Güncelleme Tarihi:
Bu hafta oldukça sıcak başladı, diyetlerimde sıklıkla kullandığım sıcak çorbalar artık yerini soğuk çorbaya bıraktı, yaz meyveleri manavlarda renk şöleni yapmaya başladı. Kısa tatilleri fırsat bilenler karpuz kabuğunu denize düşürdü bile. Ama kış kilolarıyla başı dertte olanlar hâlâ diyet yapma programındalar.
Ben, "Önemli olan her mevsim her gün, her saat dengeli beslenmek" diye yeniden hatırlatmak, ama bu dönem için düşük kalorili ve yaza uygun bazı tariflerle de kış kilolarınızı vermenize de yardımcı olmak istiyorum.
Yaz aylarında yeterli sıvı ve elektrolit dengesini korumak çok önemlidir. Bunun için başta su olmak üzere, maden suyu, ayran ve çaylar kullanılabilir. Yaz meyvelerinin su içeriğinin yüksek olması bize doğanın armağanıdır. Özellikle el ve ayaklarda şişme yani ödeme karşı potasyum içeren meyveler doğanın bize sunduğu birer ilaç adeta...
—Kayısı ve kavun çok iyi potasyum kaynağıdır.
— Karpuz su içeriği yüksek bir susuzluk gidericidir.
— Kiraz ödemi çözme özelliği taşır.
— Şeftali potasyum içerir, hem de susuzluğu giderir.
— Üzüm ve incir yaz aylarının tatlısı olarak
düşünülebilir miktara dikkat etmek önemlidir.
— Yeşil erik yazın geldiğin habercisidir su ve lif içeriği önemlidir hem de düşük kalorilidir.
Yaz meyvelerine beslenmenize her gün 3 – 4 porsiyon yer verebilirsiniz.
1 porsiyon meyvenin karşılığı nedir?
Çilek 8 adet
Dut 8 adet
Karpuz veya kavun ince bir dilim
Kayısı (kuru/taze) 3 adet
Kırmızı erik 5 adet
Kiraz 12 adet
Mürdüm eriği 3 adet
Şeftali 1 orta boy
İncir (kuru/taze) 1 adet
Üzüm 15 iri tane veya 23 çekirdeksiz ufak
Vişne 14 adet
Yenidünya (malta eriği) 6 adet
Yeşil erik 12 adet
Düşük kalorili çorba, salata ve limonata tarifi>>>
Düşük kalorili 10 diyet yemeği
Karpuz-peynir diyetiyle yazı hafif geçirin
Mevsim sebzeleriyle 6 kilo incelin
YAZ ÇORBASI
200 gram light yoğurt
1 yemek kaşığı nohut veya bulgur
1 yemek kaşığı kuru fasulye veya mısır
3 adet salatalık
3 – 4 parça buz
1 bardak su
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1–2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Dereotu
HAZIRLANIŞI
Salatalıklar küp küp doğranır, sarımsaklar dövülür ve tüm malzemeler 1 – 2 su bardağı soğuk su ile karıştırılır.
***
CEVİZLİ PATLICAN SALATASI
1 küçük boy patlıcan
1 adet yeşilbiber
3 tam ceviz
2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı light yoğurt
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI
Patlıcan ve biber közlenir, temizlenip, küçük parçalara kesilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Yoğurda dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber eklenir ve diğer malzemelerin üzerine dökülür. Son olarak süsleme için ince kıyılmış maydanoz ve ceviz salataya eklenip, servis edilir.
***
LİGHT LİMONATA
5 adet limon
10 – 15 adet yapay tatlandırıcı
1 orta boy zencefil
9 su bardağı su
1 su bardağı sıcak su
5 dal taze nane
1 çorba kaşığı kuru nane
HAZIRLANIŞI
Rendelenmiş limonların kabukları, toz şeker, kuru ve taze nane ve rendelenmiş zencefillerle birlikte ovulur. Kabukları alınan limonların suyu sıkılıp karışımın üzerine dökülür. 10 - 15 dakika bekletilip 1 bardak sıcak suyu ilave edilir. Şeker ya da tatlandırıcı tamamen eridikten sonra kalan su eklenir. Temiz bir tülbent ya da süzgeçten geçirilip soğutulur. Bu tariften 10 bardak limonata elde edilir.
Düşük kalorili 10 diyet yemeği
Karpuz-peynir diyetiyle yazı hafif geçirin
Mevsim sebzeleriyle 6 kilo incelin