Güncelleme Tarihi:
Yapılan araştırmalar sonucunda, yumurtanın oda sıcaklığında geçireceği her günkü değişim, buzdolabındaki bir haftalık süredeki bayatlamaya eşdeğer tutuluyor. Örneğin, mutfakta 2 gün açıkta kalmış yumurta ile buzdolabında on beş gün saklanan yumurtanın tazeliği aynı oluyor. Yumurtanın uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için kendi özel kaplarıyla buzdolabında tercihen sivri tarafı aşağı bakar bir biçimde saklanması gerekiyor. Bir yumurtanın taze olarak anılabilmesi içinse günlük olması gerekmiyor. Belirtilen şartlarda saklanması durumunda bir hafta boyunca yumurta ilk günkü tazeliğini koruyabiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, verdiği bilgide, yumurta alırken önemle yumurtanın üzerinde veya ambalajında üretim tarihinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Oda sıcaklığında uzun süre saklanan yumurtaların birtakım kimyasal değişikliklere uğradığını ifade eden Elmacıoğlu, özellikle pazarlardan''köy yumurtası'' almak isteyenlerin, yumurtanın taze olup olmadığını bilemeyecekleri için dikkatli olmalarını istedi.YUMURTANIN ''SERÜVENİ''Nİ BİLMEKÇoğu zaman bir hafta boyunca biriktirilen ve oda sıcaklığında saklanan yumurtaların daha sonra pazarda satılmak istendiğini anlatan Elmacıoğlu, ''Önemli olan yumurtanın tazeliğidir. Yumurta alırken satışa kadarki serüvenini bilmek gerekir. Köy yumurtası alıyoruz uzun süre oda sıcaklığında beklemiş, sağlığı tehdit edecek yumurtalar almayın'' dedi. Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için birtakım yöntemler olduğunu anlatan Elmacıoğlu, şöyle devam etti: ''Aldığınız yumurtanın tazeliğini anlamak için tuzlu suyun içine atınız. Bayat yumurtalar, kimyasal değişikliklere uğradıkları için hafiflemiş olacaklarından suyun üstünde kalacaktır. Eğer batıyorsa taze olduğunu anlayabilirsiniz. Bir diğeri ise, yumurtanın kırıldıktansonra sarısı dağılmıyorsa, beyazı muntazamsa tazedir. Sarısı dağılıyorsa bayattır. Bayat olduğu anlaşılan yumurtalar sağlık açısından kullanılmamalı.''EN UCUZ PROTEİN Elmacıoğlu, mutfakta hijyenin önemine de değinerek, kirli ve kırık yumurtaların mutlaka ayıklanması gerektiğini söyledi. Yumurtanın dış kabuğunun geçirgen olduğunu ve hava aldığını anlatan Elmacıoğlu, yumurtaların bulunduğu yerin çevresinde soğan, sarımsak gibi ağır ve keskin kokulu yiyeceklerin bulunmamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Elmacıoğlu, çok değerli bir protein kaynağı olan yumurtanın, aynı zamanda etin yerine geçebilecek ucuz bir protein kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.