Güncelleme Tarihi:
Salatalığın özellikle diyet reçetelerindeki önemi, yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılama yönü çok değerlidir. Ortalama yüzde 95'inin sudan oluşması ve harika ferahlatıcı etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Peki söğüş yemek, salatalara veya cacıklara eklemek dışında salatalığı nasıl beslenme planımıza dahil edebilir? İşte birkaç pratik ve lezzetli tarif:
Salatalık salatası
2 yemek kaşığı ince kıyım maydanoz
1 adet ince doğranmış kırmızı dolmalık biber
4 kase küp küp doğranmış, soyulmuş salatalık
1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulyesi
2 kibrit kutusu ufalanmış light beyaz peynir
¼ küçük boy ince kıyılmış soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış siyah light zeytin
Sos: 1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu. Pul biber, az tuz, kuru tarhun.
Hazırlanışı: Tüm sebzeleri karıştırın, üzerine sosu döküp, barbunya fasulyeleri ve peyniri serpip en üzerine siyah zeytinleri harmanlayın.
1 porsiyonu ortalama 160 kaloridir.
Salatalık çorbası
Malzemeler:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 küçük boy soğan (küp küp doğranmış)
1 yemek kaşığı limon suyu
4 bardak kabuğu soyulmuş, iç çekirdekleri alınmış ince kesilmiş salatalık
1 adet sebze bulyon
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
Bir tutam kırmızı pul biber
1 adet avokado
1/4 kase ince kıyılmış maydanoz
1/2 kase light yoğurt
Hazırlanışı:
Tencereye az su koyun kaynamaya bırakın. Sarımsak, soğanı ekleyip yumuşayana dek kavurun. Limon suyunu ekleyip 1 dakika kadar pişirin akabinde salatalıkları ve tüm baharatları ekleyin. Salatalıklar yumuşayana dek pişirin.
Hazır olan karışımı blender'dan geçirin, maydanoz, avokadoyu ekleyip püre kıvamına getirin, soğumaya bırakın, ılınınca yoğurdu ekleyip üzerine salatalık ve taze nane ile süsleyip soğuk servis edin. Dilerseniz buz küpleri de koyabilirsiniz.
1 porsiyonu ortalama 170 kaloridir.
Diyetisyen Berrin Yiğit