Güncelleme Tarihi:
Kilonuzdan memnun değilsiniz. Bu yüzden kendinize uygun bir diyet programına başladınız. Zaten az yemeye başladığınız için açlık duygusu her zaman atakta olacak. Kilo verme döneminde bunları mutlaka yiyin daha sağlıklı formda kalın.
Fındık
E vitamininden zengin olan fındık, antioksidan özelliği ile vücudu mikroplardan arındırıyor. Diyet sırasında kas zayıflamasını önlüyor. Sinir sistemine pozitif etkisinden dolayı, diyet yapanların günde 10 tane, koruma programlarında olanların ise haftada 3 defa 50 gr. fındık tüketmesi tavsiye ediliyor. Fındık her ne kadar yararlı bir kuruyemiş olsa da, gerektiğinden fazla tüketildiğinde kilo verimini engelleyeceği için, diyet yapanların bu sayıyı geçmemesi gerekiyor. Zaten, günde 10 fındık ile 2 avuç fındık yemenin vücuda sağlayacağı fayda aynı.
Brokoli
Brokoli kansere ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruyan en önemli yiyeceklerimizdendir. Brokolinin içinde bulunan "sulforofan" kanserden koruyucu bir maddedir. Bu yüzden sebze seçiminde brokoli önerilir. Ancak, gaz şikâyetiniz varsa, bu sebzeyi iyi pişirin. Haşladıktan sonra birkaç parçaya bölüp, iyi çiğnedikten sonra tüketmelisiniz.
Kivi ve greyfurt
Ciddi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca, C vitamininden yüksek gıdaların tüketiminin (kivi, greyfurt gibi) meme kanseri oluşma riskini azalttığı bilinmektedir. Mutlaka günde 2 adet kivi ve 2 adet greyfurtu diyetinize eklemelisiniz.
Ceviz
E vitamini yönünden zengin ceviz, kolesterolü düşürüyor. Diyet sırasında kilo kontrolü ve çok fazla enerji almamak için günde 5 tane ceviz yemeniz yeterli.
Balık
İçerdiği Omega 3 ve Omega 6 sebebi ile kolesterolünüzü düşüren, lenf dolaşımını düzene sokan mucizevi yiyecek haftada en az 3 defa yenilmelidir.
Soğan ve sarımsak
Birçok insan kokusundan dolayı sarmısak ve soğanı yemek istemez. Oysa, sarmısak ve soğanın kalp krizi riskini, kireçlenmeyi ve kanser oluşma riskini azalttığını biliyor muydunuz? Sarmısak ve soğan kanser yapıcı maddeleri etkisiz hâle getirerek, kötü huylu tümörün oluşumunu başlangıç safhasında engeller.
Yoğurt
Bz (Riboflevin) vitamininden zengin olan yoğurdun cildimize, kemik ve dişlerimize yararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz. Yoğurt aynı zamanda sinir sistemimiz için de yararlı bir besin. Günde 1 kâse yoğurdu ihmâl etmeyin.
Ekmek
Beyaz ekmek besleyici (vitamin değeri ve içerdiği karbonhidrat açısından) en değersiz ekmektir. Buğday saflaştırıldığında, (beyaz ekmek yapıldığında) içindeki değerli olan B vitaminini yitirir. Sadece karbonhidrat olarak karşımıza çıkar. Ayrıca içerdiği basit şeker nedeni ile kalori değeri oldukça yüksektir. Kepek ekmeği ise içerik olarak değerlidir ve bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlar. Ancak aşırı kepek alımı da kalsiyum, demir gibi bazı minerallerin emilimini engelleyebilir. Bu yüzden diyetinizde, doygunluk veren bağırsak çalışmasını sağlayan, vücutta mineral emilimini engellemeyen B vitamininden zengin tam buğday ekmeği veya tahıllı ekmeği tercih edin.