Evde ekmek yapımı çok eğlenceli!
"Birbirinden lezzetli ekmekleri mutfağınızda yapmanın keyfine varmak istiyorsanız ya da en az bir kere bu deneyimi yaşamak niyetindeyseniz, bu farklı tariflerden birini seçin ve kolları sıvayın..."
Zeytinli ekmek
Malzemeler:
2¼ bardak beyaz un,
¾ tatlı kaşığı instant kuru maya,
¾ tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt,
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı,
¾ bardak su,
20 adet zeytin (½ bardak), çekirdeği çıkarılmış.
Elde yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu, suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 4-5 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu, suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu iyice karışana kadar 2-3 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin.
4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve irili ufaklı doğranmış zeytini ilave edip düzgün bir beze haline getirin.
5. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve kendi etrafında çevirerek sarın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir fırın kabına yerleştirin ve ılık bir yerde 1 saat mayalanmaya bırakın. (Fırın kabı kullanmak istemezseniz hamuru düzgün bir beze yaparak iyice unlanmış fırın tepsisine de yerleştirebilirsiniz. Ancak pişme süresi 10-15 dakika kısaltılmalı.)
6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 45 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
7. Fırından çıktıktan sonra bir nihalenin üstüne alıp 10 dakika sonra ekmeği çıkarın. Ekmeği bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.
Makinede yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, yoğurdu ve zeytinyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu karşı köşesine şekeri ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Beyaz ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasında makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra irili ufaklı doğranmış zeytini ekleyin. (İyice karışmasını sağlamak için zeytinleri hafifçe una bulayabilirsiniz).
7. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.
Tahıllı ekmek
Malzemeler:
1½ bardak beyaz un,
1 bardak tam buğday unu,
1 bardak çavdar unu,
¼ bardak mısır unu,
1½ tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı pekmez,
1½ bardak su, oda sıcaklığında,
1 çorba kaşığı tereyağı, yumuşak.
Elde yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unları , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi, tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.
4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve iyice yağlanmış 12cm x 21cm x 8cm ebatlarında bir ekmek kalıbına yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.
5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 50 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Makinede yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve pekmezi koyun. Unları bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Tahıl ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasında makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.
Çavdar ekmeği
Malzemeler:
1½ bardak beyaz un,
2 bardak çavdar unu,
1½ tatlı kaşığı instant kuru maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 çorba kaşığı pekmez,
1 bardak su, oda sıcaklığında,
½ bardak süt, oda sıcaklığında,
2 tatlı kaşığı tereyağı, yumuşak.
Elde yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unları , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü pekmezi ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, sütü, pekmezi, tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanması için bırakın.
4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve 2 düzgün beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 45 dakika daha kabarması için bekletin.
5. Ekmeklerin üzerine hafifçe un serpip keskin bir bıçakla 3-4 verev çizik atın.
6. Önceden ısıtılmış 210° C fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Makinede yapılışı:
1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, pekmezi ve sütü koyun. Üzerine sıvıları tümüyle kapatacak sekilde unları bir kaşıkla serperek ekleyin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3. Tahıl ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.
6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.
Doğal ekmek
Malzemeler:
2½ bardak beyaz un,
1 portakal büyüklüğünde (175 gm) eski hamur, ılık,
¾ tatlı kaşığı tuz,
1 bardak su, ısıtılıp parmak dayanana kadar ılıtılmış.
Elde yapılışı:
1. Eğer elle yapıyorsanız unu ve tuzu bir kapta karıştırın. Suyu ve eski hamuru karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Eski mayanın hamura iyice karışması için yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir. Hamurunuz yumuşak ama biraz yapışık olabilir. Dinlendikçe biraz daha kolay çalışılacak bir kıvama gelir.
2. Eğer mikser ile yapıyorsanız mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu ve tuzu mikser kabına alın. Suyu ve eski hamuru karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Eski mayanın hamura iyice karışması için yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir. Hamurunuz yumuşak ama biraz yapışık olabilir. Dinlendikçe biraz daha kolay çalışılacak bir kıvama gelir.
3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 4-5 saat evin en sıcak yerinde bekletin. Hamurunuzun hacmi bu sürede 2 katına çıkmalı.
4. Hamuru mutfak tezgahı üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 10 dakika daha yoğurun.
5. Hamuru düzgün bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 2 saat daha kabarması için bekletin.
6. Mayalanmış ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla derince bir kare çizin veya 3 derince çizik atın.
7. Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının tabanına arka köşeye yerleştirin.
8. Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 225 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirip ısıyı 200 dereceye düşürüp 20-25 dakika daha pişirin.
Makinede yapılışı:
1. Eski hamuru kuşbaşı olacak şekilde küçük parçalara ayırın.
2. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk suyu ve küçük parçalara ayırdığınız hamuru koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Unun üstüne haznenin bir köşesine tuzu koyun.
3. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
4. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.
5. Programın ilk 5-10 dakikasında makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.
6. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden biraz daha yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz.
7. Program bitiminde hamuru haznede 3 saat daha mayalanması için bekletin.
8. Beyaz ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi tekrar çalıştırın.
9. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.