Çay Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Güncelleme Tarihi:

Çay Sağlığımızı Nasıl Etkiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 14:23

Çok eski yıllardan beri bilinen ve tüm dünya insanları tarafından tüketilen çayın insan sağlığındaki rolü nedir?

Haberin Devamı

Dünya’da günlük ortalama kişi başı tüketim 120 ml’dir. Çay; siyah çay, yeşil çay, oolong çayı, beyaz çay ve kırmızı çay olarak beş çeşittir.

Yeşil çay, yapraklar toplandıktan sonra fermante edilmez. Sadece buharda işlem görür. Dünya’da yeşil çay tüketimi, toplam çay tüketiminin %20-22’sini oluşturur. Siyah çay, çay yapraklarının fermante edilmesi ile oluşur. Bu işlem esnasında amaç, polifenol oksidaz isimli enzimin oksidasyonunu sağlamaktır. Dünyadaki toplam çay tüketiminin %76-78’ini oluşturur. Oolong çayı ise yarı-fermante çaydır. Dünyadaki çay tüketiminin %2’sini oluşturur.

Çay bitkisi, polifenollerden özellikle de flavonoidlerden zengindir. Çayda kateşin flovonoidleri bulunur. Bunlar; epikateşin, epikateşin-3-gallat, epigallokateşin ve epigallokateşingallat olarak bilinir. Siyah çayda ise polimerize olan (yapısı değişen) theflavin ve thearubigenler bulunur.

Haberin Devamı

Çayın kateşin içeriği; yetiştiği coğrafi koşullar ve büyüme ortamı ile ilişkilidir.

Çay Sağlığımızı Nasıl Etkiler
Çayın flavonoid içeriği; çayın çeşidi (kafeinsiz, poşet, demleme) ve hazırlama süresine (sıcaklık, süre, miktar) bağlıdır.

* Kafeinsiz çayda flavonoidler daha az miktarda bulunur.

* Bitki çaylarının çoğunda kateşin ve kafein yoktur.

* Flavonoid içeriği en yüksek çay, demlenmiş sıcak çaydır. İkinci sırada sıcak poşet çay yer alır. En az flavonoid içeriği olan çay buzlu çaydır.

* Çaya süt veya soğuk su eklenmesi flavonoid oranını azaltır.

* Uzun süreli çalışmaların sonuçlarına göre çaya süt eklenmesi, kateşin emilimini engellememektedir.

Çay Sağlığımızı Nasıl Etkiler
Çayın antioksidan kapasitesi

- ORAC antioksidan değerlendirme sistemine göre, yeşil çay ve siyah çayın antioksidan kapasitesi; sarımsak, ıspanak, karnabahar ve Brüksel

lahanasından daha fazladır.

- TEAC antioksidan etki değerlendirme sistemine göre; kateşin diğer 24 bitkisel flavonoid türüne göre daha yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir.

Haberin Devamı

- Tek bardak çayın, 30-60 dakika içerisinde kanda antioksidan seviyesini yükselttiği gözlenmiştir.

- 300 ml suya hazırlanmış yeşil çayın (3 kupa) tüketiminden sonra kan antioksidan seviyelerinde ciddi artışlar oluşmuştur.

- Çin’de yapılan bir çalışmada, 40 erkek sigara bağımlısına 7 gün boyunca günde 6 kupa yeşil çay tükettirildiğinde, DNA hasarında ve serbest radikal üretiminde azalma olduğu saptanmıştır.

Çay Sağlığımızı Nasıl Etkiler
Çayın sağlık ile olan ilişkisi

Kalp hastalıkları: Günde 1 kupa çay tüketim alışkanlığının, kalp krizi riskini %44’e kadar azaltılabileceğine dair bilimsel veriler vardır. Yapılan 7 ayrı bilimsel çalışmada ise, günde 3 fincan çay tüketiminin kalp krizi riskini %11 azaltabileceği belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Ateroskleroz: Kan homosistein seviyelerinin yüksek olması, ateroskleroz açısından bir risk faktörüdür. Çay tüketimi ile kan homosistein düzeyleri arasında ters ilişki olduğu düşünülmektedir.

Hipertansiyon: Çay tüketiminden 30 dakika sonra tansiyonda hafif bir artış gözlenir. Sonrasında tansiyon normale döner.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!