Güncelleme Tarihi:
Kavurucu sıcaklar, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarır. Kilo fazlalığınız varsa, yaz mevsimi zor geçer. Bu köşede yer alan önerileri uygularsanız, yeterli ve dengeli beslenecek, bu sayede yaz mevsimini hem zinde geçirecek, hem de fazla kilolarınızdan kurtulacaksınız. Tıbbın babası Hipokrat'ın dediği gibi: "Diyet en etkin ilaçtır." Şu aralar ABD yeni bir skandal ile sarsılıyor. Bu skandal popüler ve moda diyetlerin, uzun vadede insan sağlığına yaptığı olumsuz etkilerle ilgili. Atkin's diyeti uygulayıcıları alarma geçmiş durumda. Yüksek yağ, düşük karbonhidrat tüketimi ile aşırı kilo kaybedenler, Atkin'in damar sağlığı ve kalbinin son durumunun değerlendirilmesi için otopsi talebinin reddedilmesi ile korkunç bir kabusun içerisinde buldular kendilerini. Böylece kendilerini karbonhidrata adadılar. Şu an 'karbonhidrat sayımı diyeti' moda. Bu diyet de ülkemizde kısa sürede ve bilinçsizce yaygınlaşacak gibi görünüyor. Kısa süre önce dünyada kısa metrajlı bir diyet filmi çekildi. Film, tam teşekküllü hastanede incelenerek sağlıklı olduğu belirlenen bir bireyin, her gün fast food yiyecekleri tüketmesi nedeniyle organlarının bozulmasını ve kişinin sağlığını kaybedecek sınıra gelmesini anlatıyor. Yakında ülkemizde de gösterilecek. İnanıyorum ki; sağlıklı beslenmeye önemli bir teşvik olacak. Görüldüğü gibi dünya, diyetle çıldırmış durumda, gelin doğru olanı yapalım. Yeterli dengeli beslenme önerilerimle neler yapabileceğinizi anlatayım.
1. Ağırlığınızı (kg) boyun (m) karesine bölün. İdeal oran 20 ile 24.9 aralığında.
2. Ayakta iken belinizin en ince kısmı ile kalçanızın en geniş kısmını ölçün. Bel çevrenizi kalça çevrenize bölün. Bu oranın kadınlarda 0.8, erkeklerde 0.9'un üzerinde olmaması gerekmektedir.
3. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Benim önerim, yaşam boyu sürdüreceğiniz aktiviteyi seçmek. Böylece hareketli yaşamla kilo verecek ya da kilonuzun korunmasına destek olacaksınız. Yürümek, dans etmek, ev işlerinizi daha hareketli yapmak, merdiven inip-çıkmak, tenis, yüzme, erkekler için futbol-basketbol oynamak önerilerim arasında.
4. Bu mevsimde ödem çok yaygın görülür. Bunun için ödem sökücü önerim herkese faydalı olacak. Büyük cezvede taze nane, taze maydanoz ile limon kabuklarını kaynatın ve süzün. Bu karışımı içine bol buz kırıp, taze limon suyu ekleyerek, günün her saatinde rahatça içebilirsiniz.
5. Öğün düzeni sıcak mevsimlerde çok önemlidir. 3 küçük ana öğün, 2 ara öğünde beslenin.
6. Mutlaka değişik ekmekleri sofranıza koyun. Buğday, mısır, çavdar, kepekli ve karışık tahıl ekmek çeşitlerini, zaman zaman değiştirerek tüketin.
7. Beslenmenizde sağlıklı yağlara yer verin. Özellikle yaz ayları cilt güzelliğinin sağlanması, derinin nem kazanması ve kolesterolünüzün düşürülmesi amacıyla az miktarda ceviz veya badem tüketilmesi için ideal mevsim. Bunun dışında bitkisel sıvı yağlar beslenmenizin baş tacı olmalı. En uygunu zeytinyağı, soya yağı veya ayçiçek yağıdır.
8. Mevsime uygun sebzeleri taze ya da pişmiş olarak bol bol tüketin. Günde en az 2 adet veya 2 kase değişik renkte meyve yemeye özen gösterin.
9. Haftada 2 kez yarım kase karışık kuruyemiş ve en az bir kez bir tabak kuru bakliyat yemeği tüketmek, yaz aylarında enerjinize enerji katacaktır.
10. Kaliteli protein kaynakları demir ve cilt güzelliği için gerekli çinkoyu sağlar. Haftada iki kez mutlaka, yağı görünmeyecek kadar siyah olan kırmızı et tüketin. Derisiz hindi ve tavuk eti ile yağlı balıklar kalp sağlığınız için önemlidir.
11. Kalsiyum kemik sağlığı için çok gereklidir. Bu minerali süt grubundan karşılamalısınız. Süt, yoğurt ve peynirin az yağlısını tercih edin.
12. Beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna, hazır meyve suları, sofra şekeri, hazır birçok besin kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Kan şekerini kontrol altına alan besinlere yönelin. Yukarıdaki önerilerime uyarsanız kan şekerinizi kolayca kontrol edersiniz.
13. Aldığınız ürünlerin içeriklerini inceleyin. Son kullanma tarihine, kalori ve yağ oranlarına bakın.
14. Yazları, yemekten ziyade alkol tüketimi nedeniyle kilo alındığı bilinen bir gerçek. Erkeklerin günde 2, kadınların da bir kadehin üzerinde alkol almamasını öneririm. Aşırı alkol, sinir sistemi tahribatı ve karaciğer harabiyeti gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
15. Tatlandırıcılardan uzak durun. Çaylara, limonatalara, pasta ve dondurmalara gelişigüzel tatlandırıcı koymayın.
16. Yemeklerinizi belirli zamanlarda yemeğe özen gösterin.
17. Yemek için küçük, salata için büyük tabakları tercih edin.
18. Lokmalarınızı iyice çiğneyin ve yemek yemek için acele etmeyin.
19. Yiyeceğiniz kadar yemek hazırlayın ve tabağınıza az yemek koyun.
20. Yemeğiniz bitince sofrada fazla oturmayın.
21. Yemek yerken başka işlerle uğraşmayın.
22. Yatmadan en az iki saat önce yemek yeme işlemini bitirin.
23. Bol su için.
24. Açık, limonlu çay veya yeşil çay tercihiniz olsun. Çayları yemekten 45-60 dakika sonra için.
25. Kahveye dikkat! Günde 2 fincandan fazla kahve tüketmeyin. Eğer kalbinizle ilgili bir rahatsızlığınız varsa kahveyi yaşamınızdan çıkarın.
26. Yaşamınızda beslenme uzmanı veya diyetisyenin yeri olmalı, onlarla iletişim kurmalısınız.