Güncelleme Tarihi:
Bir iş bulmanın ilk yolu özgeçmiş yani kısaca cv hazırlamaktan geçiyor. Peki bir özgeçmiş hazırlamanın size ne yararı olacak? Özgeçmişinizde neler yazmalı... İşte tüm detaylarıyla etkili bir özgeçmiş / cv hazırlamanın yolları...
Özgeçmiş ne işe yarar?
Öncelike özgeçmiş nedir? Özgeçmiş bir kişinin, eğitim ve mesleki geçmişinin yer aldığı ve iş başvuruları için hazırlanmış kişinin yaşantını anlatan bir taslaktır.
CV kişisel bilgilerinizi mümkün olan en iyi şeklilde sunmaya çalışır. Cv’niz başka bir anlamda kendinizi işverenlere pazarlamanızı sağlayan bir araçtır çünkü becerilerinizi, yeteneklerinizi, niteliklerinizi ve deneyimlerinizi bir şekilde işverenlere satmanız gerekli.
Kişisel bilgiler:
Bu bölüme isminiz, adresiniz, doğum tarihinizi, sizinle iletişim kurulabilmesi için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmanız gerekli.
Eğitim ve nitelikler:
Bu bölüme mezun olduğunuz okullar ve derecelerini ( özelikle üniversite ve üstü bir eğitiminiz varsa) yazmanız gerekli. Ayrıca bitirdiğiniz kurs ve seminerleri , aldığınız sertifikaları da yazabilirsiniz.
İş tecrübeleri:
Özgeçmişinizin en önemli bölümü iş deneyimlerinizin yer aldığı kısım. İşverenler kariyer hayatınız boyunca hangi aşamalardan geçtiğinize dikkat ederler. Bu bölümü yazarken şunlara dikkat edin:
-İlk önce hangi tarihler arasında nerede, hangi pozisyonda çalıştığınızı doğru bir şekilde yazın.
-İş tanımı yapmanız çok önemli. Çalıştığınız pozisyonda neler yaptığınızı anlatın. Bunları yazarken de nasıl bir ortamda kaç kişiyle çalıştığınızı belirtin.
-İş becerilerinizi anlatın. Bu işi yaparken şunu başardım gibi.
İlgi alanları ve başarılar:
Bu kısmı oldukça kısa ve amacına uygun tutmaya çalışın. Bu bölüme yazabileceğiniz bazı maddeler şunlar.
-İlgi alanlarınıza değişik alanlardan hobilerinizi ekleyin. Örneğin sadece spor çeşitleri değil, yaratıcılığınızı kullandığınız hobi alanlarından da söz edin.
-Eski ve klişe deyimleri kullanmayın: “Arkadaşlarımla sohbet etmek” gibi.
-Yalnız başınıza yapılacak hobilerden çok bahsetmeyin. Bu sizi pasif ve beceriksiz biri olarak gösterebilir. Örneğin televizyon izlemek ve pul koleksiyonu yapmak gibi.
-Sıra dışı hobiler kendinizi öne çıkarmanıza yardımcı olabilir. Dağa tırmanma ya da rafting gibi. Bunlar sizin kendinize olan özgüveninizin yüksekliğini gösterir.
-Herhangi bir ekipte liderseniz bundan da söz etmelisiniz. Bu bir spor takımının ya da bowling takımının olabilir. Bu sizin ekip ruhuna uygunluğunuzu gösterir.
Beceriler:
Bu alana bildiğiniz yabancı dilleri okuma, konuşma ve yazma derecelerini ayrı ayrı olacak şekilde yazın. Ayrıca kullanabildiğiniz bilgisayar programları ve dereceleri de bu bölüme yazmalısınız.
Referanslar:
Bu alana sizi tanıyan ve hakkınızda işverenlere tavsiyede bulanabilecek kişileri yazın. Örneğin üniversiteden bir hocanız ve önceki işverenlerinizden biri olabilir. Aile üyeleri referans kısmına girmez.
Özensiz, yazım hatalarıyla dolu, karmaşık veya fazla kısa cümleler kurmak.
-Eposta adresinde geceninkizi@..., disiseytan@... gibi marjinal isimler kullanmak.
-Sosyal paylaşım sitelerindeki profil bilgilerinin deşifre olacağını bilmemek, sonradan pişman olmak.
-Cep telefonunu yazmamak.
-Anlaşılmayan kısaltmalar yapmak.
-Internetteki özgeçmişini kopyalayarak gönderirken formatı bozarak metnin açılmamasına neden olmak.
-Okul yıllarında yaptığı işleri küçümseyerek yazmamak.
-Staj bilgilerini ayrıca yazmamak.
-Yanıltıcı bilgi vermek. (İngilizce kursuna gittiği Boğaziçi Üniversitesi’ni mezun olunan okul olarak yazmak!)
-Referanslara aile dostlarını yazmak.
-Hiç tanımadığı isimleri havalı olsun diye referans göstermek.
-Müzik dinlemeyi ve alışveriş yapmayı hobi sanmak.
-Kırk yılda bir gittiği tiyatroyu hobi olarak belirtmek.
-Arkadaşlarıyla eğlenirken çektirdiği fotoğrafı koymak.
-Özgeçmişin iki katı uzunluğunda önyazı yazmak.