Güncelleme Tarihi:
Yaz ayları yaklaştıkça bazılarımızı fazla kilolarımdan nasıl kurtulacağım,paniği sarar. Acilen eşten dosttan başarısı kanıtlanmış! diyetler alınır, listeler yapılır ve azap dolu günler başlar. Hemen her sene benzer durum tekrarlanır. Yaz ayları sona eripte mayolar dolaplara kaldırıldığında, eski yaşam tarzına geri dönülür. Burada unutulmaması gereken nokta;
beslenme şeklinizi değiştirmediğiniz, doğru ve dengeli beslenmediğiniz takdirde fazla kilo problemini tekrar tekrar yaşayacağınızdır. Peki nedir dengeli beslenme? Uzmanlar dengeli beslenmeyi; vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin gerektiği oranlarda alınması olarak tanımlıyor. Başka bir deyişle et, süt, tahıl, yağ, şeker, sebze ve meyveden oluşan temel gıdaların gerektiği kadar tüketilmesi...
Sağlıklı kilo verme
Konunun uzmanları, bilinçsizce yapılan diyetlerin sinirlilik, yorgunluk, vücutta sarkma gibi yan etkilere de neden olabildiğine dikkat çekiyor, Bilinçsiz zayıflama programları vücuda zarar verebildiği gibi, zaman zaman tedavisi mümkün olmayan hastalıklara bile sebep olabiliyor. Diyet yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta; vücudun temel gereksinimi olan besin maddelerinin alınmasını engellememek. Bir diğer önemli nokta ise; spor. Diyet esnasında hafif sporların yapılması gerektiği tüm uzmanların ortak görüşü. Jimnastik, koşu, yüzme gibi sporlar zayıflama programlanın en büyük destekçileri. Zamanı olmayanlar fırsat buldukça yürüyebilir. Bunun bile kilo verme çabalarına katkısı büyük.
Diyetlerin vazgeçilmezi: SU
Su, fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin en büyük yardımcılarından biri. Yemeklerden önce ve yemek aralarında içildiğinde daha az yemek yemenize yardımcı olacaktır. Su, midedeki besinleri şişirerek daha az yiyecekle daha fazla tokluk hissi sağlanmasına neden olur. Yaz aylarında dilediğiniz kadar su içebilirsiniz.
Yine sıvı olarak asitsiz meyve suyu, ayran, soda gibi içecekler de tavsiye edilir, îşte diyetinize yardımcı olacak birkaç küçük ipucu: Tabağınız ufak okun. Küçük tabaktaki yemek daha büyük ve doyurucu görünür. Et, balık, tavuk gibi besinleri tabağa tek başına koymayın. Etin yanına koyacağınız domates, salatalık marul gibi yiyecekler tabağı dolu gösterir.
Ağır ağır yiyin. Tokluk hissi yemeğe başlandıktan 20 dakika sonra beyine ulaşır. Bol giysiler içine saklanmayla, dar kıyafetler yeme arzusunu dizginler. Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
Diyet ürünlerin dikkat!
Rejimlerde sıkça düşülen yanlışlardan biri de diyet ürünlerini fazlaca tüketmektir. Yağları azaltılmış, şeker yerine tatlandırıcı eklenmiş olsa da tüm diyet ürünleri azımsanamayacak ölçüde kalori verirler. Fazla tüketildiğinde diyet ürünleriyle de şişmanlamak mümkündür.
Bu yüzden bu tür ürünleri kullanırken tedbirli olmakta fayda vardır. Yaz aylarında beslenmenize dikkat edin! Yazın aşın su kaybı nedeniyle metabolizma yavaş çalıştığı için daha kolay kilo alındığını belirten uzmanlar, formda kalabilmek için şu önerilerde bulunuyor:
• Yaz ayların sıvı kaybı çok olur. Bol bol su için.
• Bol sebze ve meyve tüketin.
• Yazın fazlaca yapılan kızartmalardan uzak durun.
• Kırmızı etten kaçının, ızgara tavuk ya da balığı tercih edin
• Dondurmayı dikkatli tüketin.
• Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edin,
• Tuzdan uzak durun.
• İşlenmiş gıdalar yerine, yazın bolca bulunan taze sebze ve meyveleri tercih edin.
• Alkollü ve asitli içeceklerden yaz aylarında sakınmak gerekir. Bunun yerine soda, ayran, su tüketin. Sodanın tok tutma ve besin alerjilerim önleme etkisi de vardır,
• Yaz aylarında ağır yemekli öğünlerden kaçınmalıdır. Ağır olmayan yoğurt ve sıvı gıdaların tercih edilmesi sıcakla beraber gelen rehaveti önler.
• Gece geç saatlerde yemek yemeyin. Akşamları metabolizma normalden daha yavaş çalıştığı için besinler zor yakılır.
Yaza formda girin
Yaz aylarında saç bakımı
Sağlıklı yaşamın anahtarı: Spor
Kadınların korkulu rüyası: Selülit
Cildin en büyük düşmanı: UV IŞINLARI
Dengeli beslenme