Güncelleme Tarihi:
Antibakteriyel ve antioksidan etkilere sahip olan propolis, arıların hangi bitkiden faydalandıklarına göre de rengi değişen bir madde. Kanser karşıtı olan bu ürün ayrıca en güçlü antioksidan etkisine sahip olan maddeler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Arı poleni ile benzerlik gösteren propolis aslında polenden oldukça farklı. Genellikle kahverengi tonlarında olan propolis B1, B2, C ve E vitamini açısından da zengin olarak biliniyor.
Nasıl tüketilir?
Propolisi tüketmek için bir bardak çayın içine en fazla 10 damla kadar ekleyerek içmek yeterli. Bunun yanında ağız gargarası yaparak boğaz ağrılarını da dindirebilirsiniz. Katı halde olan propolisi ise rendeleyip içeceklerinize ilave ederek tüketebilirsiniz.
Propolis ve kansere etkileri
Yapılan bazı araştırmalar propolis maddesinin kansere karşı koruyucu özellikler göstermesinin yanında kanserli hücrelerin yayılmasını da önlüyor. Düzenli olarak propolis tüketildiğinde kanser hücrelerinin yayılma oranının %52'ye kadar azaldığı tespit edilmiş. Ayrıca kanser türlerine göre farklılık gösterse de vücutta bulunan tümörlerin de propolis tüketenlerde küçüldüğü yapılan araştırmalarla kanıtlanmış.
Propolis maddesini kullanmadan önce doktora danışmak ve propolisi kanser için bilinçli bir şekilde kullanmak da önem taşıyor.
? Ülser ve mide iltihaplanmasının yanında boğaz enfeksiyonları ve diş eti hastalıklarını tedavi amacıyla propolis kullanılabilir.
? Hücreleri yenileyen propolis maddesi yaraların hızla iyileşmesine yardımcı oluyor.
? Bakteri ve mantar kaynaklı hastalıklardan vücudu koruyor.
? Ağızda oluşan yaraların tedavisinde kullanılan propolis ayrıca uçuk gibi rahatsızlıklarda da faydalı etkilere sahip
? Propolis cildi güzelleştirmesinin yanında şampuanla birlikte kullanıldığında saçların güçlenmesine de yardım ediyor.
? Bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahip olan propolis soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkları da hızla iyileştirmesi ile biliniyor.