Güncelleme Tarihi:
İstanbul, (5 Mayıs 2016) – California Walnut Commission’un Kore’de gerçekleştirdiği ilk çalışma, kanseri önlemeye çalışanlara sağlanacak katkılar açısından önemli bir sonuç elde edildiğini gösteriyor. Ewha Kadın Üniversitesi Beslenme Bilimi ve Gıda Yönetimi Anabilim Dalından baş araştırmacı Prof. Yuri Kim ve araştırma ekibi, ceviz lipid özütlerinin bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde etkiye sahip olup olmadığını araştırdı.
“Kolon kanseri, önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve tedavi için sınırlı sayıda seçenek var, bu nedenle de bu çalışmanın bulguları cevizin kolon kanseri için tedavi potansiyeli olabileceğini gösteriyor” diyen Prof. Kim, cevizin diyetteki faydalı rolünün teyit edilmeye devam edeceğini, bu bulguların kolon, meme ve prostat kanserlerinde yapılan daha önceki çalışmalara dayandığını dolayısıyla cevizin önleyici etkilerinin anlaşılması konusunda araştırmacıları bir adım daha yakınlaştırdığını sözlerine ekledi.
Çalışmanın “Ceviz Lipid Özütlerinin Kompozisyonel Analizi ve Kendini Yenileme Kapasitesinin Baskılanması Aracılığıyla Kanser Karşıtı Kök Hücre Regülatörü olarak Özelikleri” başlıklı makalesi, Food Science and Biotechnology’nin son sayısında yayımlandı. Bu makaleye göre, cevizdeki lipid özütleri, dünya genelinde kanser kaynaklı ölümlerin ikinci nedeni olan kolon kanserinde kanser kök hücrelerinin kendini yenileme kapasitesini pozitif yönde etkileyebilir. Kolon kanseri hücreleri, kendini yenileme kapasitesine sahip bir tümör içerisindeki hücrelerin küçük bir alt popülasyonunu oluşturuyor, dolayısıyla tümör metastaz oranlarıyla birlikte radyoterapi ve kemotarapiye karşı direnci artırma potansiyeline sahip.
2014 tarihli Sağlık Bakanlığı Kanser İstatistiklerine göre, Türkiye’de kolorektal kanserin yaşa standardize edilmiş insidans oranı erkeklerde 100,000 kişide 21.0, kadınlarda ise 100,000 kişide 13.4. Her iki cinsiyet grubunda kolorektal kanserine yakalanan yeni hastaların tahmini sayısı ise 7,218 (4,102 erkek, 3,116 kadın). Kolorektal kanser, erkeklerde kanser insidansının 4. Nedeni (akciğer, porstat ve mesane kanserlerinden sonra). Kadınlarda ise meme ve tiroid kanserinden sonra kanser insidansının 3. nedeni.
California Walnut Commission(CWC) CEO’su Dennis A. Balint, “Bu çalışmanın sonuçları cevizin kanserin önlenmesinde oynadığı rolü anlamamız açısından çok umut verici” dedi ve CWC’nin cevizin istisnai faydaları açısından daha güçlü kanıtların toplanması noktasına kanser araştırmalarına yatırım yaptığını ve yapmaya devam edeceğini vurguladı. Şimdiye kadar CWC’nin desteklediği araştırmaların sonucunda hakem değerlendirmesinden geçen 175’den fazla makale yayımlandı.