Güncelleme Tarihi:
Kaynak: Kelebek
Sağlığınıza zarar vermeden, ruhsal dengenizin bozulmasına yol açmadan kilo verebilmek için, seçtiğiniz diyet çok önemli. Kilo vermek gündeme gelince, insanlar öncelikle yağlı et, tereyağı ve karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmanın yararlı olacağını düşünürler. Özel diyet reçetelerini uygulamaya başlamadan önce, bu tür yiyeceklerden kaçınarak zayıflamaya başlayacaklarına kendilerini inandırırlar. Oysa bu şekilde sağlıklı kilo vermenin imkanı yoktur. Aslında kilo vermek kadar verilenleri geri almamayı sağlamak da diyetin bir parçası. Yine de kafanıza takılan onlarca soru olmalı. Kategorize ettiğimiz sorular, kilo vermenizi zorlaştıran tüm sorunları ortadan kaldıracak.
Karbonhidrat içeren besinleri proteinlerden ayırarak kilo vermek doğru mu?
Kesinlikle hayır. Bu yöntemin temel anlamı, karbonhidrat ve yağ gibi yüksek enerji içeren besinleri az tüketip daha az kalori alarak kilo vermeyi sağlamaktır. Besinlerin hepsi, az ya da çok miktarda karbonhidrat, protein ve yağ içerirler. Bir örnek verelim: Bir su bardağı dolusu süt 8 gram protein, 12 gram karbonhidrat ve 7 gram yağ içerir. Sütü içerken bu saydığımız maddeleri ayırmak elbette mümkün değil.
Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?
Hayır. Kendinizi açlığa mahkum ederseniz, kas kaybına uğrarsınız. Aç kalınca, vücut metabolizmayı yavaşlatır, enerjiler daha yavaş yakılır ve vücut kendini korumaya alarak yağı daha etkili bir şekilde depolamaya başlar. Aç kalmanın getireceği sağlık sorunları ise saymakla bitmez.
Vitaminler kilo aldırır mı?
Hayır. Vitaminler enerji içermezler. Çok az miktarları ile vücudun biyokimyasal reaaksiyonlarında faaliyet gösterirler. Vitamin alması gereken kişilerin kilo alması, tamamen beslenme yöntemleriyle ilgilidir.
Asitli içeceklerin örneğin limon suyu, greyfurt ve soda gibi içeceklerin vücuttaki yağları yakıp zayıflattıkları söylenir. Bu doğru mu?
Hayır. Şu gerçeği unutmayalım, vücudumuzda depolanan yağı enerji olarak kullanabilirsek kilo veririz. Tıp biliminde yağı yakan bir besin ya da maddenin varlığından söz edilmedi, hiçbir zaman da edilemez. Bunlar sadece bazı kişilerin ortaya attıkları aslı olmayan iddialardır. Greyfurt ve sodanın en önemli özelliği, kişiyi daha uzun süre tok tutmalarıdır.
Gece geç vakit yenilen yemek ya da meyveler kilo aldırır mı?
Yemek yeme zamanıyla kilo almanın doğrudan bir bağlantısı yok. Önemli olan geç vakit yenilen yemeğin besin ve yağ miktarıdır. Burada bir konuya değinmek istiyoruz: Gün boyunca aç kalıp, açlığınızı bir öğünde ve de özellikle akşam yemeğinde gidermek isterseniz hızlı kilo alırsınız. İhtiyacınız olan besin miktarını, öğünlere bölerek yemeniz gerekir.
Yemeklerden önce düzenli yürüyüş yapmak kilo vermeyi sağlar mı?
Hayır. Yemeklerden önce yapılan vücut egzersizleri ve çeşitli sporlar, kişileri daha çok acıktırır. Ve de nasıl olsa spor yaptıklarını düşünerek, yemekleri fazla kaçırabilirler. Yetişkinler yemeklerden sonra 10'ar dakika yürüyüş yapmalıdırlar. Günde otuz dakika spor yapmak yeterli olur.
Çok sık diyet yaparak, durmadan kilo alıp vermenin vücuda zararı var mıdır?
Evet vardır. Uzmanlar, vücutta bir kaç kilo fazlalığı taşımanın sürekli kilo alıp vermekten daha az zararlı olduğunu hatırlatıyorlar. Sürekli kilo alıp verme döngüsü bazal metabolizma hızının yavaşlamasına, yeme bozuklukları yaşanmasına neden olur. Ayrıca bu sürekli kilo değişimi, kendinize olan güveninizi de sarsar. Bu şekilde sürekli kilo alıp veren kişilerin kalp hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya olmaları da kaçınılmaz.
Kek ve börekli diyet reçetesi
Gözlerinizi yumduğunuz zaman gözlerinizin önünden börek ve kek dolu tabaklar mı geçiyor? Yani, Türklerin çoğu gibi siz de bu yiyeceklerin tutkunu musunuz? Hemen boş bir hayale kapıldığınıza hükmetmeyin. Kek ve börek tutkunları için de damak zevklerinden ödün vermeden uygulayabilecekleri bir diyet reçetesi var.
KAHVALTI:
Bir yumurta ile hazırlanan peynirli omlet
Bir su bardağı taze sıkılmış meyve suyu
Bir ince dilim kepekli veya çavdar ekmeği
Az yağlı salata
ÖĞLE YEMEĞİ
4- 5 yemek kaşığı kuru baklagil yemeği
Bir adet meyve
Bir ince dilim kepekli veya çavdar ekmeği
Az yağlı salata
ARA
Bir parmak kalınlığında kesilmiş meyveli veya cevizli kek
AKŞAM YEMEĞİ
Bir dilim börek veya bir adet gözleme
Bir su bardağı ayran veya bir kase cacık
ARA
Bir adet meyve
Bir su bardağı süt