Etkisi çabuk geçti diye üzülmeyin

Güncelleme Tarihi:

Etkisi çabuk geçti diye üzülmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2004 06:00

Uzmanlar botoksun etkisinin çabuk geçmesine yönelik şikayetleri 'Etkisinin kısa sürmesi iyidir. Demek ki yeni sinir yapılanması çok hızlı' diye yanıtlıyorlar. Tabii yaş artıkça, botoksun etkisi daha uzun sürüyor.

Haberin Devamı

Konusunda özel eğitim almış uzman doktorlar uygulamalı

Op.Dr.Hasan Subaşı (İSOLAB Estetik Tıp Merkezi)


Botoks, Clostridium Perfringens adlı bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen toksinin liofilize edilip, 100'er ünitelik flakonlarla satılan Amerikan Allergan firmasının bir ürünü. Dünyada şu anda satılan ve A dan F ye kadar adlandırılan 6 çeşit Botoks ürünü var. Botoks 35 yıldan beri tıp alanında kullanılan bir ilaç. Estetik amaçlı olarak, ayrıca şaşılık tedavisinde, ter bezelerinin aşırı çalışmalarında, migrenlerde, vücudun muhtelif bölgelerindeki adele spazmlarını gidermek için kullanılıyor. Sürekli yapılmasında hiçbir sakınca yok, tek dikkat edilmesi gereken husus rötuş yapılacağı zaman ilk uygulamadan sonra en geç 15 gün içinde yapılmasıdır. Bu zamandan sonra antikor geliştirme ihtimali doğuyor, bu da sonraki uygulamaların etkisiz olmalarına sebep oluyor. Botoksun estetikte bir kılcal damarı kanatıp morluk oluşması dışında, doğru kullanıldığı taktirde hiçbir riski bulunmuyor. Sadece bu konuda özel eğitim almış uzman doktorlar tarafından uygulanması dikkate alınmalı. Tecrübesiz kişilerin elinde yan etkiler görülebiliyor, ancak bunlar 2-3 ay içinde kayboluyor. Bu yan etkiler esasen ilacın yanlış kaslara varmasından kaynaklanıyor.

Botoksun miktarı önemli

Op. Dr.Tunç Tiryaki (Transmed Skin Laboratory)


Botoks, Clostridyum Botulinum denen bir bakterinin ürettiği bir protein, bir salgıdır. Bu protein herhangi bir kas dokusunda kasları gevşetici bir etkiye sahiptir. Özellikle konservelerin içinde üreyen bu bakteriyi yiyenleri ciddi miktarda gevşetir. O kadar gevşetir ki, akciğerleri harekete geçiren kasları da çalışamaz hale getirip öldürücü etki gösterir. Bu anlamda, zehir diye bilinen botoksu aslında zehir diye tanımlamak çok da doğru değil. Düşündüğünüz zaman oksijen de havada yüzde 20 oranında bulunur, ama daha fazlası solunduğunda o da bir zehirdir. Dolayısıyla asıl bahsedilmesi gereken şey, miktarın ne kadar olduğudur. Botoks da uygun minimal dozlarda vücuduna hiçbir zararı yoktur. Sadece verildiği noktada kasları gevşetir, lokal etkisi vardır. Fazla miktarda kullanırsanız felç eder. Botoksun yaptığı şey kaslara hareket emrini veren sinirlerin kasa girdiği ve emrini ilettiği kapıya bir duvar çekmesidir. Ne kaslara etki eder yani inceltir, azaltır, parçalar ne de sinirlere zarar verir. Botoks sadece sinir ve kasların arasındaki iletişim penceresini kapatır. Vücutta aşağı yukarı 1-2 saat kalır ve daha sonra tamamen atılır, yok olur. Ertesi gün vücudunuzda botoks yoktur. Bu arada, kasın üzerinde yüzlerce pencere bulunur. Belli miktar doz kullandığınızda botoks o pencerelerden bir miktarını kapatır ve kas gevşer. Aşırı doz kullandığınız zaman tüm pencereleri kapatırsınız. İşte bu durumda geçici bir felçten söz etmek mümkün. Botoks yaptıran bazı kişiler etkinin erken bittiğinden şikayet eder, aslında bu çok iyi bir şeydir. Botoksun etkisinin bitmesi demek, o bölgedeki yeni sinir yapımının çok hızlı olması demektir. Botoks etkisinin erken bittiği hastaların aslında sinir dejerasyonu, sinir iyileşmesi ya da genel olarak vücudunun yara iyileşmesi çok iyidir. Sinir iyileşmesinin hızı tamamen genetik yapıyla alakalıdır. Tabii yaşlandıkça bu yavaşlar, dolayısıyla botoksun etkisi daha uzun sürer. Mesela gençlerde botoksun etkisi iki üç aydır.

Sinir yenilenmesi hızlıysa etkisi kısadır

Elvan Yalçın (Dünya Göz Has-tanesi Göz Hastalıkları Uzmanı)


Botoksun, düşük dozlarda uygulandığında ortaya çıkan tedavi edici etkisi 1970'lerden itibaren tıpta kullanılmaya başlandı. Göz için öncelikle şaşılıkta kullanımı ortaya çıktı. Estetik amaçlı kullanımı ise daha 90'ların başında fark edildi. FDA onayıyla özellikle gözde ve nörolojide 1980'lerden itibaren kullanılan bir ilaç. Güvenilir, tabii ki toksik ancak bizim kullandığımız doz aralığı, hiçbir şekilde sistemik bir yan etkiye sebep vermeden optikte kullanıyoruz. Botoksun şaşılıkta kullanılma endikasyonları artık çok genişledi. Eskiden daha çok felçlilerde yoğunlukla uygulanıyordu. Felç olan kasın, ters tarafına uygulama tarzında yani daha çok kasılan tarafın gücünü biraz daha azaltıp gözün kaymasını engellemek amacıyla kullanılıyordu. Bazen bebeklerde doğumsal şaşılıklarda da kullanılıyor. Tüm bunların dışında tiroid gibi bazı hastalıklarda oluşabilen göz hareket bozukluklarında, yine göz titremelerinde seçilmiş vakalarda botoksun çok etkili olduğu gözlenmiş. Estetik amaçlı olarak ise botoksu göz çevresi ve alın bölgesinde uyguluyoruz. Sadece kazayağı ya da sadece alında uygulama gibi bir şey olmamalı çünkü gözün üst tarafı genellikle mimiklerle birlikte kırışan bir bölgedir. Yani yüzün alt tarafı, dudak kenarları ve çevresi gibi- yaşla birlikte yer çekimine bağlı olarak kırışır. Ancak yüzün 1/3 üst tarafındaki kırışıklıklar genellikle mimiklere bağlıdır. Ve botoks yüzün üst tarafında oldukça etkili.

Hasta botoksun verilen bölgeye dağılımı sağlanması için uygulama sonrasında gösterdiğimiz egzersizleri yapıyor. 48 saat sonra ilacın etkisi başlıyor. Maksimal etkisi birinci aydır yani 10. günden itibaren ilaç etkilemeye başlar. Üçüncü aydan itibaren etki giderek azalır. Zaten kişiden kişiye değişen bir etki süresi söz konusudur. Sinir yenilenmesi hızlı olan insanlarda botoks etkisi kısa sürer. Ama ne olursa olsun botoks, konunun uzmanları elinde yapılmalıdır. Sonuçta göz hassas bir organ, üstesinden gelecek olan kişiler yine göz doktorlarları olmalıdır.

Botoksun şu ana dek bilinen olumsuz bir etkisi bulunmuyor

Op. Dr. Baki Çokneşeli (Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı)


Botoks, çalışması arzu edilmeyen kaslar içine enjekte edildiğinde lokal olarak o bölgede kas geçici olarak felç edilmiş olur. Botoksun tedavide kullanılan dozları oldukça düşüktür. Öyle ki, bu oran bir insanı öldürecek dozun 10 binde biri kadardır. Botoks eksi 25-30 derecede saklanır, aynı şekilde sulandırılır sulandırılmaz dört saat içinde uygulamak gerekir. Sonuç olarak botoks sadece enjekte ettiğiniz yerde tesir eder ve orada hemen parçalanarak orada yok olur. Botoks lokal olarak istenmeyen fonksiyonları yok eder. Örneğin, göz kenarlarında oluşan kazayağı dediğimiz ince kırışıklıkları yok etmenin botoks dışında hiçbir cerrahi yolu yoktur. Botoksun şu ana dek bilinen olumsuz bir etkisi yoktur. Çünkü kaslar ya da sinirler üzerinde belirli bir etki oluşturan bir madde değildir. Botoksun oluşturduğu etki mekanizması sadece sinirlerin kasa emir vermesini geçici olarak durdurmaktan ibarettir. Altı ayın sonunda botoksun etkisi ortadan kalktığında kasa ya da sinire herhangi bir hasar vermez. Eğer çizgiler, kırışıklıklar çildin gevşemesinden kaynaklanıyorsa, ona botoksun herhangi bir etkisi yoktur. Bu durumda bollaşan derinin cerrahi yöntemlerle mutlaka gerilmesi gerekir. Botoksa başlama yaşı cilt tipine göre değişir. Cilt derisi ince ve beyaz tenli kişilerde kırışıklıklar daha kolay ortaya çıkar. Çünkü cilt tipinde deri incedir, altında yağ dokusu yoktur. Dolayısıyla kaslar kasıldığında hemen çizgiler ortaya çıkar. Ama esmer, cilt derisi kalın, deri altı yağ dokusu kalın olanlarda böyle bir sorun olmadığı için cilt ince çizgi oluşturmaz. Dolayısıyla botoks için hastanın cilt yapısı, kas kuvveti öne çıkar. Botoks sadece yüzün belli bölgelerinde uygulanır. Mesela, dudak çevresine botoks yapılmaz. O zaman insan konuşamaz, gülümseyemez, ıslık çalamaz; dudak hareketleri engellenmiş olur. Hangi kasın çalışması vücut için herhangi bir sakınca yaratmıyorsa, biz ancak o kasların çalışmasını durdurarak iyi sonuç alabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!