Güncelleme Tarihi:
Birçok insan kendi çabasıyla ya da diyetisyen kontrolünde kilo vermeye çalışıyor. Uzmanlar, stres ya da yaşam sorunları ile yeme arasında bir ilişki olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin tüm problemlere karşı tek bir savunma mekanizması "Ye" yi geliştirdiğini vurguluyor.
Çocukluktan kalma alışkanlık
Uzmanlara göre, insanların yatıştırıcı olarak yiyecekleri tercih etmesi çok da şaşırtıcı değil. Uzmanlar, "Bebeklik döneminizden çocukluk çağınıza doğru ne zaman mutsuz olsanız, birisi sizi mutlaka bir bisküvi ya da çikolata ile yatıştırmaya çalışmıştır. Bu nedenle yemekler ve duygular ayrılmaz bir çift gibi oldular. Bunun yanı sıra yiyecekler beynimizin kimyasını da olumlu etkiler, küçük bir çiğneme hareketi bile mutluluk hormonunuzu yükseltir ve acınızı dindirir." diyor.
Stres sürekli açlığa neden olur
Uzmanlar sürekli açlığı ve stresin etkisini şu şekilde açıklıyor; "En önemlisi üzüntülüyken ortaya çıkan stres, alık hissine neden olarak şişmanlamanıza neden olabiliyor. Kronik stres sorunu yaşayanlar ise, iş yerinde sınırlarınızı zorlar, diğer ağrıları tetikler, hormonlarınızı yükseltir ve yağ depolamanıza neden olur. Buna bağlı olarak vücudunuzdaki adrenalin yükselerek kana karışır, pankreas insülin salgılar."
Atıştırmanın etkisi kısa sürüyor
Yemenin rahatlatıcı etkisinin sadece böcek ısırması kadar uzun sürdüğünü vurgulayan uzmanlar, bu davranışın açlık hissini daha da güçlendirdiğini kaydediyor.
Stresliyken yememek için ne yapılabilir?
* Stresliyken yemekten önce bisiklet çevirin ya da step yaparak stresinizi azaltmaya çalışın. Sonrasında kendinizi favori yemeğinizle ödüllendirin. Göreceksiniz daha az yiyeceksiniz.
* Sabah, öğle, akşam gibi ana öğünlerde yemeğinizi yiyin. Yemek tutkusu olanlar
Bazen yemek bir tutkudur, bazıları buna engel olamaz ve hep yemek ister. Uzmanlara göre, özellikle duygusal yapıya sahip yemeyi seven kişiler yakınların desteği ve hayata karşı umutları arttırılarak bu alışkanlıklarını bırakabilir.