak için ne yapmalı?
Burada önemli olan çiftlerin evlendikten sonra beraber kilo almaları yerine beraber sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleridir. Bunun için ilk önce alışveriş listesi gözden geçirilmeli, kalorisi ve yağ oranı yüksek olan ürünler eve alınmamalıdır. Onların yerine raflarda lif, vitamin, mineral içeriği yüksek aynı zamanda kalorisi düşük olan sebze ve meyvelere yer açılmalıdır.
- Süt ve süt ürünleri alırken az yağlı olanlar tercih edilmelidir.
- Ekmek tercihi yapılırken beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ürünler seçilmelidir.
- Şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Yoğun geçen iş hayatı, eğer her iki taraf da çalışıyorsa akşam eve gelip yemek yapmayı zorlaştırır, hatta bir süre sonra yemek yapmak büyük bir yük haline gelir. Bireyler dışarıda yemek yemeyi daha pratik bir çözüm olarak görüldüğü için fast-food restaurantları tercih eder. Ancak evde beraber yapılan yemeklerin hem daha sağlıklı hem de daha eğlenceli olacağı unutulmamalıdır.
- Hafta sonu kahvaltıları keyiflidir, ama hafta sonu yürüyüşleri de beraber zaman geçirmek için iyi olur.
- Bol yağ ve kalori içeren yemekler yerine daha hafif ve az yağlı yemekler pişirilmeye çalışılmalıdır.
- Yöntem olarak ızgara, buğulama, haşlama veya düşük kalorili soslarla fırında pişirme tercih edilmelidir. Et, tavuk veya balığı kızartmak ve derisi ile tüketme alışkanlığına son verilmelidir.
- Sebze yemeği yapmak zor geliyorsa, sebzeleri haşlamak ya da ızgara yapmak yöntemleri denenmelidir.
- Salatalara daha lezzetli olması için eklenen yağın her 1 tatlı kaşığının 45 kalori olduğu unutulmamalıdır.
- Hazır satılan salata sosları yerine evde küçük bir kâsede, iki kişilik salata için 1 yemek kaşığı zeytinyağı yağ, 1 limon, 1 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, az tuz, kuru nane ve kekiği çırpıp daha düşük kalorili soslar yaratılabilir.
- Her iki taraf da patates tüketmeyi çok seviyorsa kızartma yerine fırında pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Bu yöntem daha az kalori almanızı sağlayacaktır. 1 küçük boy patatesin 1 dilim ekmek enerjisine eşit olduğu unutulmamalıdır.
- Gece boyunca TV izlerken ya da dinlenirken avuç avuç tüketilen kuruyemiş ve patlamış mısır miktarları azaltılmalı, kararında olacak şekilde ayarlama yapılmalıdır. 1 su bardağı yağsız tuzsuz patlamış mısır, 1 dilim ekmeğe eşittir.
- 10 badem ya da 10 fındık ya da 3 tam cevizin 1 tatlı kaşığı yağın enerjisine eşit olduğu göz ardı edilmemelidir. Çiğ sebzelerden oluşan (salatalık, çeri domates, 1 küçük boy havuç) bir tabak düşük kalorili ideal atıştırmalıklar olacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak