Güncelleme Tarihi:
Çilek küf ve mantar gibi etkilere karşı hassas bir meyvedir. Bu sebepten dolayı yetiştiriciliği yapılırken ekildiği aya, bakımına, sulamasına dikkat etmek gerekir. Ekmeye başlamadan önce en önemli husus ise fide mi tohum mu ekileceğine karar vermektir.
Çilek Tohumu Nasıl Ekilir?
Çileğin ekimi yapılmadan önce yağmur yağdıysa, 3-4 gün kadar süre geçirilmesi ve toprağın kurumasını beklemek gerekir. Bu ekim aşamaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Çilek Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Çilek, toprağın tam hizasında sulanması gereken bir üründür. Sulama sırasında suyun meyve ya da meyvenin yapraklarına temas edilmemesi gerekir. Eğer temas halinde olursa çileğin etrafında bakteri ve mantar oluşmaya başlar. Toprağın üstü 2,5 cm uzunluğuna gelene kadar kuruduğunda tekrar sulama işlemi yapılması gerekir. Fakat bunların hepsi yapılmadan önce toprağın suyu emen bir toprak yapısı olduğundan emin olmak gerekir. Yeterinden fazla sulandığı takdirde çilek üzerinde ve içerisinde küflenme, griye benzer renkler ortaya çıkar.
Çilek Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Çilek tohumu, ilkbaharda ekimi yapılan bir tarım ürünü olarak bilinir. Bunun yanı sıra hangi ayda ekim işleminin yapılacağı bölgede bölgeye değişiklik gösteren bir durumdur. Bunun belirlenmesi için en uygun yol don olayının bitmesidir. O zaman ekim işlemi için uygun olacaktır. Nisan ayının başlarında ya da sonlarında yapılabilir. Daha sıcak bir bölgede dikim yapılacak ise Mart ayının başı daha uygun olur.
Çilek Tohumu Nedir ve Çilek Tohumu Nasıl Olur?
Çilek tohumu, güneş alan yerlere uygunluk sağlayan bir tohum türüdür. 8-10 saat kadar bir süre güneş alması önemlidir. Yağmursuz ya da sulama olmadan büyümesi mümkün değildir. Çünkü su almadığında kökü oksijensiz kalır. Bunun sonucunda kuruma meydana gelir. Ya da bunun haricinde mantar ortaya çıkmasına neden olur. Gübre ile birlikte yetiştiriciliği yapılan bir tohumdur. Çok fazla nemli topraklarda olursa da yine bakteri de mantar oluşumuna sebep olur. Bu tohum türü; ılıman bölgelerde yapılır. Ortalama sıcaklığı 2 ila 35 derece arasında olan bölgelerde yerlerde yetiştirilmesi uygundur. Bu sıcaklık dereceleri seralarda sağlandığı takdirde, seralarda da çilek yetiştirilmesi uygundur. Tüm dünyada yetiştirilmesinin yaygın olmasının yanı sıra Türkiye'de ise en çok Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde görülen bir tohum çeşididir.
Çilek Tohumu Nerden Alınır ve Bulunur?
Çilek tohumu, yakın çağda online olarak da satın alınabilen bir tohumdur. Bunun yanı sıra elden alımları da mevcuttur. Tohum satan yerlerde ya da marketlerde çilek tohumu bulunabilir. Çilek tohumunun elde edilmesi ise kurutma, kazıma ve süzme gibi işlemler ile sağlanabilir. Çilekleri damar çizgisinden kesip güneş altında kuruttuktan sonra dış katmanda yer alan tohumları alarak çilek tohumu elde edilmiş olur.