GeriEv Dekorasyon Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

"1 ay sonra dünyaya gelecek bebeğinize sevimli bir oda mı hazırlıyorsunuz? 4 yaşındaki oğlunuzun odasını mı yenileyeceksiniz? Yoksa 12 yaşındaki kızınıza karne hediyesi olarak yepyeni bir genç odası mı bakıyorsunuz? İşte en yeni aksesuarlar ve mobilyalar ile çocuk odası dekorasyonunun incelikleri..."

0-3 YAŞ

Dokuz ay boyunca beklediğiniz bebeğinize kavuşma zamanı yaklaşıyor. Şimdi bu minik bedenlerin
en çok zaman geçirecekleri mabetleri olan odalarını dekore etmeye geldi sıra. Eğer odalar arasından seçim yapma şansınız varsa, en büyük odayı çocuk odasına dönüştürün ve gün ışığını alan, gürültüden uzak fakat kolay kontrol edilebilir mesafede bir oda seçin.

Çocuğunuzun ilk aylarının 14-15 saat uykuda geçirdiğini düşünürsek yatak seçimin önemi daha da anlaşılıyor. Özellikle yatağın bazasını seçerken anlaşılıyor. Antibakteriyel ve doğal kauçuktan yapılmış olan lâteks yataklar tercih edilmelidir ve bebeğinizin kolunu ya da kafasını sıkıştırabileceği boşluklar olmamalıdır. Oda sıcaklığının ise 20-22 derecede tutulması gerekiyor. Yatağın dışında bir bebek odasında olması gereken mobilyalar arasında şifonyer, elbise dolabı, alt açma ünitesi, emzirme koltuğu, oyuncak sandığı gibi tasarımlar yer alıyor.

Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

Fonksiyon birinci planda olmalı

Mobilya: Köşeleri sivri olmayan yuvarlak hatlı mobilyalar seçilmelidir. Metal yüzeyler, manyetik alan ürettikleri için organizmayı olumsuz yönde etkiler. Bu da bebeğinizin uyku düzensizlikleri yaşamasına sebep olur. Bu sebeple ahşap malzemeler kullanabilirsiniz ve ahşap malzemede, masif gövdeleri, ham ve doğal dokulu yüzeyler olarak seçerseniz hem sağlamlık hem de sağlık açısından olumlu bir sonuç elde edersiniz. Çünkü zamanla lake ve cila gibi koruyucu malzemeler çözülür ve zararlı hale gelir. Eğer boya kullanılmışsa, su bazlı olmasına özen gösterin.

Renk: Pastel renkler bebek odası için idealdir. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler de sakinleştirici özelliğinden dolayı tercih edilebilir. Beyaz renk ise tek başına değil pastel renklerle kombinlenmelidir.

Aksesuarlar: 1 yaşın altındaki çocuklar için yastık ve yorgan kullanılmamalıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır, bu yüzden ısıtıcıların ve radyatörlerin yanına su kapları koyulmalıdır. Aydınlatma seçiminde, evdeki ısı kaynaklarının odanın tam ortasında bulunmaması, ışığın tavan ve duvarlar aracılığıyla yansımaması gerekir. Gece için de az ışık veren gece lambaları kullanılabilir. Yürümeye başlayana kadar çocuklar ses, şekil ve renklere karşı duyarlıdır ve en çok hareketli oyuncaklar dikkatini çeker. Oturmaya başladığı yedinci aydan itibaren uzanabildiğini yakalamaya ve her bulduğunu ağzına götürmeye çalışır. Bir elinden diğerine kolayca geçirebildiği renkli halkalardan, avuçlayabildiği plastik küplerden, yumuşak bebeklerden ve hayvancıklardan hoşlanır.




3-6 YAŞ

Çocuğunuza odasının dekorasyonunda söz hakkı tanımanız gereken bir döneme geçiyorsunuz.
Bu yaş grubundaki çocukların favori karakterleri vardır ve odalarını bu karakterlerle dekore etmek isterler. Çocuğunuzun odasını onun istediği doğrultuda hayali kahramanları, çizgi film karakterleri
ya da orman, şato gibi mekanların resimleriyle kaplayın. Kişiliğinin temelinin atıldığı kritik bir dönem olarak adlandırılan okul öncesi yıllarda verilen eğitim çocuğun tüm yaşamını etkiler. İlköğretim
1. Sınıfa okul öncesi eğitimden yararlanmış olarak gelen çocuğun çok daha çabuk okuma yazmaya başladığı, problem çözme, iletişim kurma becerilerinin geliştirdiği gözlemlenmiştir. Odasını dekore ederken bir bölümünü hobi alanı olarak ayırabilirsiniz.

Mobilya: Cinsiyet ayırımına göre mobilya ve aksesuar seçimine gitmek ve artık onun bebeklikten çıkıp kendisini keşfetmeye başladığını unutmamak gerekir. Oyun çocuklar için gerçek bir gıdadır Sağlıklı büyümeleri, zekâlarını geliştirmeleri, renkli ve özgüvenli kişilikler oluşturabilmeleri için gerekli oyun zamanını ve mekânını yaratmalısınız. Oyun odası için hafif, kolay taşınabilen mobilyalar seçin. Eğer yatağın parmaklıkları varsa inip kalkabilmelidir. Sağlamlık açısından masif ağaçları tercih edin. Parmaklık aralıkları 5-7 cm. arasında olmalıdır. Ayrıca odada yatağın konumunu hava akımından, kalorifer peteklerinden veya başka bir ısı kaynağından uzak bir yere göre ayarlayın.

Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

Renk: Artık renkli tasarımlara geçmeye başlayabilirsiniz. Rengin doğru kullanımını sağlamak, özellikle renk-ışık ve renk-malzeme ilişkilerine bağlıdır. Duvarlarını rengârenk boyayabilir ya da çocuğunuzun maceracı ruhu için bir duvarın önünü bos bırakıp çizim yapması için kullanmasına izin verebilirsiniz.

Aksesuarlar: Oyuncak sandıkları ve sepetler, çocuk odasında depolamanın en yaygın ve fonksiyonel çözümleri arasında Ancak güvenlik çok önemli. Çoğunlukla ahşap olan bu sandıkların açılıp kapanması sırasında islenmeyen kazalarla karşılaşmamak için yaylı menteşe mekanizmalarından kaçınmak gerekiyor. Ayrıca sandıkların tekerlekli olması do kullanım ve temizlik açısından rahatlık sağlar Oyuncak seçiminde ise keşfetmeye yönelik olanlar ya da piyano, gitar gibi enstrümanlar ilgilerini çeker Çocuğunuzun televizyon izlemesine belli ölçülerde izin vermelisiniz. İki yaşındaki bir çocuk için bu zaman günde yarım saatken, iki yasından sonra ise günde bir saati geçmemelidir.



6-10 YAŞ

Okul çağına gelmiş çocuk odaları onların ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenmelidir. Bu yas grubundaki çocuklar için en önemli mobilya ve aksesuarlar, çalışma alanlarına yönelik olan fonksiyonel detayları ile dikkat çeken tasarımlardır. Çalışma masasını doğru açıdan ve bol güneş ışığı alacak bir yere yerleştirin. Eğer iki çocuğunuz varsa ve ikisine de aynı oda içerisinde yer yapmak durumundaysanız odayı bir oyun masası ya da salıncakla ikiye bölebilir ve çocuklara kendi özel alanlarını düzenleyebilmeleri için özgürlük tanıyabilirsiniz. Çalışma, oyun ve hobi araç gerecini kutular, sepetler, çekmeceler, askılar ve raflar kullanarak ayırın. Hobilerin yapılabilmesi için çalışma masası haricinde bir masa yaptırın ve tıpkı bir ressamın atölyesi gibi bos kutular, kavanozlar alın.

Mobilya: Eğer karyolası büyüyebilen boyutta değilse yeni bir karyola almanız gerekiyor.
Çok keskin köselere de dikkat edin. Sıkı koşuşturmalar sırasında sık sık çiziklerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Çocuklarınız ortak bir odayı paylaşacaksa, çift taraflı kullanılabilen bir çalışma tahtası ya do panosu da yerleştirerek her ikisi için alan oluşturabilirsiniz. Çift kişilik bir yatak veya ranza tipi bir sistem uyku için idealdir. Artık kitap okumaya başlayan çocuğunuzun odası için kitaplık seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var; öncelikle raf derinliklerinin, kitap veya ansiklopedilerin okülerine uygun olması gerekiyor. En ideal derinlik ölçüsü 50-55 cm'dir.


Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

Renk: Oda içerisinde ve çalışma alanım tasarlarken kullandığınız renkler de oldukça önemli.
Renk uzmanları ilkokul çağındaki çocuklar için berrak ve parlak bir çalışma ortamı (kırmızı, mor, lila ve sarı bazlı renkler) daha büyük çocuklar için ise yeşil ve mavi bazlı renklerin pastel tonlarını öneriyor. Aksesuarlar Okumaya, yazmaya başlayan bu grup yollardaki çocuklar için doğru aydınlatma sadece uyku alanlarında değil, çalışma alanlarında da oldukça önemli. Göz yorgunluğu, algı dağılması gibi sorunların temelinde hatalı aydınlatma düzeneği bulunmakta. Uyku köselerinde borucu lambası olarak okuma lambasını kullanabilirsiniz. Farklı açılara doğru çevrilebileceği için birkaç işlevi birden gerçekleştirebilir. Diğer önemli bir aksesuar ise oyunlar. Karmaşık masa üstü oyunları ile satranç gibi oyunlar sorun çözme yeteneklerini, yap-boz gibi oyunlarla do hareket becerilerini geliştirebilir.
Ya da sözcük türetme yeteneklerini keşfetmeye yönelik oyunlar alabilirsiniz.




10-16 YAŞ

Odama girmeyin!

Onlar artık ergenlik çağına doğru hızla ilerliyorlar. Hırçınlıklarına, ani duygu değişikliklerine tanık olacağınız bir yaştalar. Artık oda kavramı onlar için tüm aktiviteleri gerçekleştirecekleri bir yer anlamı taşıyor. Müzik dinlemek, arkadaşlarını ağırlamak, uyumak, oyun oynama gibi eylemler için hem geniş hem de fonksiyonel bir oda düzenlemeniz gerekiyor.

Artık çocuk değiller!

Mobilya: Yatak seçiminde gelen arkadaşlarını ağırlayabileceği alt kısmı yatak olabilen tasarımları seçebilirsiniz. Bir dosya dolabı, kitaplar için bir raf sistemi en çok ihtiyaç duyacağı mobilyalar arasında yer alıyor. Sandalye koltuk seçimine gelince; mağazalardan çocuk ergonomisine göre tasarlanmış ürünleri seçmelisiniz.

Çocuğunuzun yaşına göre çocuk odaları

Renk: Koyu renkler, uzun çalışma saatleri olan ergenlik dönemindeki çocuklar için göz yorucu olarak biliniyor. Yine de tüm bu koşulları odanın doğal aydınlatmasının yeterliliğini belirliyor.

Aksesuar: Cd kutuları, yumuşak ışıklı çalışma lambası ve ergenlik çağındaki çocukların vazgeçilmez ihtiyaçlarından olan bir boy aynası almanız gerekecek.

Kaynak: Maison Française Junior

False