Güncelleme Tarihi:
Burada 70'e yakın kebap çeşidi var. Fırında, ızgarada, kâğıtta ve fantezi kebaplar (vişneli, kivili, kirazlı, kayısılı, şeftalili, erikli...). Çiya'nın sahibi Musa Dağdeviren kebabı bakın nasıl anlatıyor; "Kebabın anavatanı Yukarı Mezopotamya, çıkış noktası ise Halep'tir. Halep olmasının sebebi de Osmanlı döneminden önce kent olma olgusundandır. Kebap dünyada efsane olmuştur. Biz Ortadoğu'nun Yukarı Mezopotamya kebaplarını yapıyoruz ağırlıklı olarak. Gaziantep tam bir fantezi diyarıdır, elmadan tutun da yenidünyaya kadar birçok kebap çeşidi vardır. Urfa?da patlıcanlı ve domatesli kebap yapılır ağırlıklı olarak. Suriye'nin belirli yerlerinde kirazdan yapılan kebap vardır. Mardin'de kebap bitiyor. Bizim yoğunluğumuz Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Halep ve hepsinin sunumu çok farklıdır. Adana'da kıyma kebabı, tavuk, tavuk şiş ve tike kebap vardır. Masaya bol maydanoz, turp, soğan gibi yeşillik gelir. Şanlıurfa'da kebap daha sadedir; Patlıcan kebabın yanında közlenmiş domates ve biber vardır. Gaziantep'te terletme usulü kebaplar yapılır. Patlıcan piştikten sonra belli bir sıcaklıkta üzerine kapak kapatılarak terletilir böylece kabuğu daha kolay soyulur.
Bizim mönümüzde Adana, Urfa gibi isimlerde kebaplara rastlayamazsınız. Çünkü öyle bir kebap yoktur. Acılı kıyma kebabı ya da Acısız kıyma kebabıdır bunlar aslında.' Çiya'da Carmino Burano ya da Shopen dinleyerek kebap yiyebilirsiniz. Musa Bey eti 50 yıllık çok güvendiği kasabından alıyor. Vejetaryenler için bol seçenek var; sebzeli lahmacun ve sebzeli kebap da yapmışlar. Musa Bey iyi bir araştırmacı. Bugüne kadar edindiği bilgileri, deneyimlerini bir kitapta toplayacak. Bu konuda fazla konuşmuyor, hep birlikte bekleyip göreceğiz. Ancak şu kesin ki, çok güzel bir çalışma olacak... Zira bu konuda piyasada önemli bir boşluk var. Çiya Kebap'ta hangi yemeği seçsem diye uzunca düşünüyorsunuz. Seçenekler karşısında gerçekten kararsız kalıyor insan. Malhıtalı çorba (Ezogelin), Zeytinyağlı kuru patlıcan, Biber ve kabak dolması; Haşhaş, Fıstıklı, Altı ezmeli, Ekşili, Kivinazik, Soğanlı, Cartlak, Halepişi kebaplar bunlardan sadece birkaçı. Kebapların fiyatları 4 milyon 500 bin ile 8 milyon TL arasında değişiyor. Tatlılar ise hayli ilginç ve tatları da muhteşem. Domates, Ceviz, Patlıcan, Teleme, Şıllık tatlıları bunlardan bazıları. Şerbetlerin tadına bakmadan sakın masadan kalkmayın. Biz Demirhindi, Sumak, Dut ve Koruk şerbetlerini tattık. Çiya Kebap 150 kişilik 3 katlı ve bahçeli. Sokağa otomobille girilmiyor, ancak çevrede bolca otopark var. Kredi kartları geçiyor.
Adres: Cafer Ağa Mah. Güneşlibahçe sok. No: 44 Kadıköy İstanbul Tel: 0 216 418 51 15
www.ciyasofrasi.com.tr
Kaynak: Lezzet Dergisi