Dişlerde 30 Dakika Kuralı

Güncelleme Tarihi:

Dişlerde 30 Dakika Kuralı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2018 13:05

Dondurma yediğinizde veya buzlu bir limonata içtiğinizde dişleriniz kamaşıyor mu? Cevabınız ‘Evet’ ise, sizde de diş hassasiyeti var demektir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Halk arasında diş kamaşması olarak bilinen diş hassasiyeti, ağız ve diş sağlığı için önemli bir konudur. Yaz aylarında artan soğuk yiyecek ve içecek tüketimi dişlerinizde hafif veya orta dereceli hassasiyet meydana getirebilir” diyor.

Haberin Devamı

SİNİRLER UYARILIR

Diş Hekimi Pertev Kökdemir yaz aylarında görülme sıklığı artan diş hassasiyeti ile ilgili bilgiler verdi:

Diş hassasiyeti, dişlerin altındaki dentin tabakasının zarar görmesi sonucu oluşur. Diş etlerinin çekilmesi sonucunda dişler tamamen ortaya çıkar. Bu da soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi besinler tüketildiğinde dişlerdeki sinirleri uyararak hassasiyetin oluşmasına neden olur. Diş hassasiyetine sebep olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

- Diş eti çekilmesi

- Dişlerin sert fırçalanması (Sert ve hızlı fırçalama ile diş etleri zarar görür ve dentin tabakası aşınır.)

- Diş gıcırdatma

- Diş iltihapları

- Diş plakları

- Diş beyazlatma ürünleri

- Kırık ve çürükler

- Asitli yiyecek ve içecekler (İçinde asit bulunan yiyecek ve içecekler dentin tabakasının aşınmasına ve zarar görmesine neden olur.)

- Ağız çalkalama solüsyonları

Haberin Devamı

Dişlerde 30 Dakika Kuralı

DİŞLERE GELEN SOĞUKLUĞU AZALTIR

“Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurma, hassasiyet sorununu en çok ortaya çıkaran yiyecektir” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir; “Dondurmasız bir yaz geçirmemek için dondurmanızı ısırarak değil, dilinizle erimesini sağlayarak tüketmek; hassasiyetten korunmak için başlıca çözümlerdendir. Isırarak yediğinizde dişleriniz çok daha düşük derecedeki soğuklara maruz kalır. Dilinizde erimesini sağlamak ise dişlere gelen soğukluk derecesini belirgin bir şekilde azaltır. Ayrıca diş yüzeyindeki ani ısı değişiklikleri, diş minesinde mikro çatlaklara sebep olup ileride dişlerin daha hassas hale gelmesine yol açabilir” dedi.

Dişlerde 30 Dakika Kuralı

30 DAKİKA SONRA FIRÇALAYIN

Asitli içecekler, renkli meyve suları gibi içecekler, ağızdaki pH ve şeker dengesini değiştirdiğinden dişlerin başlıca düşmanlarıdır. Bunları tükettikten hemen sonra pH değeri normal olan su ile ağzı çalkalayıp 30 dakika geçtikten sonra da dişleri fırçalayarak dişlerimizi koruyabiliriz. Özellikle asitli yiyeceklerden hemen sonra dişleri fırçalamayı önermiyoruz. Asit, diş üzerinde bulunan mineralleri diş yüzeyinden uzaklaştırır ve ancak 30 dakika sonra bu mineraller diş yüzeyine doğru tekrar yerleşir. Dolayısıyla güvenilir fırçalama süresi yemeklerden 30 dakika sonrasıdır.

BAKMADAN GEÇME!