Güncelleme Tarihi:
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda görevli öğretim üyeleri Doç. Dr. Melikşah Ertem, Yrd. Doç. Dr. Günay Saka ve Yrd. Doç. Dr. Ali Ceylan tarafından erken evlilik, evlenme şekilleri, doğurganlık, doğum öncesi ve sonrası bakım ile aile planlaması hakkında erken yaşta evlenen 100 kadın üzerinde araştırma yapıldı.
Araştırmada, kadınların 19-20 yaş altında yaptıkları evliliklerin "adölesan" (erken yaşta yapılan evlilikler) evlilik olduğu, erken yaştaki evliliklerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önemli sağlık sorunu olduğu kaydedilerek, erken yaşta evlenenlerin vücutlarının henüz gebeliğe hazır olmadan, hatta bazen hiç adet görmeden hamile kaldıkları vurgulandı.
Küçük yaşta geçirilen gebelik, düşük ve doğumların kadınların sağlığını büyük ölçüde risk altına soktuğu, bu durumdaki annelerin ölüm riskini 3 kat arttığı dile getirilen araştırmada, erken yaştaki gebeliklerin bebek ölümlerinin artmasına da neden olduğu dile getirildi.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 87'sinin okuma yazma bilmediği, yüzde 49'unun akraba evliliği yaptığı ve yüzde 58'inin de geniş ailede yaşadığı belirtilirken, evlenen kadınları yüzde 11'inin 18 yaşına kadar kadar 3 gebelik geçirdiği tespit edildi.
YÜZDE 43'Ü İSTEMEDEN EVLENDİRİLMİŞ
Kadınların yüzde 43'ünün istemeden ailesinin rızası doğrultusunda evlendirildiği anlatılan araştırmada, şöyle denildi: "Kadınların yüzde 10'u evlendirildiğinde okuduğu tespit edildi. Başlık parası karşılığında evlenenler kadınlar yüzde 18'i oluştururken, berdel, kaçırılma, borç karşılığı, aile baskısıyla evlenme, beşik kertmesi ve görücü usulüyle evlenenler de bulundu. Kadınların yüzde 18'inde cinsel sorunlar olduğu belirlendi. Kadınları yüzde 28'i son doğumlarını evde kendi kendine ya da ebeyle yaptığı ortaya çıktı. Kadınların yüzde 30'u modern aile planlaması yöntemini bilmediği belirlendi. Doğum öncesi bakım olan sadece yüzde 28'dir. Anne ölümlerini azaltmak amacıyla, doğum öncesi bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi, yaygınlaştırılması ve doğumların daha iyi koşullarda yaptırılması sağlanmalıdır. Erken yaşta evlenenler erken yaşta doğum yapıyor. Bu da anne ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor."