Doğal Pirinç Farkı
"Lezzetli, bugünkü yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme açısından kusursuz ve ekonomik bir besin maddesi; pirinç. Birçok yemekte kullanılan pirinç, tam bir sağlık deposu! Ama hangisini yiyeceğinizi bilirseniz."
Kaliforniya pirinci ve sağlık
Mineral ve vitamin bakımından zengin, yüksek enerji ve az yağ ihtiva eden pirinç, bu özelliklerinden dolayı beslenme uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca pirinç karmaşık karbonhidratları bulundurması nedeniyle de diyetisyenlerin gözdesi durumunda. Karmaşık karbonhidratlar, insan vücudunda bir motorun yakıtı görevini görüyor ve sindirim sisteminde glikojene dönüştürülüyor.
Bir pirinç tanesi, bitkisel proteinler yönünden zengin olmakla birlikte içeriğindeki lifler, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve B grubu vitaminleri yönünden oldukça zengin. Üstelik kalori yönünden de hiç de sanıldığı kadar suçlu değil! 100 gram beyaz pirinç 378 kalori, ama bu değer pirinç piştikten sonra 132 kaloriye düşüyor. Bu durumda besin değerinin üçte birini kaybetmiş oluyor.
Çeşit çeşit pirinç taneleri...
İşte bir tür doğal pirinç olan Kaliforniya pirincinin en çok üretilenleri:
Yabani pirinç
Gerçek pirinç olmayıp suda yetişen bir bitkinin tohumu. Amerikan yerlilerinin geleneksel yiyecekleri arasında yer alıyor.
Kahverengi pirinç
Fındığa benzer bir tadı var. Kepek katmanı bozulmadığından daha fazla mineral, vitamin ve pirinç içeriyor.
Beyaz pirinç
Fabrikalarda kabuk ve kepek katmanı çıkarılmış, cilalanmış, beyaz, dünyada en fazla tüketilen çeşit.
Kokulu pirinç
Kahverengi ya da beyaz olabiliyor. Bu çeşit pirinçlerde patlamış mısır ve kavrulmuş fındığa benzer bir aroma lezzet var. Basmati ve Jasmin, kabuklu pirinçler arasında en yaygın olanlar arasında yer alıyor.
Waxy – tatlı
Beyaz renkli, taneleri kısa ve yuvarlak. Kolayca birbirine yapışıyor. Piştiğinde damaklarda tatlımsı bir tat bırakıyor.
Arborio pirinci
Kökeni İtalya'ya dayanıyor. İtalyan usulü yemek ve çorbaların yapımında tercih ediliyor.
Pirinçli Tarifler
Pirinçli ve Ballı Kek
(6 kişilik)
Malzemeler:
½ su bardağı haşlanmış Kaliforniya pirinci
2 su bardağı un
1 şeker kaşığı hamur kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
2/3 su bardağı süt
½ su bardağı bal
1/3 su bardağı eritilmiş margarin
1 adet çırpılmış yumurta
Hazırlanışı:
Fırın ısısını 400 dereceye ayarlayın. Kek kalıbını yağlayın ve kağıt yerleştirin. Bir kabın içinde un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Ayrı bir yerde yumurta, süt, bal, pirinç ve margarini iyice çırpın. Unlu karışıma ilave edip karıştırın. Kek hamuru kıvamına gelince kalıba alıp yaydırın. 15-20 dakika altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin. Bıçak ile etrafını açıp dilimleyerek servis yapın.
Izgara Piliç Eti Salatası
(4 kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış ve oda sıcaklığında soğutulmuş Amerikan pirinci
500 gr. kemiksiz ve derisi soyulmuş piliç göğüs eti
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı toz biber
1.5 su bardağı dioganal doğranmış kabak
250 gr. enginar içi
200 grç bezelye
1 çay bardağı İtalyan salata sosu
1 çay kaşığı doğranmış fesleğen yaprağı
Marul yaprakları
Hazırlanışı:
Piliç etine tuz ve biber serpin. Piliç göğüs etiyle kabağı ızgarada pişirin veya kaynatın. Sonra bunları buzdolabında soğutun ve piliç etini küp şeklinde doğrayın.Pirinç, et, kabak, enginar içi, bezelya ve kırmızı biberi geniş bir kaseye koyun. Fesleğen yaprağıyla salata sosunu ufak ufak bir kağ içinde karıştırın. Bunu salatanın üzerine döküp hafif karıştırın. Marul yaprakları üzerinde servis yapabilirsiniz.