Güncelleme Tarihi:
Alışveriş sırasında kaliteden taviz vermek, ucuz olanına yönelmek size ekonomi sağlamaz. Tam tersi bir İngiliz atasözü der ki: “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” Gıdada da, bakım ve temizlik ürünlerinde de markalı, güvenilir olanları tercih etmek size her anlamda ekonomi sağlar.
YEMEK HAZIRLARKEN VE PİŞİRİRKEN TASARRUFUN ALTIN KURALLARI
Başlamadan önce... Alışverişte bunlara dikkat edin
Market raflarındaki etiketlere mutlaka bakın. Birbirine eş değer kalitede markalar arasında bile fiyat farkları vardır. Mümkün olduğunca yine markalı, güvenilir ancak hesaplı olanlarını seçin. Ucuz olan her zaman tasarruf sağlamaz bunu bilin. Daha çok miktarda kullanmanızı gerektirecek, size daha çok elektrik, su ya da başka kaynak harcatacak ürünler etikette ucuz olsa bile size daha çok maliyet yaratır. Bunları da göz önünde bulundurun.
YEMEĞİ PİŞİRDİĞİNİZ TENCEREYİ İYİ SEÇİN
Genellikle 3 gözü gazlı 1 gözü elektrikli ocaklar kullanılır. Büyük, orta ve küçük olmak üzere 3 boy gözü vardır. Dar tabanlı ufak bir çorba tenceresini (çapı 16-18 cm olan ) yemeğiniz çabuk pişsin diye en büyük göz ocağın üzerine koyduğunuzda ısının yarısından çoğu dışarıya gider. Çünkü alevlerin yönü dışa doğrudur ve bu nedenle de çoğu zaman tencerenin kulpları çok fazla ısınır, hatta elinizi yakar. 5 dakikada kaynaması gereken su daha uzun sürede kaynar; ısı kaybından dolayı da daha fazla tüp ya da doğalgaz yanar.
OCAĞI TENCERENİN TABAN GENİŞLİĞİNE GÖRE SEÇİN
Geniş tabanlı tencereyi büyük göz ocağa koydunuz, yemeğinizi pişiriyorsunuz ve son 5 dakikayı kısık ateşte pişirmeniz gerekiyor, hemen tencereyi küçük göze alın ve orda kısık ateşte pişirmeye devam edin. Tencerenin içindeki yemek gerekli sıcaklığa ulaşmış olduğundan daha fazla ısıya ihtiyaç olmayacaktır. Yani ocağı, her zaman tencerenin taban genişliğine göre seçin.
Çelik tabanlı tencereler geç ısınır ve geç soğurlar. Bu nedenle yemeğinizin normal pişme süresi 20 dakika ise son 10 dakikasında ocağı kısın ve 3-4 dakika ocağı erken kapatın. Tencerenin tabanındaki yoğun ısı sayesinde, kalan 3-4 dakika süresince ocak yanmasa da yemek pişmeye devam edecektir.kaynaması gereken su daha uzun sürede kaynar; ısı kaybından dolayı da daha fazla tüp ya da doğalgaz yanar.
SEBZELERİ HAŞLARKEN AYNI KAYNAR SUYU KULLANIN
Sebzelerin pek çoğu su bazlıdır ve çok kısa sürede pişer. Sebzeleri haşlama yaparken aynı kaynar suyu kullanmak için sebzelerin renklerine göre sıralayın. Karnabaharla başlayın, havuç, brokoli, ıspanak sırası ile devam edin. Her birinin ortalama haşlanma süresi kaynar suda 3’er dakikadır. Aynı kaynar suyu kullandığınızda hem sudan hem tüp gazdan tasarruf edersiniz.
FIRINI ÇALIŞTIRMIŞKEN AYNI ANDA BAŞKA BİR ŞEY DE PİŞİRİN
Fırınların elektrik sarfiyatı genellikle yüksektir. Fırın ısınıncaya kadar asıl tüketim olur ve ısındıktan yani 180-200 dereceye geldikten sonra otomatik olarak elektrik tüketimi durur ve ısı, ayarlanan dereceden aşağıya düştüğünde tekrar ısıtmaya, yani elektrik tüketmeye başlar. Hazır fırını ısıtmışken aynı anda iki çeşidi birden fırında pişirerek veya ardından hemen fırın ısısından yararlanacağınız bir şey daha yapabilirsiniz. Örneğin bayat ekmeklerinizi fırınlayıp kurutabilirsiniz, böylece daha kolay ufalanırlar.
BUZDOLABINIZI TIKA BASA DOLDURMAYIN
Buzdolabının doldurulma şekli elektrik sarfiyatını önemli şekilde etkiler.
Buzdolaplarının sağlı sollu olarak dip köşelerinde, sebzelik bölmelerinin sağında solunda soğuk hava dolaşımını sağlayan küçük gözenekler, delikler bulunur. Bunların açık kalması çok önemlidir. Buzdolabınıza yiyecekleri yerleştirirken plastik torba, kavanoz, süt kutusu vb. şeylerin bu bölümleri kapatmamasına dikkat edin.
Tam olarak soğumamış yemekleri buzdolabınıza koymayın. Dolabın içinde terleme, buharlaşmaya sebep olur.
BAYAT EKMEKLERİNİZİ ATMAYIN
Köftelerden tatlıya kadar bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz o kadar çok yer var ki…
Bu bir ilandır.