Güncelleme Tarihi:
Evde bakım malzemesi hazırlamadan önce kişi öncelikle cilt tipini öğrenmeli. Çünkü normal, karışık, yağlı ve kuru ciltler için birbirinden farklı reçeteler hazırlanıyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, kadınların şifalı bitkileri kullanarak doğal yollarla cilt, saç ve tırnak bakımı yapabileceğini söylüyor.
Yıldırım, kullanılacak malzemede cilt tipinin önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Yağlı cilt, iri gözenekli ve sivilcelenmeye yatkındır. Yıkandıktan kısa süre sonra yine parlak bir görünüm kazanır. İçeriğinde alkol bulunan ürünleri kullanmayın. Kuru cilt, sert ve pulludur, göz ve ağız çevresinde genç yaşlarda kırışıklar oluşmaya başlar.
Mevsimlere ve yaşa göre cildin özelliklerinde değişimler görülebilir. Soğuk suyla yıkamamak gerekir. Eğer cildinizin hangi sınıfa girdiğine karar veremiyorsanız, cildiye uzmanı bir doktora danışmalısınız. Yağlı bölgeleri veya karışık ciltteki sivilceli bölgeleri yağdan arındırıcı maddelerle temizlemeye çalışmayın. Cildin asidik koruma örtüsünü tahrip edebilirsiniz." Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, cilt bakımının nasıl yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor:
Cildin kendini yenileyebilmesi için (regenerasyon) haftada 1-2 kere, cilde uygun yüz maskeleri uygulanmalı.
Peeling yöntemi, ayda 1-2 kere yapılmalı. (Cildin sertleşmesini önler)
Papatya yağı: (Her tür cilt için) 30 g mayıs papatyası, 100 ml susam yağı ve 100 ml kantaron yağına eklenir. Cam yağ kavanozu bir saat boyunca içinde çok sıcak su bulunan derince bir kapta bekletilir. Daha sonra iyice çalkalanır ve temiz bir tülbentten geçirilerek süzülür.
Özellikle makyaj sonrası cildi canlandırmak için yağa batırılan pamukla yüz iyice temizlenir. Bu tip temizlik ciltteki ölü hücreleri azaltarak cildin kırışmasını ve yaşlanmasını geciktirir.
Doğal yağ karışımı (Normal ve karışık cilt için): 10'ar ml soya yağı ve hintyağı, 20 ml bademyağı ve 30 ml zeytinyağı iyice karıştırılarak koyu renkli bir şişeye aktarılır. Yağla ıslatılan bir pamukla, yumuşak hareketlerle yüze, boyuna ve dekolteye yedirilir.
Temizlik maskesi (Yağlı cilt için): Bir yumurta sarısı, bir yemek kaşığı susam yağı ve 3-4 damla limon suyu iyice karıştırılarak krem kıvamına getirilir. Elle veya bir bezle, yüze, boyuna ve dekolteye sürülür ve 10 dakika beklenir. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.
Peeling (Yağlı ciltler için): İki yemek kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu, iki yemek kaşığı yulaf unu ve altı yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılır ve biraz su eklenerek esnek bir lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakikalık bir süre boyunca cilt temizlenir. Sonra bolca ılık suyla yıkanır.
Çay losyonu (Kuru ciltler için): Bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suda bir tatlı kaşığı dolusu yeşil çay haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bir yumurta sarısı, bir tatlı kaşığı dolusu çiçek balı ve 10 ml gliserin eklenip demlenen yeşil çay mikserle iyice karıştırıldıktan sonra bir kavanoza konarak saklanır. Haftada iki-üç kez yüze temiz bir pamuk yardımıyla cilde sürülür.
Kırışıklıklara karşı minik dokunuşlar!
Yağlarla gelen güzellik
Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, güzellik reçeteleri için en sık kullanılan ve kolay bulunan malzemeler hakkında şu bilgileri verdi:
Bademyağı: Acı ve tatlı badem çekirdeğinin karışımından elde edilir. Özellikle duyarlı, kuru ve çatlak ciltler üzerinde çok olumlu etki gösterir. Ciltteki pürüzleri alır. Hamilelikte karın çatlaklarının oluşmasını engellemek için, bebeklerde pişiklerde de kullanılabilir.
Hintyağı: Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgü kokusu nedeniyle kozmetiklerde kullanılır. Özellikle saçları güçlendirmede etkilidir.
Jojoba yağı: Meksika kökenli bir ağaççığın meyve çekirdeklerinden kazanılır. Akışkan bir mumdur. Kozmetik ürünlerinde yaygınlıkla kullanılır.
Kabak çekirdeği yağı: Cildi düzgünleştirir, yumuşatır ve yaşlanmasını yavaşlatır.
Soya yağı: Soya fasulyesinin yağı, yüksek oranda içerdiği lesitin ve A vitamini göz önünde bulundurularak cilt bakımında kullanılan öteki yağlara eklenebilecek en değerli yağlardandır. Cildin beslenmesinde önemli görevler üstlenebilir.
Susam yağı: Cildi besleyici ve güneş ışınlarından koruyucu özellikler taşır. Cilde derinlemesine işler, temizleyici, dinlendirici ve zararlı maddelerden arındırıcı olarak kullanılabilir.
Zeytinyağı: Kaliteli sızma zeytinyağı klasik bir kozmetik katkısıdır. Cilde derinlemesine işler ve yenilenmesine yardımcı olur.
Şimdi bedeninizi güzelleştirme zamanı!
Lavantadan nemlendirici
Dr. Ayşegül Yıldırım, günde iki kere kullanılmasını önerdiği nemlendiricilerin nasıl hazırlandığı hakkında şöyle bilgi verdi:
Karışık cilt için lavanta suyu: Saf su aktardan alınabilecek kuru lavanta ile karıştırılır. Bir cam kavanoza konur.
Yağlı cilt için lavanta suyu: Yukarıda hazırlanan karışıma, iki-üç damla nane yağı ve bir tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi katılarak bir cam kavanoza konur.
Kuru cilt için: Bir yemek kaşığı portakal çiçeği, bir kepçe gülsuyu bir yemek kaşığı aynı safa çiçeği ve saf su bir şişede iyice çalkalayarak karıştırılır. 24 saat bekletilir.