Doğumdan hemen sonra seks
"Anne olmaya hazırlanan kadının seks hayatına dokuz ay süreyle ara vermesine gerek yok. Hatta doktor kontrolu altında, seks hayatına devam etmesi öneriliyor. Doğumdan sonra ise durum biraz daha farklı. Sekse biraz ara vermek yeni aileye (anne, baba ve çocuk) çok iyi gelecek."
Kaynak: Kelebek
Doğumdan önce seks, kadın için de erkek için de birçok bakımdan yararlı olabilir. Fakat doğumdan sonra kadının da erkeğin de biraz sabırlı olması gerekiyor. Lohusalık dediğimiz 30- 45 gün süreli dönemde, yeni anne bazı yasaklara uymak zorundadır. Günümüzde lohusalık bir bakıma anlamını kaybettiyse de, kadının en az altı hafta seks yapması, sağlık açısından sakıncalı görülüyor. Sezaryen ameliyatı ile doğum yapan kadınlar için seks yasağının süresi daha da uzun tutuluyor. Doktor, yeni anneye seks yapmasında bir sakınca olmadığını açıkladığı zaman bile kadın, bir süre daha buna kendini hazır hissetmeyebilir. Bazı kadınlar da doğumdan sonra ilk kez sevişirken dayanılmaz acılarla kıvrandıklarını ve bu yüzden de uzun bir süre seks yapmak istemediklerini ileri sürerler. Eğer anne, bebeğini emziriyorsa, vücudundaki östrojen üretiminde azalma olur, bu da vajinada kuruluk yaratır. Seks yaparken acı duymanın nedeni budur. Doğumdan sonra pek çok kadın hemoroid'den yakınır. Ayrıca doğum kontrol haplarını tekrar kullanmaya başlamak ister. Doğum kontrol hapları kadının libidosunda azalmaya neden olur. Kısacası kadınlar geçici bir süre için seks yapmaktan kaçınırlar.
Erkekler de etkilenir
Aslında yeni babaların da bu dönemde bazı sorunları olur. Pek çok erkek, eşinin doğum sırasında çektiği sıkıntılardan etkilenir ve eşinin hayatını tehlikeye attığı düşüncesine kapılarak onunla seks yapmaktan kaçınır. Bazı erkeklerde bu dönemde geçici iktidarsızlık da görülebilir. Genç çiftler, ebeveyn oldukları zaman bir bocalama dönemi geçirirler. Artık anne baba olduklarını, seks yapmaktan çok bebeğin bakımıyla ilgilenmeleri gerektiğini düşünürler. Ayrıca bebeğin sık sık ağlaması, beslenmesi ve temizlenmesi de eşleri meşgul eder. Seks yapmak bu koşullar altında iyice zorlaşır. Eşlerin hemen hepsi hamilelik döneminde ve doğumdan sonraki süreçte cinsel hayatlarında bir değişiklik yaşarlar. Fakat pek çoğu kısa sürede yeni koşullara uyum sağlar. Birkaç ay içinde her şey normale döner. Bir çok çiftin anne baba olduktan sonra birbirine daha fazla bağlandığı ve de seks hayatına daha fazla önem verdiği görülmüştür.
Seks isteği artabilir de, azalabilir de
Pek çok hamile kadın yorgunluk, bulantı, göğüslerde aşırı duyarlılık ve sık sık tuvalete gitme ihtiyacı gibi sorunlardan ötürü, hamilelik döneminde seks yapmaya istekli olmaz. Bu durumda, kadının seçimine saygı duymak gerekir. Hamile kadın, özellikle ilk üç aylık dönemde seksten uzaklaşır. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde bulantılar ve yorgunluk hissi genellikle azaldığı için kadınların bazıları bu dönemde seks yapma isteklerinin arttığını farkederler. Ayrıca bir çok kadın da korunma gereği duymadan seks yapma şansını iyi değerlendirmek ister. Üçüncü üç aylık dönemde ise seks yapma isteği tekrar azalır. Kadının hamileliği sırasında erkeğin de seks yapma isteğinde değişmeler olabilir. Bazı erkekler, hamile eşlerine kendilerini eskisinden daha yakın hissederler ve eşlerinin vücudundaki değişiklikten hoşlanırlar. Bazı erkekler ise hamile eşlerinden uzaklaşırlar, seks yapma isteklerinde azalma görülür. Ayrıca anne ve bebeğin sağlığı, erkeği endişelendirebilir. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için seks yapmayı erteleyebilir. Erkek, bebek bekleyen eşine karşı geçici bir süre yabancılaşabilir. Tek çözüm karşılıklı duygu paylaşımıdır.
Hamilelikte seks ile ilgili sorular- cevaplar
Hamilelikte dünyaya gelecek bebekle ilgili sorular kadar, o bekleme döneminde eşlerin seks hayatına ilişkin sorular da zihinleri kurcalar durur.O zaman kadının doktoru devreye girer. Jinekologlara çok sık yöneltilen sorulardan birkaçını cevaplarıyla birlikte sunmak istiyorum:
Seks, anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?
Hayır. Seksin bebeğe doğrudan zarar vermesi söz konusu değil. Bebek, annesinin rahminde amniyotik kese adıyla bilinen ince bir kese içinde muhafaza edilir. Ayrıca rahmin güçlü kasları da bu keseyi tutar. Cinsel temas sırasında erkeğin penisi cenine yani ana rahmindeki bebeğe değmez.
Cinsel birleşme veya orgazm, düşüklere ve kasılmalara neden olabilir mi?
Normal ve riski az olan hamilelikler için bu soruya verilecek cevap, 'hayır' olur. Orgazmdan hemen sonra yaşanan kasılmalar, doğum ile bağlantılı kasılmalardan çok farklıdır. Hamile kadın öncelikle doktoruyla görüşüp hamileliğinin durumu hakkında bilgi almalıdır. Ancak bazı doktorlar, hamileliğin son birkaç haftası süresince seksi yasaklıyorlar. Çünkü erkeğin semeninde doğum kasılmalarını tetiklediği bilinen bir madde vardır. Erken doğumu önlemek için böyle bir yasaklama söz konusu olabilir.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?
Hamile kadının seks yapma konusunda kuşkuları varsa, doktoruna danışıp onun görüşünü almalı. Ayrıca, hamile kadının cinsel temas sırasında acı hissetmesi, kanama ya da akıntıdan şikayet etmesi de önemsenmeli. Böyle durumlarda hiç zaman kaybetmeden doktora görünmeli. Eğer, seks yaptıktan sonra da kasılmalar devam ederse, doktor müdahalesi gerekecektir. Hamilelik döneminde seks yapmak söz konusu olduğunda 'normal hamilelik' deyimi çok genel bir tanımlama olabilir. Kişilerin özel durumları her zaman dikkate alınmalı. Hamilelik döneminde seks yapıp yapmamaya, eşler kendi aralarında karar vermeliler.