Güncelleme Tarihi:
EVDE TURŞU YAPILIŞI:
*Önce kullanılacak sebzeleri/meyveleri ayıklayıp temizleyin ve istenilen şekilde parçalara ayırın.
*Turşu kuracağınız kaba, yıkadığınız sebzeleri/meyveleri kat kat dizin. Sebzelerin/meyvelerin aralarına temizlenip ikiye bölünmüş sarımsakları yerleştirin.
*Üst kısma -mevsimine göre- kereviz yaprağı, maydanoz veya dereotundan istediğinizi yerleştirin.
*Büyük bir limonun kabuğunu soyup dilimleyin ve en üste tek tek onları da yerleştirin.
*Ayrı bir kapta yarım su bardağı kaya tuzunu, bir su bardağı sirkeyi ve beş litrelik kabı dolduracak kadar suyu karıştırın.
*Hazırladığınız karışımı, turşu kabının içine dökün ve kabın ağzını sıkıca kapatın.
DAHA DA LEZZETLİ TURŞULAR YAPMAKM İÇİNDİKKAT ETMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALARINI DA ATLAMAMAK GEREKİYOR. İŞTE TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI:
*Turşu yapılacak kabın kapağının sıkı kapatılması ve turşu olana kadar hava almaması önemli bir ayrıntı. Fakat, zamanla turşunun suyunda bir azalma olursa, turşu kabının kapağını açıp içine su ilave edin.
*Turşunun olması için beklenen sürede turşu üstünde beyaz tabaka oluşabilir. (Fazla tuz ve fazla sıcaklık nedeniyle). Oluşan beyaz tabaka hemen temizlenmelidir.
*Turşu yapılacak meyve/sebze taze ve zedelenmemiş olmalıdır.
*Turşu yapılacak malzemeler ve kullanılacak kap çok iyi yıkanıp temizlenmelidir.
*Turşu yapılacak karışımda mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır. (Erken yumuşama olmaması için)
*Turşu yapılacak kap cam olarak tercih edilmelidir ki kanserojen madde geçişi olmasın.
*Turşu yaparken domates, salatalık, havuç vs. gibi sert meyve/sebzeler kullanacaksanız çatal ya da bıçak yardımıyla sebze ve meyveler üstünde hafif delikler açın ki daha çabuk olgunlaşsınlar.
*Eğer turşunun çabuk olmasını istiyorsanız turşu kabının dibine bir avuç nohut atın.
*Turşu kabını serin ve kuru bir yerde iki üç hafta kadar bekletin.
*Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında saklayın.