Güncelleme Tarihi:
Elektrik faturasını azaltmak ve enerji tasarrufu yapabilmek için şu unsurlara dikkat etmek gerekiyor:
Elektrikli ev aletlerinde enerji tasarrufu yöntemleri:
* Elektronik ev aletlerinin çoğu enerji verimliliği etiketi taşıyor. A sınıfı ürünler yüksek verimlilik oranına sahipken, G sınıfına doğru verim düşüyor. Dolayısıyla aynı iş çok daha fazla enerjiyle yapılmış oluyor. Örneğin: Hem A+ ve üzeri özellikte hem de ekonomi moduna sahip bir buzdolabı kullandığımızda daha fazla enerji tasarruf etmiş oluyoruz.
* Buzdolaplarının verimli kullanılmasında öncelikle düzenli olarak bakım yaptırmak gerekiyor. Ayrıca, buzdolabının etrafının toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekiyor. Aksi halde fazlasıyla enerji harcamış olursunuz.
* Buzdolabı kapağının açık kalmamasına ve gereksiz yere açıp kapatmamaya dikkat edin.
* Buzdolabında ağzı açık yemek bırakmamaya özen gösterin, hava alan yemekler nem oranını artıracağı için fazla enerji tüketimine neden olur.
* Kullanılmayan bölmeleri kapatma opsiyonu olan buzdolabı modellerini tercih ederseniz gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
* İç aydınlatmasını ortamın ışığına göre ayarlayabilen buzdolapları enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
* Buzdolabınız aşırı buzlanma yapıyorsa mutlaka buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma fazla enerji tüketimine sebep olur.
* Kullanılmayan bölmeleri kapatma opsiyonu olan buzdolabı modellerini tercih ederseniz gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
* Buzdolabınızı, fırın ve radyatörün uzağına koyun. Etraftaki ısı, dolabın daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha fazla enerji harcamasına neden olacaktır.
* İç aydınlatmasını ortamın ışığına göre ayarlayabilen buzdolapları enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
Klimalar: İhtiyaçtan çok büyük bir klima enerji kaybına sebep oluyor. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması da klimanın soğutma yükünü azaltıyor, dolayısıyla daha az enerji kaybına sebep oluyor.
Ocak ve fırınlar: Eğer evde birkaç tane fırın varsa daima küçük olanı tercih edilmesi gerekiyor. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmaması, yapılsa bile bu süre 10 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşiyor, bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcıyorlar.
Çamaşır makineleri: Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık suyla yıkamak, durulamanın ise soğuk su ile yapılması gerekiyor. Ayrıca, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı. Eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgardan yararlanarak kurutulmalı. Bu arada, önden yüklemeli makinalar, üstten yüklemeli makinalara göre daha az enerji tüketiyorlar.
Bulaşık makineleri: Bulaşık makinası yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılarak, ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolayca dağılması sağlanmalı. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalı. Bulaşıkları ön durulamaya tabi tutmak gereksizdir, gerektiği durumlarda sıcak su yerine soğuk su kullanılmalı. Bulaşıkların sanitasyonu için yüksek sıcaklıkta yıkama arzu edilmedikçe 55 derece su sıcaklığı yeterlidir. Tam kapasite dolmadıkça makine çalıştırılmamalı.
Elektrikli süpürge: Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalı. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlıyor. Ayrıca yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçukların temizlenmesi gerekiyor.
Aydınlatmada enerji tasarrufu:
* Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.
* Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Aile bireyleri odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır.
* Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Odalar doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmelidir. Pencere yakınına bir masa ve sandalye yerleştirerek elektrik faturalarında gerçek bir azalma sağlanabilir.
* Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanmak daha verimli bir aydınlatma sağlar.
* Dekoratif lambalar ışığı sizin istemediğiniz yönlere gönderir. Açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirirler.
* Zamanlayıcılar, fotoseller, ya da yaklaşım sensörleri vasıtasıyla aydınlatmanın kontrol edilmesi de enerji tasarrufu sağlar.