Güncelleme Tarihi:
Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. İsmet Şahin, Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen cevizin özellikle kırsal kesimde kış aylarında vazgeçilmez bir besin olduğunu söyledi.Şahin, cevizin sağlıklı yaşam için vazgeçilmez bir besin olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını da belirtti. Cevizin bileşiminde mineral, vitamin, antioksidan ve doymamış yağ asitleri bulunduğunu da dile getiren Şahin, "kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi, cevizin adeta ilaç olarak önerilmesine yol açmıştır" yorumunda bulundu.Cevizin yararları ile ilgili olarak Prof. Dr. Şahin, "özellikle kandaki iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL'yi yükseltmesi, kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve trigliserid düzeyini düşürücü etkisi ile her gün mutlaka tüketilmesi önerilen bir besin oldu" dedi.Prof. Dr. Şahin, cevizin sağlıklı yaşam için asıl öneminin içerdiği organik bileşiklerden kaynaklandığını da vurguladı.Cevizin bileşimindeki 'polifenoller'in oksitlenmeyi önleyici bileşikler olduğunu ve dolaşım sistemini koruyucu etkileri bulunduğunu belirten Şahin, bu bileşiklerin damar sertliğinin oluşmasına izin vermediğini de anlattı: "Cevizle sağlıklı yaşam üzerine yapılan araştırmalar, cevizin bileşiminde bulunan mineral maddeler, polifenoller, bitkisel steroller ve çoklu doymamış, özellikle omega üç yağ asitleriyle sağlıklı yaşam için mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin maddesi olduğu sonucu bilimsel verileriyle ortaya koymuştur.Bunun için yetişkinlerin günde 40-50 gram yani bir avuç dolusu ceviz tüketmeleri gerekir. Bunun yemek öncesi tüketilmesi, tokluk yaratması ve diğer yiyeceklerin tüketim miktarının azaltması bakımından uygun görülmüştür."