Güncelleme Tarihi:
Aşının altında yer alan bitkiye anaç denir. Klasik anaçlı fide üretiminde kullanılan yarı bodur erik fidanı üretiminde kullanılan myrobolan 29c, anaç yabani erik anacı, tam bodur eriklerde ise usthara ferciana erik anacı kullanılıyor.
Erik Fidanı Nedir?
Erik fidanı, erik ağacı yetiştirmek için ekeceğiniz fidandır. Bahçenize uygun erik ağacını seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter, bahçenizin rakımıdır. Bulunduğunuz iklim koşullarına uygun erik ağaçlarını tercih etmeniz gerekir. Örneğin ılıman iklim kuşağında yer alan sahil kasabalarında yeşil erik grubuna giren erikleri yetiştirmeyi tercih etmeniz gerekir.
Erik Fidanı Nasıl Dikilir?
Erik bahçesi kurulmak istenen arazinin dikimden 1-2 ay önce özellikle de sonbaharda toprak derin olarak sürülür ve toprağın drenaj sorunu varsa drenaj kanalları açılarak arazi tesviyesi yapılması gerekir.
Erik Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Kış ayları, ılık geçen bölgelerde sonbaharda, kışı soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda erik fidanları dikilir.
Erik Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Erik toprak seçiciliği açısından genellikle çok fazla seçici meyve değildir. Erik fidanı, saçak köklü olduğu için az derin olan topraklarda da kolaylıkla yetişebilirler. Toprak çok kumlu olduğu zaman erik ağacının ömrü kısa olur. Bu tür topraklarda Japon erik çeşitleri tercih edilmelidir. Killi topraklarda ise, P. cerasifera ( Can eriği) ve P. domestica (Avrupa eriği), kurak topaklarda ise badem anaç olarak kullanılır. En uygun toprak PH derecesi ise, 6.5’ dir. Erik fidanı dikmeyi düşünüyorsanız önce zamanını planlamanız gerekir. Bunun için mümkünse buharlaşmanın en az olduğu sabah ve ikindin saatlerinde dikim yapmanız önerilir.
Erik Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
Erik fidanı her yıl meyve veren bir ağaçtır.
Erik Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Erik fidanı alırken alacağınız erik fidanının sertifikalı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Her daim ürünün arkasında duran yerden fidan almanız gerekir. Satın almış olduğunuz tüplü fidan ise, aşı noktasından sonra 60 ile 80 cm arasında bir tacı verilmiş olan erik fidanı olması gerekir.
Erik Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?
Erik fidanı, 40 TL'den başlayan fiyatlarla fidanın cinsine, kalitesine, sertifikalı olup olmamasına göre fiyatlandırılıyor.
Erik Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
Erik fidanı çeşitleri, yeşil erik grubunun tüm çeşitleri, black splendor, red beauty, Japon eriklerde ise black amber, obilnaja çeşitleri olacak şekilde satışa sunuluyor.
Erik Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
Erik fidanı, çiçeği tohumdan ve çelikleme yöntemi kullanılarak çoğaltılıyor.
Erik Fidanı Ne Zaman Budanır?
Erik fidanının dikim sonrasında ilk 3 yıl erik fidanına şekil budaması yapılır. Her yıl ya da iki yılda bir ürün budaması yapılması gerekir. Budama yönteminden modifiye lider sistemi tercih edilir. Özellikle de sıcak bölgelerde goble sisteminin uygulanması, güneşin zararlı etkilerini arttıracağı düşünülüyor. Japon erikleri, daha çok tomurcuk meydana getirdiği için sert bir şekilde budanır. Budama sırasında meyvelerine en çok yaşlı dallarda ve buket dallarında çıktığı unutulmamalıdır.
Erik Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Erik fidanı, dikim yerleri belirlendikten sonra 60x60 cm boyunda ve 50 cm. derinliğinde çukurlar açılır. Erik fidanı dikim aralığı 4x5, 5x5, 6x6 ya da 7x7 metre olarak belirlenir. Dikimden önce fidanlara kök tuvaleti yapılması gerekir.