Güncelleme Tarihi:
Bir keyif içkisi olan bu tat, insanoğlunun sonsuz yaratıcılığının bir ürünü. Meyve ve kokulu bitkilerin yoğun aromalarını alkolde saklama fikri galiba en güzel buluşlardan biri.
Geçmişi İ.Ö. 7. yüzyıla kadar uzunan likör sanatı, hayatları sıkı ve sert bir disiplin içinde geçen din adamlarının uzun süreli çalışmalarının sonunda ortaya çıkmış. Din adamlarının ilk likör yapım amacı şimdikinden çok farklı çünkü likörü ilaç olarak üretmişler.
Süzme işlemi bu dönemde yapılmadığı için dönemin likörleri tat ve görünüm açısından günümüzdeki likörlerden çok farklı. Meyve, alkol, çeşitli bahar, ot, kabuk ve yaprakların alkolle karışımıyla hazırlanan likör adeta bir bilimsel çalışmayı gerektiriyor.
Bugünkü teknikle likörü ilk hazırlayanlar ise İtalyanlar'dır. 19. yüzyılda yapım tekniği açısından doruk noktasına ulaşan bu tat genelde yemek sonrası tercih edilir. Ülkemizde 1930 yılında likör üretimine başlayan Mecidiyeköy Likör Fabrikası'dır. Bu fabrikadaki likörler hiç esans kullanılmadan doğrudan doğruya meyve ve çiçeklerle hazırlanıyor.
Mayıs ayında Isparta'da açan güllerden yapılan gül likörü yurt dışında katıldığı üç yarışmada birincilik kazanmış. Çilek likörü yıllar önce Arnavutköy ve İstinye sırtlarında yetiştirilen çileklerden imal edilirmiş. Günümüzde ise Zonguldak Ereğlisi'nden gelen çileklerle üretiliyor. Ahududu likörü Tarabya'nın ünlü ahududusuyla hazırlanıyor. Bu ahududu şimdilerde ekildiği sırtlara yapılan inşaatlardan dolayı neredeyse kaybolmak üzere. Kayısı likörü ise Konya Ereğlisi'nde yetiştirilen kayısılarla yapılıyor. Vişne likörü ise Kütahyalı. Kütahya'nın kendine has kokulu vişnelerinden imal ediliyor. Adana Dörtyol'da yetiştirilen portakallardan hazırlanan portakal likörü müthiş kokusuyla bir portakal bahçesindeymişsiniz hissi veriyor. Mandalina likörü ise Bodrum'da yetiştirilen mandalinalarla hazırlanıyor.
Ev yapımı likör tarifleri
Nane likörü
Malzemeler:
200 gr nane yaprağı,
1 litre saf alkol,
500 gr tozşeker,
1 su bardağı su.
Hazırlanışı:
Nane yapraklarını yıkayıp süzün ve kurulayın. Büyük bir kavanoza doldurun. Üzerine saf alkolü ilave edin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde 1 ay bekletin. Temiz bir tülbentten süzüp başka bir kavanoza alın.
Şeker ve suyu bir tencerede karıştırın. Koyu bir şurup oluncaya kadar kaynatın. Ilındırıp kavanoza ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1 hafta güneş görmeyen serin bir yerde bekletin. Likör kadehlerinde servis yapın.
Vişne likörü
Malzemeler:
1 kg toz şeker ,
1.5 kg vişne,
70 cl konyak veya votka,
1 çubuk tarçın.
Hazırlanışı:
Vişnelerle tozşekeri karıştırıp cam kavanozda 2 hafta bekletin. 3-4 günde bir vişneleri kaşıkla ezerek suyunu bırakmasını sağlayın. 1.5 hafta sonunda kavanoza votka veya konyağı ekleyin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Kapalı olan kavanozu 2 - 2.5 ay beklettikten sonra cam şişeye aktarın. İsteğe göre yapım sırasında çubuk tarçında ilave edebilirsiniz.
Kaynak: Lezzet.com