Güncelleme Tarihi:
Dereli yaptığı açıklamada " Çeşit çeşit diyet listeleri, sağlığımızı tehdit eden zayıflama hapları derken, aç kalınacak uzun günler ve sevdiğimiz yiyeceklerden uzak durma çabasının getirdiği mutsuzluk da cabası. Hem tok tutan, hem zayıflamamıza destek sağlayan ve çok severek yediğimiz çiğ köfte bu zor sürece adeta mükafat niteliğinde" diye konuştu.
Dereli, çiğ köftenin 3-4 adet tüketildiğinde çok iyi bir ara öğün alternatifi olabileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Esmer bulgurun kan şekerinize, cevizin kolesterolünüze, limon, acı ve baharatların metabolizma hızınıza olumlu etkilerini düşünecek olursak eğer, çiğ köftenin iyi bir tercih olduğu kanaatine varabiliriz. Özellikle son yıllarda daha da yaygınlaşan fabrikasyon üretim ile et konulmadan yapılan çiğ köfteler sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir takım olumsuzluklardan da uzaklaşmış durumda. Bu durumda, iyi kalite belgelerine sahip, sağlıklı olarak hazırlanmış, paketlenmiş ve saklama koşullarına dikkat edilmiş çiğ köfteye diyetinizde rahatlıkla yer verebilirsiniz.”
Diyet Çiğ Köfte Malzemeler
* Yaklaşık 4 su bardağı köftelik ince bulgur.
* Yaklaşık 2 adet taze kuru soğan.
* 2 Diş orta boy sarımsak.
* Yaklaşık 3 Yemek kaşığı domates salçası.
* Yaklaşık 4 Yemek kaşığı biber salçası.
* 3 Yemek kaşığı zeytinyağı.
* 2 Tatlı kaşığı pul biber.
* 3 Tatlı kaşığı tuz.
* 1 Tatlı kaşığı toz biber.
* Yaklaşık 1,5 Yemek kaşığı isot.
* 1 adet Taze soğan
Servisi için; Marul, Limon, Lavaş, Turplu Yandaş
Çiğ köfte tepsinin içerisine bulguru baharatları ve salçayı ekleyelim. Soğan sarımsağı ince ince doğrayıp sonra püre durumuna getirelim ve sarımsak ve soğanı karışıma dökelim 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip yoğurma işlemine başlayalım. Malzemeler birbirine işleyip kıvamını almaya başlayınca elimizle ıslatarak biraz daha yoğuralım çiğ köfte tam kıvamını bulup bütünleşince bulgurun yumuşadığına anlamak için bir parça yiyelim tadına bakın arzuladığınız benzeri olan karışıma en son şekilde doğranan yeşil soğanı ekleyelim ve biraz daha yoğuralım. Sonra küçük küçük köfte kadar parçalar alarak elimizle şekil verelim ve servis tabağına ekleyelim marul ve limon ile servis yapalım çiğ köfte hazırdır.
Hz.İbrahim, devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak, Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder. Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti, bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğ köfte” meydana gelir.