Güncelleme Tarihi:
Şimdi bu küçük detayları hayatınıza geçirerek geleceğe yatırım yapmayı hedefleyebilirsiniz.
B12’siz hayat unutulmaya mahkûm!
Dikkat! Son günlerde kendinizde unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, depresyon belirtileri, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtileri bir arada görmeye başladıysanız B 12 deponuzun boşaldığından şüphe edebilirsiniz. Eğer orta yaşın üzerindeyseniz, vejetaryenseniz ya da aşırı alkol tüketiyorsanız iki kere dikkatli olmanızda fayda var. B grubu vitaminler içinde ayrıcalıklı bir öneme sahip olan B12 vitamini yeterince alınmazsa kan hücrelerinin üretiminde ve sinir sistemi fonksiyonlarında bozulmalara neden oluyor. Hayvansal proteinler aracılığı ile alınabilen B vitamini eksikliğinizi kırmızı et ve deniz ürünleri ile süt ve süt ürünleri tüketerek kapatabilirsiniz. Ancak bazen sadece beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda doktorunuz B12 takviyesi önerebilir.
Magnezyumun yokluğu insülin direncini arttırıyor.
Vücudumuzda en fazla bulunan dördüncü mineral olan magnezyum, kemik ve sinir dokusu ile kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenliyor. Kan şekerinin düzenlenmesinde de rolü bulunan magnezyumun eksikliği insülin direncini artırıyor. Yeterli magnezyum almak için yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tam tahıllar, peynir, tavuk, kırmızı et, patates, portakal, domates, soğan, incir, üzüm, hurma ve havuç tüketmek gerekiyor. Rafine besinlerde ise magnezyum çok az bulunuyor. Günlük 320-420 miligram olan magnezyum ihtiyacının bir kısmı ise içme suyundan karşılanıyor. Araştırmalar gün içinde 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen, magnezyumdan zengin gıdalar tüketen kişilerde şeker hastalığı riskinin düştüğünü gösteriyor.
Yağsız diyet yapanlar vitamin kaybına dikkat!
Yağın kısıtlandığı ya da tamamen kaldırıldığı diyetlerle kilo vermek isteyenlerde bir süre sonra yağda eriyen vitaminlerin eksikliği yaşanabiliyor. Çünkü A, D, E ve K vitamini insan vücudunda yağda eriyerek fonksiyon gösteriyor. Bunun için günlük beslenmede bitkisel sıvı yağlara da yer vermek gerekiyor. Suda eriyen C vitamini ve B grubu vitaminler içinse bu tür bir sorun bulunmuyor, çünkü insan vücudunun yaklaşık yüzde 60'ı sudan oluşuyor.
Biyotin eksikliğinin işareti saç ve tırnaklarda…
Saç ve tırnak sağlığı için gerekli olan biotin (B7 vitamini), bazı ülkelerde H vitamini olarak adlandırılıyor. Fazla depo edilmediği için sürekli alınması gereken biotinin eksikliği ciddi sağlık sorunları oluşturmadığı için fark edilmeyebiliyor. Ancak saç ve tırnakta bozulma, kırılma gibi durumlarda biotin eksikliğinden mutlaka şüphelenilmesi gerekiyor. Saç beyazlamasında da yavaşlama sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış olan biotin, en çok karaciğer, somon, muz, havuç, yumurta sarısı, kuru baklagiller, avokado, mantar ve mayada bulunuyor.