Güncelleme Tarihi:
Kereviz, çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilir, ancak ılıman ve nemli iklimlerde daha verimli olarak yetişir. Geniş yaprakları ve uzun yaprak sapları ve şişkin bir gövdesi vardır. İki çeşit kereviz vardır, bunlarda bir tanesi kökü yumru bağlamayan, yaprak sapları uzun olan yaprak kerevizi, diğeri ise, yaprak sapları kısa kökü yumrulu, kök kerevizidir.
A, B ve C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve kireç içerir. Kanserden yüksek tansiyona, gripten kolestrole kadar her türlü hastalığa karşı tedavi edici etkisi vardır. Onun mucizevi etkileyici gücü geçmişte Yunanlılar ve Romalılar tarafından keşfedilmiş ve onlar kerevizi tıpta ve yemeklerinde kullanmaya başlamışlardı.
2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, "altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun" demiştir. Özellikle erkeklerde cinsel arzuyu kamçılayan ve cinsel gücü arttıran kereviz, zamansız iktidarsızlık için doğal bir çaredir.
Nelere faydası vardır?
- Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar.
- İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır.
- Sinir yorgunluğunu engeller.
- Kanı pisliklerden temizler.
- Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır.
- Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar.
- Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır.
- Unutkanlığa iyi gelir.
- İdrarı söker.
- Kan ve süt yapar.
- Karaciğeri temizler.
- Yüksek tansiyona iyi gelir.
- Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır.
- Uykusuzluğu giderir.
- Baş ağrılarını geçirir.
- Mideyi güçlendirir.
Nasıl kullanılır?
Sofrada: Tohumu öğütülür. Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir. Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir. Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir.
Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir. Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur. Yaprağı çay gibi demlenerek içilir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.