Güncelleme Tarihi:
"Oturmak yeni bağımlılık"
Hatta öyle ki masa başında çalışa çalışa alıştığımız oturma eylemi sigara içmek kadar yüksek bir bağımlılık yaratabiliyor.
Çünkü anatomimiz gereği çok fazla oturmak kalp krizi, metabolizma yavaşlığı, obezite ve diyabet hastalığına bağlı olarak erken ölümü de yanında getirebiliyor.
Ama tabii ekmeğinizi masa başı bir iş ile kazanıyorsanız, günün en az 7 saatinde oturuyor hatta çoğu zaman yoğunluktan yerinizden bile kalkamıyorsunuzdur.
Neredeyse tüm gün oturuyor olmanızın etkisini azaltacak yöntemleri illa ki etrafınızdan duymuşsunuzdur (45 dakikada 1 ofiste mini yürüyüş yapmak; boynunuzu esnetmek; 1 saatlik öğle yemeğinin yarım saatini mutlaka yürüyüşe ayırmak vb.)
Bu mini egzersizler gün içinde sizi rahatlatabilir fakat uzun dönemde oturarak çalışmanın etkilerini azaltmak isterseniz biraz daha özverili davranmanız gerekebilir.
Aslında hareket etmeye kendiniz için yapacağınız minik bir zaman düzenlemesi ile başlayabilirsiniz.
Yapacağınız tek değişiklik, sabahları yarım saat daha erken kalkmak ya da geceleri yarım saat daha geç uyumak olacak. Kendinize ayırdığınız bu sürede 6 basit yoga pozunu hayatınıza katacaksınız. Bu da uzun dönemde hem fiziksel hem de zihinsel olarak mutlu olmanıza sebep olacak.
Tembelliği bir kenara bırakalım, bugün bir değişiklik yapalım ve başlayalım, buyrun:
Bilek Esnetme
Tüm gün klavye ve fare kullanımı bileklerinize yük bindirir. Uzun dönemde bileklerinizde "karpal tünel" sendromuna yol açabilir. Tedavisi uzun ve zordur, önden söyleyelim. Bu sebeple 3dk boyunca bileklerimizi aynen üstteki gibi esnetiyoruz.
Aşağı Bakan Köpek
Tüm gün oturmak tabii ki tüm omurgamızı hantallaştırıyor ve çoğu zaman stresli işlerle uğraştığımızdan sırtımız bolca geriliyor. Aşağı bakan köpek hareketi ile sırtımızı güzelce esnetip güçlendiriyoruz.
Kalçamız havada, ayak ucumuzda ve avuç içimiz yerde pozumuzu alıp 5 kez nefes alıp veriyoruz.
Güvercin Pozu
Ne kadar çok oturursak kalçalarımız o kadar tembelleşiyor. Güvercin pozu kalçaları rahatlatmak için en uygun ve kolay poz.
Bu hareketi yaparken mat üzerinde olmanızı öneririz. Yine aynen yukardaki gibi sakince hareketi uygulayıp hem sağ hem de sol bacak için 5er kez nefes alıp veriyoruz.
Yaslanmış Tanrıça Duruşu
Sağ ayak bileğinizi sol dizinizin üzerine alın. Kalçanız zorlanırsa parmak uçlarınızdan tutarak yavaşça kendinize çekin ki kalçanız rahatlasın.
Her iki bacak için 3er nefes ile sakince oturuyoruz.
Diz Katlama Duruşu
Bir dizinizin arka kısmı diğer dizinizin ön kısmına gelecek şekilde bir nevi bacak bacak üstüne atın. Yine her iki diz için de 3er derin nefesle bekliyoruz.
İğne Deliği pozu
Son hareket de tüm gün gerilen omuzlarımızı açmak için. Dört ayak üstündeyken sağ kolunuzu sol kolunuzun altından ve aynı şekilde sol kolunuzu sağ kolunuzun altından geçirin. Uzanabildiğiniz kadar uzanın. Sırtınızın kamburlaşmadığına emin olun. Her kol için 4er nefes bekleyin.