Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 11:41
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, diyetisyenlere en sık sorulan 8 soruyu ve yanıtlarını mahmure.com okurları için anlattı...
Kendinizi diyet yapmaya hazır hissediyorsunuz. Bu kez kararlısınız kilo vereceksiniz. Hatta bu kez bir diyetisyene giderek profesyonel destek almayı bile düşünüyorsunuz. Doğru da yapıyorsunuz. Zira uzmanlar sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanıp istenilen ve ideal kilo seviyesine ulaşmak için mutlaka diyetisyen kontrolüne girilmesi gerektiğini belirtiyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, diyetisyenlere en sık sorulan 8 soruyu ve yanıtlarını mahmure.com okurları için anlattı...
• İdeal kilo kaybı ne olmalıdır?
Sağlıklı kilo kaybının haftada 0,5-1kg arasında olması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisidir. Obez ve morbid obez bireylerin kilo veriş hızı daha fazla olmaktadır. Ancak aylık 6 kg üzerindeki ağırlık kaybı sağlık sıkıntılarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
• Kısa sürede çok kilo vermek istiyorum, mümkün müdür?
Fazla kilolarınızı uzun bir sürede aldığınız halde kısa sürede kilo kaybı yaşamaya çalışmamalısınız. Unutulmamalıdır ki, sağlıksız ve hızlı kilo kaybı sonucunda kiloların geri alınması kaçınılmazdır.
• Diyet yaparken yüzümden kilo vermek istemiyorum, ne yapmalıyız?
Diyet yaparken dengeli besin içeriği oluşturulmamış, farklı besin çeşitliliği sağlanmayan, enerji miktarını çok kısıtlayan diyetler bedeni inceltmekten ziyade kas kaybı ve en çok da yüzün çökmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle bu yanlışlara düşmemek gerekir.
• Egzersiz yapmam şart mıdır?
Günümüzde insanlar daha az hareket edip daha fazla araç kullanmaya, daha az merdiven çıkmaya yönelmiştir. Düzenli yapılan egzersiz şişmanlık, insülin direnci, tip 2 diyabet, kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve depresyona yakalanma riskini azaltmaktadır.
• Ekmek yemiyorum, daha kolay kilo verir miyim?
Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyetinizde ekmeğe yer vermeniz gerekiyor. İştah kontrolü sağlamak, bel çevresindeki yağlardan daha çabuk kurtulmak ve tatlıya karşı isteğin azaltılması için her öğün 1-2 dilim tahıllı ekmeklerin tüketilmesi gereklidir.
• Neden en az 6 öğün beslenmeliyim?
Metabolizmanın hızlı çalışması ve sağlıklı kilo kaybının sağlanabilmesi için azar azar sık sık
yemek gerekmektedir. Uzun süren açlıklarda metabolizma yavaşladığı gibi vücut tüketilen besinleri depo etmeye yönelecektir.
• Günlük sıvı tüketimim ne kadar olmalı?
Yetişkin bir bireyin günlük 10-12 su bardağı (yaklaşık 2litre) su içmesi gerekmektedir. Vücutta kan dolaşımının düzenli sağlanabilmesi ve metabolizmanın hızlı çalışması için bu miktarın altında tüketilmemesi önerilmektedir.
• Zayıflama ilaçları kullanmam gerekiyor mu?
Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan ilaçlar ishal, karın ağrısı, vitamin eksikliği, kabızlık, uykusuzluk, çarpıntı, ağız kuruluğu, yüksek tansiyon gibi etkilerin yanı sıra ölüm ile sonuçlanan tablolar yaşanmasına sebep olmaktadır. İlaç tedavisinin obez ve morbid obez bireylerde ilgili uzman doktor eşliğinde ve diyetisyen kontrolü ile birlikte kullanılması gerekmektedir. İlaç kullanımı ile birlikte yeterli ve dengeli bir diyet ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanıldığı
takdirde doğru ve sağlıklı sonuçlar elde edilecektir. Aksi takdirde sadece ilaç kullanımında, ilaçlar kullanıldığı sürece etkilidir ve ilaç kullanımının kesilmesi ile birlikte kaybedilen ağırlık hızla geri alınacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy