Güncelleme Tarihi:
her ne kadar yüz gençleştirmeyle 10, hatta 20 yaş genç görünmek mümkünse de bu operasyonları yaptıranlarda eller, yaşlılığı ele veriyor.
Lekeli, damarlı ve erimiş görünümlü eller önceleri gözardı edilse de artık özellikle yüzünü gerdiren ve ellerindeki yaşlılık belirtileri daha da göze çarpanlar el estetiğinin nimetlerinin farkına varmaya başladılar.
Kplast Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Merkezi'nden Doç. Dr. Tuğrul Kihtir, ellerin, yaşın gizlenemediği organlarımız olduğunu söyleyerek son yıllarda el estetiğinin bu nedenle önem kazandığını söylüyor. Doç. Dr. Tuğrul Kihtir, el estetiği ve uygulanan yöntemlerle ilgili sorularımızı yanıtladı.
Son yıllarda el estetiği de gündemde. Yaşlanma belirtileri ellerde kendini nasıl gösteriyor?
El estetiği önemli bir konu çünkü insanın yaşını saklayamadığı ve yaşını ele verdiği bir organı. Yaşlandıkça ciltte lekeler oluşuyor cildin altında damarlar belirginleşiyor ve cildin altındaki yağ dokusu eridiği için cilt inceliyor ve oluklar oluşuyor.
İlk başta elin yaşlanması önemsenmiyor ama eğer vücutla orantısız olarak yaşlanmışsa ya da hasta diğer yerlerini gençleştirmişse o zaman elin yaşlılığı göze batıyor. Vücudun diğer görünmeyen bölgeleri ameliyatla ya da liposuctionla tedavi edilip gençleştirilirken elin tedavi yöntemleri sınırlı. Çünkü bir cerrahi girişim yok.
Eller eski genç görünümüne hangi yöntemlerle kavuşturuluyor?
Cilt inceldikçe belirginleşen damarların cidarlarını incelterek daha az görünür hale gelmesini sağlıyoruz. Bir nevi eldeki varisler olan genişlemiş olan bu damarları daraltıyoruz ya da ortadan kaldırıyoruz. Mavi, damarlı damarlı görüntü ortadan kalkıyor. İnce iğnelerle verdiğimiz ilaçları enjekte ederek bunu yapıyoruz.
Cildin altındaki damarların tedavisinden sonra ikinci bir yöntem olarak cildin ve altındaki yağ dokusunun erimesine bağlı olarak elde oluşan zayıf ince derili ve oluklu görünümü de değişik yöntemlerle düzeltebiliyoruz. Bunlardan bir tanesi kişinin kendi dokusundan yapılan yağ grefti. Vücudun başka bölgelerinden lokal anesteziyle ince iğnelerle alınan yağ, küçük küçük parçalar halinde yine lokal anestezi altında eldeki bölgelere enjekte ediliyor. Yağ greftiyle konulan yağ dokusu yüzde 60 - 65 kalıcı oluyor. Yapay dolgu maddelerini de kullanıyoruz. Bu maddelerin tamamı 9 - 15 ay arasında emilir. Lekelerin tedavisinde de ya peeling yöntemlerinden ya da lazer tedavilerinden yararlanıyoruz. Çok dolgun, yağ dokusu fazla olan iri elleri ise liposuctionla inceltmek mümkün.
Bu işlemler kaç seansta tamamlanıyor?
Yağ grefti ya da diğer dolgu maddeleri bir seans, iğnelerle damar tedavisi bir ya da iki seans, leke tedavisi de eğer peelingse bir, lazerse iki üç seans sürüyor.
Gençleştirme yöntemleri elin işlevlerini olumsuz etkiliyor mu?
Hayır. Bir iki gün bandaj uyguluyoruz, parmakları açıkta kalıyor ve kişi işlerini görebiliyor.
El gençleştirmenin maliyeti nedir?
2000 - 2500 YTL civarında.
Kimlere uyguluyorsunuz? Belli bir yaş ortalaması var mı?
Her yaşta yapabiliyoruz çünkü kimilerinde leke ön planda olmuyor, damarlanma oluyor. Kimisinde ise bunlar olmuyor ama el incelmiş, zayıf görünümlü oluyor. Zaten elin kişiden kişiye tedavi gerektiren önceliği farklı oluyor. Her hastada farklı prosedürlerden başlanıyor.
Eldeki deformiteler kaç yaşından itibaren başlıyor?
Eldeki deformiteleri ve yaşlanma belirtilerini 35 yaşını geçen özellikle beyaz ve ince tenli kişilerde daha fazla görüyoruz. Yine kuru ciltli kişilerde de yaşlanma belirtileri daha erken görülmeye başlanıyor.
El yaşlanmasını geciktirmek için neler yapılabilir?
Öncelikle sürekli nemli tutmak ve güneşten korumak gerekiyor. Cilt dokusunu korumak ve güneş lekelerini önlemek için güneş koruyucuların ihmal edilmemesi lazım.