GeriKadın Sağlığı Çocukların sanal hastalıkları var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukların sanal hastalıkları var

"Çocukların 'Hastayım' demesi, annelerin içini titretmeye yeter. Küçük yaramazlar da bunu bildikleri çin bazen küçük yalanlar söylemekten geri kalmazlar. Özellikle 'karın ağrısı' en çok kullandıkları 'sanal hastalıklar'ın başında gelir."

Kilo eriten nedenler

Bahar ayları kadınların diyet uygulamaya merak sardıkları dönemdir.

Kışın aldıkları fazla kilolardan kısa sürede kurtulmanın çarelerini ararlar. Ama hiç diyet uygulamadan kilo verenler de var. Durup dururken kilo vermenizin belli başlı nedenlerini sıralayalım:

1- Normal besleniyorsunuz ama çok fazla terliyorsunuz ve elleriniz titriyor. Bu belirtiler, tiroid bezlerinin aşırı hızlı çalıştıklarını gösterir.

2- Çok fazla susuyorsunuz ve çok sık tuvalete gidiyorsunuz. Bazen gözleriniz de bulanık görüyor. Hemen bir diyabet kontrolü yaptırın.

3- Sürekli ishal ya da kabız olmaktan mı yakınıyorsunuz? Ya da iki sorunu da peş peşe yaşıyor musunuz? Karın bölgesinde ağrılardan yakınıyor musunuz? Bu durumda sindirim sisteminde bir sorun olduğu anlaşılır. Zaman kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

4- Sürekli sıkıntıdan yakınıyorsanız, uyumakta zorlanıyorsanız ve de hayatı artık çekilmez bulmaya başladıysanız, sorun depresyondan kaynaklanabilir.

Kafein belki de dostunuzdur

Her fırsatta kafeinli içeceklerin zararlarından söz ediliyor. Ama haksızlık yapmayalım. Bazı durumlarda kafeinli içecekler imdadınıza yetişir, sizi sorunlardan korurlar. Kafeinli içeceklerin yararlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Kafein, astım krizlerini en aza indirir, kafeinli içecekler solunum yolları kanallarındaki kasları yumuşatarak astım hastasının nefes alması kolaylaştırır. Yapılan araştırmalar sonucunda, günde üç fincan kahve içen astım hastalarında krizlerin, kahve içmeyenlere oranla çok daha seyrek görüldüğü belirtildi.

Kafein, vücuttaki yağların yakılmasını kolaylaştırır, ayrıca vücut egzersizlerine başlamadan önce kahve içmek metabolizmanızı hızlandırır.

10 yıl süren bir çalışma sonunda, kafeinin safra kesesinde taş oluşma riskini azalttığı da anlaşıldı.

Doktor gözüyle saç dökülmesi

Her gün saçlarınızı tararken tarağa ya da fırçanıza bir tutam saçın takılması, elbette canınızı sıkar. Saçlarınızın dökülmesini önlemek için ne yapacağınızı şaşırırsınız. Saç dökülmesinin doktor gözüyle belli başlı nedenleri şunlar:

Doğum yapmak ve doğum kontrol haplarını kullanmayı bırakmak gibi nedenlerden ötürü saç dökülmesi oluyorsa bu durum geçicidir. Altı ay sonra durum normale döner.

Kendinizi yorgun hissediyorsanız, kolay üşüyorsanız, kilo almaya başlamışsanız, kuru ve sert bir deriye sahipseniz de tiroid bezinin hormon salgılamasındaki yavaşlaması yüzünden saçlarınız dökülebilir.

Ayrıca başınız sürekli kaşınıyorsa, bu kepeklenmenin habercisidir. Kepekli saçlar çabuk dökülür. Bir cilt uzmanına görünmeniz yararlı olur.

Bahar yorgunluğu olmayabilir

Siz üzerinizdeki bitkinliği 'bahar yorgunluğu' deyip, geçiştirebilirsiniz. Ama ya yaşadığınız 'Miyasteni' adıyla bilinen bir başka sorunsa? Genellikle öğleden sonraları kaslarınızda güç azalması başlar. Öyle ki, akşama doğru kolunuzu kıpırdatmaya gücünüz olmaz. Omuzlar, kalçalar, boyun, sırt ve yüz kaslarının gücü azalır ve siz de bunlara bağlı hareketleri yapmakta zorlanırsınız. Neden kendinizi bu derece yorgun hissettiğinize gelince:

Vücudun bağışıklık sistemi vücuttaki kas-sinir bağlantılarına saldırır. Bu hastalık genellikle genç kadınlarda görülüyor. Adet günleri öncesinde ve hamilelikte, hastalık şiddetini artırır. Doktorun vereceği ilaçlarla hastalık büyük ölçüde geçiştirilebilir. Göğüs kemiğinin arkasındaki Timus bezesinin ameliyatla alınması sonucu tedavi tamamlanır. Ama her hasta için ameliyat gerekli olmayabilir. Siz siz olun, kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz zamanlar, 'Uyursam kendimi toplarım' diyerek sağlığınızı tehlikeye atmayın.

Anne, karnım ağrıyor

Çocukların karın ağrısı şikayetleri hiç bitmez. Küçük afacanın eliyle karnını bastırıp yakınması, anneleri üzer. Çocuğun yediği yemeklerden etkilendiği düşünülür. Oysa pediatri uzmanları, sık sık tekrarlanan karın ağrısı şikayetlerinin altında psikolojik nedenlerin yatabileceğini belirtiyorlar.

Kronik karın ağrısı çeken çocuklarda psikolojik bazı sorunların varolması da mümkün. Eğer karnının neresinin ağrıdığını göstermekte zorlanıyorsa, ayrıca oyun oynarken karın ağrısını unutuyorsa ve çocukta başka bir hastalık belirtisi yoksa, karın ağrısının sanal olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuğunuzun şikayetlerini iyi değerlendirmeye ve belirtileri dikkatle izlemeye özen gösterin. Onlar işlerine gelmeyen bir durumla karşılaşınca, hemen hastalık bahanesinden yararlanırlar. Tıpkı yetişkinlerin başağrısı bahanesi gibi...

False