Güncelleme Tarihi:
Diğer guramiler ile sorunsuz ve rahat bir şekilde yaşayabilir. Erkekleri ise, yaklaşık olarak 15 santime kadar köpük yuvalar yapar. Yaptıkları bu yuvayı ise, üreme dönemlerinde çok şiddetli bir şekilde savunurlar.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Nedir?
Cüce Gurami balıkları, Belantirdae ailesine mensup olan akvaryum balıkları arasında yer alan bir balık türüdür. Hindistan ülkesinde yaşaması ve yoğun bir şekilde üremeleri sağlanan bu balıklar akvaryumları renklendirmek için en sık kullanılan balık türleri arasında yer alır. Eğer bir akvaryumunuz varsa kesinlikle cüce gurami beslemeniz gerekir. Bu sayede akvaryumunuz daha güzel bir görünüme sahip olur.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Özellikleri Nelerdir?
Cüce guramiler (Colisa Laila), genellikle guramilere göre çok daha ılımlı ve sakin bir yapıya sahip olurlar. Kırmızı ve mavi ağırlıklı olan renkleri ile dikkat çekerler. Aynı zamanda Beta, Gurami, Cennet balığı gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni ise yaşadıkları suda bulunan oksijen miktarı çok düştüğü zaman hayatta kalmalarını sağlayan labirent ismi verilen ek solunum organlarına da sahiptir. Aynı zamanda doğrudan havadan oksijen alabilirler.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Bakımı ve Beslenmesi
Cüce Gurami balığı, hem etçil hem de otçul beslenen balık türleridir. Bu balıkları en çok bitkisel yemlerle yemlemeniz gerekir. Cüce balıkları, doğada etçil olarak beslendikleri için akvaryum ortamında da buna uygun kaliteli yemler verilmesi gerekir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Kaliteli yemler ise, hem balığın gelişimini olumlu yönde etkiler hem de renklerini daha canlı ve belirgin bir hale getirir. Diyetlerinde ise, zaman zaman canlı yemler kullanılabilir. Bazı yem karışımları yapılarak düzenli aralıklarla verilebilir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Cüce balıklarında üreme, dişi balığın yumurta dökmesi ve diğer erkek balıkların da bunları döllemesi ile sağlanabilir. Yumurtaları ise, köpükten yaptıkları bir yuvanın içine yerleştirirler. Bir süre sonra da yumurtalar çatlar ve kısa bir süre içinde serbest yüzüşe geçerler. Yumurta döktükten sonra herhangi bir sorun görülürse dişi balığın alınması gerekir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Doğum Belirtileri Nelerdir?
Cüce balıklarının üremeleri için akvaryum suyunun yüksekliğinin düşürülmesi gerekir. Üremeleri ise, su yüzeyinde erkek cüce guraminin inşa ettiği köpük yuvada gerçekleşir. Erkek yere düşen yumurtaları hemen yuvaya taşır. Üreme bittikten sonra dişinin mutlaka ayrı bir akvaryuma alınması gerekir. Yavrulara ilk olarak infuseria, biraz daha büyüdüklerinde ise, Artemia verilmesi gerekir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Cüce balığı, 22 ile 28 derece sıcaklık aralığında rahatlıkla yaşayabilir. Aynı zamanda bu sıcaklıklarda rahat bir şekilde ürediği de gözlemlenmiştir. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğü zaman üreme durur ve balıklar da durgunlaşır. Yaklaşık olarak 7 santim boyuna ulaşır. Bu nedenle de orta boyutlara sahip olan 60 litrelik bir akvaryum bu balıklar için oldukça idealdir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Hangi Balıklarla Birlikte Yaşayabilir?
Tropik akvaryumlarda daha sakin türlerle birlikte rahatlıkla beslenebilir.
Cüce Gurami (Colisa lalia) Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Büyür?
Cüce balıkları, uygun akvaryum şartlarında uzun bir süre yaşayan balık türüdür. Aynı zamanda en fazla 7 cm boyuna kadar uzar.