Güncelleme Tarihi:
Şimdi 'fit' olmak moda! Oysa birçok kişi belki bu kelimenin 'gerçek' anlamını dahi bilmiyor ve bilinçsiz bir şekilde, kulaktan dolma bilgilerle fit olmak için boşa kürek çekiyor. Sağlıklı ve uzun yaşamak için egzersiz yapmak şart. Ancak, egzersiz yapmak ile ilgili bilinen bazı yanlış bilgiler kişilere faydadan daha çok zarar veriyor.
Kardiyo egzersizinde 30. dakikadan itibaren yağ yakmaya başlamazsınız!
Vücut "kardiyo" egzersizi yapmaya başladığı andan itibaren hem karbonhidrat hem de yağ yakar. Tüketim, ilk dakikalarda karbonhidrat ağırlıklıdır, süre uzadıkça yağ yakımı başlar. Yağ yakım süresi kişisel özelliklere göre değişim gösterir. Yaş, cinsiyet, antrenman geçmişi ve vücut tipi bu özellikleri belirlemektedir.
İncelik her zaman sağlıklı değildir
Zayıf insanlar iyi görünüyor olabilirler ancak bu onların sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Özellikle sigara içiyorlarsa. İnce insanlar da sağlıksız yağ taşıyabilir. Bu yağlar viseral yağ olarak adlandırılır ve hayati organları sarar. Bu, kalp rahatsızlıkları, tip 2 diyabet ve kanser için risk taşıyan bir durumdur. Tip 2 diyabet hastalarının çok yemek yiyen ve çok az egzersiz yapan insanlar olduğu bilinir. Öte yandan yapılan araştırmalarda şeker hastalığı olan kişilerin yüzde 20′sinin ince insanlar olduğu saptanmıştır.
Ağırlık çalışarak yağlarınızı kasa çeviremezsiniz
Ağırlık kaldırmanın yağları kasa dönüştürmek gibi sihirli bir etkisi yok. Ağırlık çalışarak kas yapabilirsiniz, ama kaslarınız yağ dokusunun altında kalacaktır. Kasları görünür hale getirmek için yağlardan kurtulmanız gerekir.
Haftada 1-2 gün spor yaparak şekle giremezsiniz
Rutgers Üniversitesi spor uzmanları haftada en az 3 gün belirli bir program dahilinde spor yapmanız gerektiğini söylüyor ama daha da önemlisi her gün hareket etmenizi öneriyor. Kısa tempolu yürüyüşler, merdiven çıkmak gibi basit günlük fiziksel aktiviteler yaptığınız diğer idmanları daha etkili kılıyor.
Fit olmak için illa uzun kardiyo antrenmanına gerek yok!
İyi haber fit olmak için illa maraton koşmanız gerekmiyor! Yapılan araştırmalar çok hızlı ve zorlayıcı tempoda yapılan kısa egzersizlerin, uzun süreli sabit tempo egzersizler kadar faydalı olabileceğini gösteriyor. Haftada 3 gün ve 30 dakikalık yapılan interval antrenmanlar bu konuda gayet başarılı.