Güncelleme Tarihi:
Enginar bitkisinin bakımından diğer bir önemli unsuru ise sulama oluşturuyor. Bu anlamda sulamanın doğru ayarlanması büyük bir önem taşıyor.
Enginar Tohumu Nedir?
Enginar tohumu koruyucu bir dış kaplama içine alınmış bir embriyonik bitkidir. Tohum enginar bitkilerinde çoğalma sürecinin önemli bir parçasını oluşturur. Bu bakımdan enginar tohumunun büyük bir öneminin varlığı söz konusudur.
Enginar Tohumu Nasıl Olur?
Enginar bitkisinde çiçek topluluğu tüylerle çevrili haldedir. Enginar çiçeğinin tozlanma ve döllenmesi sürecinin tamamlanmasının ardında bu tüylerin ucunda tohumlar oluşur. Döllenmeden 35-40 gün sonra tohumlar olgunlaşma sürecini tamamlar.
Enginar Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?
Temmuz ayı ortalarında enginar bitkisi ile birlikte kuruyan başlar bir bıçak yardımı ile kesilerek yarı gölge bir yerde bir süre kurumaya bırakılırlar. İyice kuruyan enginar bitkisi başları silkelemek suretiyle yahut sopalarla vurularak tohumları ayrılıp temizlenerek elde edilir.
Tohum elde edilecek enginar bitkisinin olmaması durumunda aktarlardan ya da internet üzerinden kolaylıkla temin edilebilir ve bulunabilir.
Enginar Tohumu Nasıl Ekilir?
Enginar tohumu, içerisine uygun nitelikte ve miktarda harç konulmuş durumda olan tüplere 2-3 adet olacak şekilde tohum ekimi yapılarak gerçekleştirilir. Ekimin yapılmasının ardından fıskiye yöntemiyle tohumun çimlenmesinde büyük önem taşıyan can suyu verilir.
Enginar Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Tohum ile yapılan enginar üretiminde çoğunlukla önce fidelerin yetiştirilmesi gerekmektedir. Bunun içi tohumlar Mart-Nisan aylarında çoğunlukla harç dolu saksı yahut tüplere her saksıya 2-3 adet tohum olacak şekilde ekilir. Çimlenen tohumlardan gelişimi gerçekleşen bitki saksıda bırakılır ve gerekli bakım işleri yapılır. O yıl içinde gelişme gösteren fideler sonraki yıl yine Mart-Nisan aylarında saksıdan çıkarılarak esas yerlerine dikilirler.
Yeni oluşturulacak olan Enginar plantasyonlarında dikim öncesinde toprağın derin bir şekilde sürülmesi ve gübrelenmesi gerekmektedir. Sonrasında diskaro ve tırmık çekilerek toprak enginar dikimi için hazır duruma getirilmelidir. Enginar dikimi çoğunlukla Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim – Kasım aylarında yapılmaktadır.
Marmara bölgesinde için ise enginar dikimi Mart – Nisan aylarında gerçekleştirilir. Bu bitki için en ideal uygun dikim masuralar üzerine sıra arası ve üzeri 1x1 m mesafe ile yapılanıdır. Enginar çok yıllık bir bitki olduğu için her sene ilk ve sonbahar dönemlerinde enginar bitkilerinin dipleri açılır. Kuvvetli 1- 2 sürgün bırakılır. Diğer sürgünler ise köklü olacak şekilde gövdeden kesilerek alınır. Her bir enginar bitkisinden dikim için kullanılabilecek özellikte 6- 10 adet sürgün elde edilir.
Enginar Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Çimlenme için karanlık koşullara ihtiyaç duyan enginar bitkisinin tohumları 12-14 günde çimlenmesini tamamlar. Enginar tohumları çoğunlukla ıslah çalışmalarında ve yeni çeşitlerin elde edilmesi amacıyla kullanılır.
Enginar Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Enginar tohumu düzenli olarak fıskiye yöntemiyle sulanarak toprağın nemli kalması sağlanır. Bu sulama sürecinde toprağın çamur haline dönüşmeden yalnızca nemli olacak şekilde kalmasına dikkat edilerek sulamanın yapılması tohumun sağlıklı bir şekilde çimlenme sürecini tamamlaması adına önem taşımaktadır.
Enginar Tohumu Nasıl Saklanır?
Enginar başları kurutularak elde edilen tohumlar iyice kurutulduktan sonra kuru ve serin bir ortamda yeniden toprakla buluşacağı güne kadar dikkatle muhafaza edilerek saklanır.