Güncelleme Tarihi:
Bu hastalıkların en başta geleni cilt kanseri. Ozon tabakasındaki deliğin W ışınlarını daha da tehlikeli bir hale getirdiğini hatırlatmakta fayda var. Bu gelişme durumun ciddiyetini bir kat daha arttırıyor. UVA ışınları UVA ve UVB olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. UVB ışınları bronzlaşma ve güneş yanığı gibi gözlemlenebilir sonuçlara neden oluyor. Cilt kanseri de UVB ışınlarının sebep olduğu hastalıklardan. UVA ışınları ise kısa dönemde gözle görülebilir bir zarara neden olmasa da, uzun dönemde benzer tehlikeyi taşıyorlar. Erken cilt yaşlanması ve cilt kanserine sebep olan mutasyonların oluşumu ile UVA ışınları arasında yakın bir ilişki var. Korunmamış bir cilt, UV ışınlarından 15 dakika gibi kısa bir süre de dahi zarar görebiliyor. UV ışınlarına sadece güneşlenirken maruz kalınmıyor. Uzmanlar pencereden yansıyan ışığın bile bile zararlı olabileceğini söylüyorlar. Güneşin bu gibi zararlarından korunmak için artık bazı fondöten ve pudralara da 4 - 20 arasında değişen koruma faktörü (SPF) katılıyor.
Bronzlaşma
Cildin tonunu melanin isimli renkli pigmentler belirliyor. Melanin, melanosit adlı hücreler tarafından senteze uğruyor, güneş bu hücrelerin üretimlerini uyararak bronzlaşmaya neden oluyor. Melanin güneşe karşı doğal koruma sağlayan bir pigment. Ancak her deri tipi bu pigmenti güneş ışınlarının zararım engelleyecek oranda üretemeyebiliyor. Koyu tenli insanların açık tenlilere göre daha | fazla melanini var; bu nedenle daha fazla | doğal korumaya sahipler. Aslında herkes UV ışınlarının zararlı etkilerine açık. Derinin tipi, melanin miktarı, güneş ışığının şiddeti, yoğunluğu, rüzgar, nem oranı ve güneşte kalınan süre gibi etmenler bu etkiyi artırıyor veya azaltıyor. Güneş ışınlarının şiddetim arttıran bir diğer unsur ise yansıma. Yansıma sonucu suda % 20 - % 40 , karda % 80; çimenlerde ise % 5 daha yoğun güneş ışığıyla karşı karşıya kalınıyor.
GÜNEŞ KORUMA FAKTÖRÜ (SPF)
Güneş Koruma Faktörü (SPF) içeren ürünler UV ışınlarım filtre eden maddeler içerir. UVA. UVB ve kızıl ötesi ışınlarına karşı değişen oranlarda koruma sağlamak üzere hazırlanmışlardır. SPF, kişinin yanmadan ne kadar süre güneşte kalabileceğini gösterir. Örneğin, açık tenli biri korumasız olarak 10 dakika içinde yanmaya başlayacaksa, 15 koruma faktörlü (SPF 15) bir ürün kullandığında bu süre 15 katı kadar uzayacaktır. Bu süre, cildin rengine, tipine ve hassasiyetine göre kişiden kişiye değişir. Koruma faktörü ne olursa olsun güneş kremini 2 saatte bir tekrarlamak gerekir. Yüksek koruma faktörü içerse bile hiç bir krem zamana karşı dayanıklı değildir.
Dikkat edilmesi gerekenler
• Koruyucular kuru deriye, denize gitmeden yaklaşık 20-30 dakika önce sürülmelidir.
• Koruyucu ürünler güneşlenme esnasında belirli aralıklarla yenilenmelidir.
• Her denize giriş çıkışta tekrar sürülmelidir.
• Jel formundaki koruyucular terleme veya suya girme sonucu vücuttan çıktıklarından daha sık aralıklar ile sürülmelidir. Bu tip koruyucular çilli ve cilt lekesi olanlar için daha uygundur.
•Dudak ve çevresi güneşe karşı aşın hassastır. SPF'si 15 ve yüksek olan koruyucular seçilmelidir.
Güneş koruma faktörü rehberi
Kısa bir süre öncesine kadar 15 SPF'nin yeterli koruma sağladığı düşünülürdü. Artık çoğu durumda daha fazla koruma gerektiği biliniyor. Cilt tipinize uygun faktörü saptamak için "Güneş Koruma Faktörü Rehberi"ni kullanabilirsiniz.
Yıl boyu koruma
Koruma ürünleri alırken UVB, UVA ve IR ışınlarının tümüne karşı koruma sağlayan ürünleri tercih edin. Güneş koruma ürünleri sadece güneşlenmeye özel değildir. Günlük yaşamda da (sokakta dolaştırırken, hatta balkonda çiçeklerinizi sularken bile) koruyucu ürün kullanın. Günlük kullanılacak olan koruma ürünleri UV işınlarının doğurabileceği uzun dönemli riskleri büyük oranlarda düşürecektir.
Bsleyici özelliği bulunan kremlerin uygulaması zor olsada cildi kuru olanlar için en uygun tercihtir. Süt ise uygulama açısından diğerlerine göre daha pratiktir.
Suni bronzlaşma ürünleriyle elde edilen bronz görünüm hemen yok edilemez. Açılma işlemini hızlandırmak istiyorsanız vücudunuzu keselemeyi deneyebilirsiniz. Eğer sonuçtan memnunsanız ve daha kalıcı bir etki istiyorsanız, sert sabunlardan ve alkollü temizleyicilerden kaçının.
Suni bronzlaşma
Güneşsiz bronzlaşma ürünleri, güneşe çıkmadan yanık bir ten elde etmeyi sağlar. Günümüzde bu ürünlerin çoğu, koruyucu vitaminler (E ve C), nemlendiriciler ve UV filtreleri ile enginleştirilerek cilt bakımı da yapar hale gelmiştir.
Güneşten korunma yolları
•Güneş ışınlarının en etkili olduğu öğlen saatlerinde (11.00 ile 15.00 arasında) güneşe çıkmamaya dikkat edin.
•Gölgede oturmaya özen gösterin.
•Şemsiye, şapka kullanın, açık renk giysiler giyin.
•Cildinize uygun koruyucu ürünler kullanın.
•Bazı ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları vb.) derinin güneş ışınlama karşı duyarlılığım arttırır. İlaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın.
•Güneşlenmenin ardından nemlendirici ürünler kullanın.
Yaza formda girin
Yaz aylarında saç bakımı
Sağlıklı yaşamın anahtarı: Spor
Kadınların korkulu rüyası: Selülit
Cildin en büyük düşmanı: UV IŞINLARI
Dengeli beslenme