Diyet yapmayı sevmiyoruz!
"Araştırma sonuçlarına göre diğer ülkelere nazaran Türkler diyet yapmayı sevmiyor!"
Uluslararası araştırma kuruluşu GfK'nın 20 ülkede 20 bin 795 kişi ile yaptığı "Diyet, Yerel Mutfaklar ve Yemek Pişirme Alışkanlıkları" başlıklı araştırmasına göre, Avrupa ve Amerika'da geçen iki sene içinde her 5 kişiden 1'i diyet yaparken, Türkiye'de bu oranın 7 kişide 1 kişiye düştüğü görüldü.
Araştırmaya göre, Amerikalı ve Avrupalılardan, kilo vermek amacıyla diyete başlamış olanların yarısı, istedikleri kiloya ulaşamadıklarını ya da başladıktan birkaç gün sonra diyetten vazgeçtiklerini belirtti.
Diyet yapanlar arasında Avrupalıların (Türkler dahil) yüzde 33'ü, Amerikalıların ise sadece yüzde 16'sı diyeti başarıyla tamamlayabildi.
Diyet yapanların oranının Doğu Avrupa ülkelerinde ise 10'da 1'e düştüğü görüldü.
Araştırma sonuçlarına göre, kadınlar erkeklere göre kilolarına daha fazla dikkat etme eğiliminde. Diyete başlayan Batı Avrupalı kadınların oranı erkeklerin oranının iki katı. Amerika'da 3 kadından 1'i diyet yaparken, bu oran erkelerde 5'de 1'e düşüyor.
Fransız mutfağı eleştiriliyor
Amerikalıların yüzde 44'ü, Batı Avrupalıların yüzde 43'ü Amerikan yemeklerinin yüksek kalorili olduğunu düşünüyor. Bu oran İsveçliler arasında yüzde 76'ya, Fransızlar arasında yüzde 62'ye, Finlandiyalılar arasında ise yüzde 61'e kadar çıkıyor Türklerin sadece yüzde 17'si Amerikan yemeklerini yüksek kalorili buluyor.
Araştırmaya katılan ülkelerde her 5 kişiden 1'i, Fransız mutfağının hak ettiğinden daha fazla üne sahip olduğunu düşünüyor. Bu oranın İtalya ve Danimarka'da yüzde 42'ye, Finlandiya'da yüzde 31'e kadar çıktığı görülüyor.
Evde yemek pişirme alışkanlığında ise Türkiye, İtalya ile birlikte haftanın her günü evde yemek pişirilen ülkeler olarak başı çekerken, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Macaristan ve ABD evde en az yemek pişirilen ülkeler olarak son sırayı paylaşıyor.
Türk erkeği yemek pişirmeyi sevmiyor
Türkiye'de yemek pişirenlerin yüzde 61'ini 30-54 yaş arası bayanlar oluşturuyor. Bu oran Yunanistan'da da yüzde 62.
Erkeklerin en çok yemek pişirdiği ülkelerin başında ise Danimarka ve daha sonra sırasıyla İsveç ve Finlandiya geliyor.
Erkeklerin en az yemek pişirdiği 2 ülke ise Türkiye ve Bulgaristan.
Bu arada Türkler yemek sırasında suyu tercih ediyor. Türklerde yemek ile alkol alma alışkanlığı yok. Türkler arasında yemek sırasında en çok tüketilen içeceklerin başında yüzde 82 ile su gelirken, ikinci sırada çay ve gazlı içecekler yer alıyor (yüzde 25). Yunanlıların yüzde 29'u ve İtalyanların yüzde 33'ü yemek sırasında şarabı tercih ederken, Çeklerin yüzde 31'i birayı tercih ediyor.