Çayın Vücudumuza Olan Altı Yararı

Güncelleme Tarihi:

Çayın Vücudumuza Olan Altı Yararı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2002 00:00

Çayın küçük poşetlere tıkılmış bir tutam kuru yapraktan ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz? Kahvaltıda içilen sıcak bir içecek mi? Bir daha düşünün! Çay aslında tüm bunların çok daha ötesinde bir kavram. 'Çay' sözcüğü bitkiler, baharatlar, tohumlar, kabuk, kök, çiçek ve yapraklardan demlenerek hazırlanan her türden içeceği anlatıyor.

Haberin Devamı

Kadim Çin efsanelerine göre, ilk çay , siyah çay bitkisinin yapraklarının Çin tıbbının babası olan İmaprator Shen Nung'un kaynar suyla dolu fincanına tesadüfen düşmesiyle oluşmuş. O gün bu gündür, Asya'lı rahipler ve aktarlar nezleden tutun yüzdeki kızarıklıklara dek her türlü rahatsızlığın tedavisinde çaydan yararlanıyorlar.

İşte size çay içerek iyileşmenin bazı yolları:

Alerji kıran: Kekik çayı
Alerjinin musallat olduğu sinüslerin yumuşatılması ve iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Doğal bir antihistamin olan kekiğin enfeksiyonların yok edilmesine yardımcı olan antiseptik özellikleri de bulunmaktadır. Demledikten sonra bir fincana koyun, buharını içinize çekin (yüzünüzü de temizlemiş olacaksınız) ya da kekik eklediğiniz sıcak suyla dolu küvetin içinde gevşeyin.

Nezle savaşçısı:

Soğuk algınlığının kapınızı çaldığını hissettiğiniz anda güneşlik (Echinacea) ya da sarıköke mi (Hydrastis canadensis) sarılıyorsunuz? Çoğu insan işlemden geçirilmezse bu bitkiye karşı direnç kazanıldığını bilmez. Sarıkök uzun vadeli kullanım için fazlasıyla kuvvetlidir. Bir dahaki sefere birçok sağlıklı gıda dükkanından satın alınabilecek, bağışıklığı güçlendirici niteliklere sahip olan şifalı ot Pau d'arko'yu , yani 'kutsal kabuk'u aklınızda bulundurun. Antibiyotik, antibakteriyel, antiviral, antimikrobiyal özelliklere sahip olan bu bitki demir, kalsiyum, selenyum, çinko ve C ve B vitamin kompleksleriyle birlikte paketlenmektedir.

Mide Terbiyecisi:

Karnınızı mıncıklamaktansa sindirim rahatsızlıklarını hafifletmesi için bir miktar baharatlı çay demleyin. 'Sıcak kök' olarak bilinen tarçın içinizi baştan aşağıya ısıtarak, sindirime yardımcı enzimleri harekete geçirir. Aynı zamanda hem sabah yeni kalkmış olmaktan hem de yorgunluktan gelen tatsızlığınızı geçirir. Adet sancılarının, gaz ve sıcak basmasının dindirilmesi için baharat rafınızdan uzaklara bakmanıza gerek yok: 'Rezene, anason, kişniş ve ravend kökünde kasılmayı giderici özellikler vardır ve bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olurlar.' Bu bitkileri bir fincan çaya ekleyerek içebilirsiniz.

Güzellik Demi:

Kuşburnundan yapılan çay, içerdiği ömrü uzatan K vitamini ve serbest radikallerin hasarını ortadan kaldıran aromatik bileşikler ve sitrik asitler sayesinde cildinizin nem oranını artıran ve yıllara meydan okumanızı sağlayan bir içecektir. At kuyruğu otu da doku yenilenmesinde temel bir unsur olan silisin en bol bulunduğu kaynaklardan biridir. Bu tarihöncesi bitkiden hazırlanan çaydan içerek cansız saçlarınızı, cildinizi ve tırnaklarınızı canlandırın. Sıcak çay poşetlerini şişkinliği alması için gözlerinizin üzerine yerleştirerek bitkinin yerine getirdiği görevi ikiye katlayın. Saçınız temizlik ürünlerinden oluşan tabakadan ötürü matlaşmışsa, biberiye çayı ile durulamayı deneyin. Biberiye saç diplerini temizler ve saçın daha hızlı uzamasını sağlar. Dolgun tertemiz saçlar ve saç derisi için haftada bir kez kullanın.

Hastalıksavar:

Son yıllarda bilimciler siyah ve yeşil çayda bulunan güçlü antioksidan polifenollerin kanserle savaştaki yeteneklerini keşfediyorlar. Bu çaylar hücreleri kanserojenlerden korumanın yanısıra tümörleri de küçültmeye yarayan özellikler içeriyor. Çay içerseniz kansere hiç yakalanmazsınız diyemesek de çay içmekle kendinize büyük bir iyilik yapmış olursunuz. Araştırmalara göre günde üç fincan çay içen kişiler kalp krizi riskini %11 oranında azaltıyor.

Açlığı Yatıştırıcı:

Çikolatadaki yağlara ve sodadaki kalorilere muhtaç olmadan öğleden sonra ibresi aşağı kayan enerji saatinizi ileri almak istiyorsanız yulaf küspesi çayı öneriliyor. Bu iksir, tokluk hissi veren bol lifli muhteviyatına ilaveten yüksek besin değeri de sunar (A, D B1 ve B2 vitaminleri) ve bağışıklıkla enerjiyi artırabilir. Doğal açlık yatıştırıcı olarak kara hindiba gibi acı bitkisel çaylar da tavsiye edilmektedir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!