Çam Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Çam Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
"Çam ağacı, yaz kış hayatta kalabilen ve her mevsim yeşil kalabilen bir bitki olan çam ağacı, evde yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Suya dayanıklı olan bu çam ağaçlarını dikmek istediğiniz zaman evde yetiştirilmeye uygun olan cinsini tercih etmeniz gerekir. Çam fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."
Çam ağacı, dayanıklı olmasının yanı sıra güzel bir görsel sunduğu için evlerde ve bahçelerde aksesuar olarak kullanılabilen bir bitkidir.
Çam Ağacı Fidanı Nedir?
Çam ağacı fidanı, çamgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. İğne yapraklı bir bitki türü olan çam ağacının yetiştirilme ve dikilme tarzına göre farklı çeşitleri vardır. Çam ağacı, yaz, kış ve sonbahar aylarında yaprak dökmez. Aynı zamanda bu ağaç, havayı saflaştırır. Dünyanın her yerinde yetiştirilen bu ağaç türü, hem ılık ve hem de soğuk iklimlerde yetiştirilmeye uygun bir bitki türüdür. Çam ağacı fidanı olan, sarıçam Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında çok sık yetiştirilir.
Çam fidanı çok dayanıklıdır ve tüm toprak türlerinde yetiştirilmeye uygundur. Çam ağacı fidanları, kuraklığa uygun ve çok uzun ömürlü bir ağaç türüdür. Çam ağacı fidanlarının en önemli özelliği ise kozalaklarıdır. Kozalaklar, süs olarak kullanılabileceği gibi yakacak olarak da kullanılabilir. Çam ağaçları, kozalaklar sayesinde çoğalır. Çam ağacı fidanının, kozalakları erkek ve dişi olarak iki çeşittir. Çam ağaçlarının çoğalmasını sağlayan kozalaklar ise, dişi olanlarıdır.
Çam Fidanı Nasıl Dikilir?
Çam fidanı dikilmeden önce toprak, yabancı otlardan temizlenir. Çam ağacını dikmeden önce derin bir çukur açılması gerekir. Çukur açılırken kazılan toprağın alttan ve üstten çıkarılanları ayrı yönlerde biriktirilmesi gerekir. Çam ağacının sağlıklı yetiştirilmesi için toprağın iyi bir şekilde ayrıştırılması çok önemlidir. Kazılan çukurun derin olması gerekir. Fidan dikilmeden önce kazılan çukurun içine hayvan gübresi konulması gerekir. Fidan dikilirken, fidan çukura dik olarak konulur ve fidanın etrafına iki kürek üst topraktan atılır. Derinden çıkan toprak ise, fidanın çevresine doldurulur ve ayakla iyice sıkıştırılır. Tekrar hayvan gübresi atılır ve bol miktarda can suyu verilmesi gerekir.
Çam Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
Çam ağacının ilkbaharda dikilmesi daha verimli olmasını sağlar. Çam ağacının sonbaharda dikilmemesi gerekir.
Çam Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
Çam fidanının bakımı oldukça kolaydır. Diğer bitkiler gibi çok fazla su istemez. Çam ağacını güneş gören bir yere ekmeniz ve yeteri kadar sulamanız gerekir. Yerini seven bir çam ağacının yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Dikildiği bölgede taş olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü taş, köklerin suyu almasını önler ve kurumasına neden olabilir.
Çam Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Çam fidanı satın alırken kaliteli bir fidan satın almaya özen göstermelisiniz. Fidan uzunsa ve rüzgarlı bir bölgeye ekilmiş ise, destek koyulmalıdır.
Çam Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?
Çam fidanı çeşidine göre farklı fiyatlarla satışa sunuluyor. Çam fidanlarının fiyatları 50 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Çam Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
Türkiye'de yetiştirilen çam ağaçlarının Halep çamı, fıstık çamı, kızılçam, karaçam olmak üzere beş çeşidi vardır. Dünya üzerinde ise, 100'ün üzerinde çeşidi vardır.
Çam Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
Çam fidanı, tohum yöntemi ve aşılama yöntemi kullanılarak çoğaltılabilir. Kozalakların içinde bulunan tohumlar kullanılarak çoğaltılma yapılabilir.
Çam Fidanı Ne Zaman Budanır?
Çam ağacına gerekli görüldüğü her dönem budama işlemi yapılabilir ve kuru dallar kökünden ayrılabilir.
Çam Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
Çam fidanı dikilirken fidanlar arasında minimum 4-5 metre boşluk bırakılması gerekir.