Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Erdoğan Kunter, sigarayı bırakmanın kesin sonuç veren yolunun; çekilecek zorlukların her gün azalarak yok olacağını bilerek, bir kerede ve asla tekrar içmemek kararıyla bırakmak olduğunu açıklıyor. Sigarayı bırakmak bir kişilik sorunu, güçlü ya da güçsüz irade sorunu değil, sadece nikotin bağımlılığıyla ilgili bir mücadele sorunu. Sigaranın (nikotin) fiziksel ve psikolojik bağımlılık yaptığını belirten Kunter'e göre, “Nikotine bağlı fiziksel bağımlılık diğer bağımlılık yapan maddelerde olduğu gibidir. Belli bir süre sigara içilmediğinde sinirlilik, sıkıntı duygusu ve dikkatini toplamada güçlük gibi belirtiler ortaya çıkar ve ızdırap vericidir. Alkol ve birçok uyuşturucu maddeden farklı olarak bu belirtiler acı verici olmakla beraber yaklaşık bir hafta kadar bir sürede giderek azalır ve kaybolur. Psikolojik bağımlılık ise ızdırap vermekten çok bir duygu ya da tada karşı duyulan kuvvetli özlem şeklindedir ve çok daha uzun süre devam eder.”
Sigarayı bırakmanın en kesin sonuç veren yolu yukarıdaki gerçeklerin farkında olarak ve çekilecek zorluğun her gün azalarak yok olacağını bilerek bir kerede ve asla tekrar içmemek kararıyla bırakmak olduğunu dile getiren Kunter, “Ancak bu şekilde bırakamayanların öncelikle bir göğüs hastalıkları uzmanından yardım alarak kendileri için en uygun olan bırakma yöntemini araştırmaları ve bu yöntemi kararlılıkla uygulamaları gerekiyor” diye konuştu. Aslında sigara bırakma yöntemlerinden hangisinin başarılı olduğu değil bu yöntemlerden herhangi birisini uygulamaya başlayıp kararlı şekilde sürdüren kişinin başarısı söz konusudur” dedi.
başarıya giden yoldaki en önemli adım “ilk adım"dır. Prof. Dr. Erdoğan Kunter, genel olarak sigara tiryakilerine sigarayı bırakacakları özel bir günü önceden belirlemelerini ve o gün geldiğinde de asla geri adım atmamalarını öneriyor.