Güncelleme Tarihi:
Enerji içeceği, yüksek mineral, vitamin, kafein ve şeker içermektedir. Vücuda hızlı enerji vermesi bakımından kullanılmaktadır. Spor yapan kişiler tarafından yoğun olarak tercih edilen enerji içeceği, vücut performansını artırması ve enerjiyi yükseltmesi beklenmektedir. Enerji içeceği alınmadan önce sağlık kontrolü yapılması önerilmektedir. Yüksek içerikli sıvılar olarak pek çok türü bulunan enerji içecekleri yüksek riskler de taşımaktadır.
Enerji İçeceği Kilo Aldırır mı?
Enerji içeceği, bünyesinde yüksek oranda şeker, kafein, vitamin ve mineraller barındırmaktadır. Spor yaparken enerji ihtiyacının artırılması için kullananların mutlaka sağlık kontrolü yaptırması gerekmektedir. Sade olarak bilinen enerji içecekleriyle birlikte alkolle kullanılanları da bulunmaktadır.
Enerji içeceği, bol miktarda şeker barındırması nedeniyle kilo alınmasına neden olabilmektedir. Onları aşan türü bulunan enerji içecekleri sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Uzmanlar tarafından kontrollü kullanılması önerilen enerji içecekleri sadesi olabildiği gibi alkolle alınanları da bulunmaktadır. Fazla miktarda alınan enerji içeceğinin bağımlılık yapabileceği ve susuzluk nedeni olacağı da bilinmektedir.
Yoksa Yedirir mi?
Enerji içeceği, içeriğinde bulunan glikoz, mineral, vitaminler ve kafeine bağlı olarak anlık enerji vermektedir. Dolayısıyla kilo alımını hızlandırabileceği düşünülmektedir. Enerji yükseldikçe performans artacak bu kısır döngü iştahı da açarak daha fazla yemeye neden olacaktır. Ayrıca fazla miktarda enerji içeceği tüketiminin sağlık sorunlarına neden olacağı da bir gerçek olarak görülmektedir.
Enerji içeceği su tüketimini azaltacağından vücutta susuzluk gelişmesine de sebep olabilmektedir. Kontrollü içerik seçimi yapılarak ve sağlık kontrolü ihmal edilmeden enerji içeceği alımı doğru olacaktır. Hamile, kalp hastası, tansiyon hastası ve diğer risk grubunda olanlarla çocuklara enerji içeceği verilmemelidir.
Diyette Şekersiz Enerji İçeceği İçmek Kilo Yapar mı?
Diyet yapanların öncelikle sağlık kontrollü olarak süreci yönetmesi gerekmektedir. Bol miktarda şeker ve kafein bulunan vitamin ve mineraller bakımından da desteklenen enerji içecekleri diyette kullanılmamaktadır. Yüksek oranda şeker içermesi vitamin mineral zenginliği bakımından diyette enerji içeceği içilmemesi gerekmektedir. Ayrıca hiçbir sağlık sorunu bulunmayan enerji içeceği tüketenlerin ölçülü olmaları gerekir. Aksi halde bağımlılıktan, kalp çarpıntısına, ritim bozukluğuna neden olabileceği bilinmektedir. Tansiyon hastaları, hamileler, kalp hastaları ve küçük çocukların enerji içeceğinden uzak durması önemle bildirilmektedir. Spor yapanlarda da enerji içeceğinin performansı artırmadığı gözlemlenmiş olup sadece spor sırasında geçici enerji verdiği bilinmektedir.